Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Brankári NHL: Tomáš Vokoun

V domácej súťaži sa mu nedarilo, no odhodlal sa odísť do zámoria, kde sa mu veľa šancí nedávalo. Keď vo svojom prvom zápase v NHL inkasoval štyri góly a bol vystriedaný, nikto by nepovedal, že z neho bude hviezda. Reč je o českom brankárovi Tomášovi Vokounovi.

Tomas Vokoun

Vokoun po prvý raz zažiaril v drese Predators

Tomáš Vokoun sa narodil 2. júla 1976 v Karlových Varoch. S hokejom začínal v Kladne, za ktorý odohral svoje prvé zápasy v Českej extralige. Počas dvoch sezón odchytal 27 zápasov, v ktorých nepodával výrazne dobré výkony.

Viac na seba upozornil na majstrovstvách sveta hráčov do osemnásť rokov, na ktorých Česká reprezentácia získala bronz a on sa stal najlepším brankárom turnaja. Zúčastnil sa aj dvoch juniorských majstrovstiev sveta, z ktorých si medailu neodniesol.

V roku 1994 bol draftovaný tímom Montreal Canadiens z celkového 226. miesta. Nasledujúci rok strávil v českom tíme Poldi Kladno a potom sa odhodlal odísť do Severnej Ameriky, kde začal chytávať za tím ECHL Wheeling Nailers a bol povolaný aj do tímu AHL Fredericton Canadiens.

Článok pokračuje pod reklamou

V ročníku 1996/97 chytal v AHL a dočkal sa svojho prvého zápasu v NHL, v ktorom inkasoval štyri góly behom dvadsiatich minút. Po ďalšom roku strávenom na farme Montrealu si Vokouna v rozširujúcom drafte vybral tím Nashville Predators.

A práve v tejto organizácii sa mu začalo svitať na lepšie časy. V premiérovej sezóne 1998/99 nastúpil na 37 zápasov a po prvýkrát klesol jeho priemer inkasovaných gólov na zápas pod 3. A to chytal za vtedy podpriemerný tím.

V Nashville robil dlho dvojku Mikeovi Dunhamovi, ktorý bol v sezóne 2002/2003 vymenený do klubu New York Rangers a podceňovaný Vokoun, ktorý dlhé roky bojoval s nevyrovnanosťou výkonov a niekedy nebol schopný chytiť ani volejbalovú loptu, sa stal jednotkou tímu.

Svoju pozíciu si uhájil a v prvej sezóne v priemere inkasoval 2,2 gólu na zápas a zaznamenal 91,8% úspešnosť zákrokov. V ročníku 2003/04 sa dokonca dostal do zápasu hviezd a Predators prvýkrát dotiahol do play-off.

Počas lock-outu si zahral vo fínskej SM-liige, v ktorej žiaril v drese HIFK Helsinki. V priemere inkasoval len 1,83 gólu na zápas a jeho úspešnosť zákrokov mala hodnotu 94 %. V play-off sa mu však príliš nedarilo a jeho percentuálna úspešnosť tam bola najhoršia spomedzi všetkých brankárov.

Vokoun Zednik

Na Floride sa Vokoun stretol aj s Richardom Zedníkom

Na majstrovstvách sveta v roku 2005 dopomohol Českej republike k zlatu a v roku 2006 sa zúčastnil aj Olympiády, na ktorej Česko získalo bronz. Sezónu však nedochytal, pretože mu lekári zistili panvovú trombózu, ktorú mu spôsobovalo množstvo krvných zrazenín.

V ročníku 2006/2007 odohral poslednú sezónu za Nashville a v lete bol počas draftu vymenený do tímu Florida Panthers. V roku 2008 si zahral vo svojom druhom zápase hviezd a počas sezóny sa mu podarilo dostať Floridu opäť do play-off.

Vokoun robí útočníkom problémy aj tým, že hokejku drží v ľavej ruke. Okrem toho je zástancom klasického postoja a nechodí zbytočne na ľad, má výborne reflexy a kondičku. Nechýba mu ani vlastnosť všetkých špičkových brankárov – po pokazenom zápase dokáže zažiariť.

Tomáš Vokoun má momentálne svoj domov na Floride, kde žije s manželkou a štvorročnou dcérou Adelkou. Počas niekoľkých rokov v Severnej Amerike prišiel na chuť americkému futbalu a country hudbe, pričom predtým k tomu nemal veľký vzťah.

Vokoun sa vo svojej kariére už aj pobil



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies