Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Porovnanie: Šimon Nemec vs. David Jiříček

Tohtoročný draft sa prezentuje ako súboj útočníkov Shanea Wrighta a Juraja Slafkovského o post draftovej jednotky. Slovák je však zahrnutý aj v ďalšom zaujímavom a pravdepodobne aj o dosť vyrovnanejšom boji – o post prvého draftovaného obrancu.

Kým v boji kanadského centra so slovenským krídelníkom možno vidieť tendenciu prikláňania sa na stranu Wrighta aj napriek snahe Canadiens rozhodnutie dramatizovať, v prípade obrancov Šimona Nemca a jeho českého kolegu Davida Jiříčka to môže dopadnúť akokoľvek. Rozdiel medzi nimi je malý, a preto sa odborníci jednoznačne neprikláňajú ani na jednu stranu.

Jasné je len to, že obaja sa oddelili od zvyšku poľa obrancov tejto triedy. Ken Campbell v magazíne The Hockey News venoval veľký priestor ich porovnaniu. Posudzovalo sa deväť aspektov a bolo to tesné – Nemec ovládol štyri, Jiříček tri a dve skončili remízou.

Na strane českého reprezentanta boli hra telom, pripravenosť na NHL a defenzívna práca, v ktorej ťaží zo svojej postavy a sily. V hre telom to nebolo ani blízko, český mladík si ju doslova užíva. Tiež je o niečo viac fyzicky rozvinutejší, takže má momentálne bližšie k NHL aj napriek tomu, že Nemec by mohol byť pripravenejší mentálne. Campbell si však myslí, že ani jeden z nich v top lige v budúce sezóne hrať pravdepodobne ešte nebude.

Článok pokračuje pod reklamou

Vyrovnané to bolo v prípade strely, kde bekov rozdeľovalo to, že kým Jiříček strieľa menej často a tvrdšie, Nemec častejšie a presnejšie. Víťaza nemali ani tzv. „neuchopiteľné charakteristiky“ (iné veci, ako sú fyzické, technické a taktické schopnosti). Jiříček bude hráčom, proti ktorému sa bude hrať ťažko, Nemec zase bude robiť nenápadné rozumné akcie, za ktoré sa mu nedostane veľa fanfár.

Nemec vyšiel z porovnania víťazne v prípade korčuľovania, hokejového myslenia, ofenzívnej hry a rozohrávky, pri ktorej sa vie dostať do menej rizikových situácií a lepšie nájsť hokejky útočníkov. V ofenzíve je nebezpečnejší, kreatívnejší a uplatnenie môže nájsť aj v presilovkách, čo je u neho podľa Campbella tak atraktívne. Spoluhráčov okolo seba robí lepšími a dobré číta hru, vďaka čomu vie, kedy treba zahrať akciu skôr jednoducho. Obaja sú v tomto nadpriemerní aj v korčuľovaní to nebol veľký rozdiel, hoci Slovák je dynamickejší a o trošku rýchlejší.

Obaja majú v sebe nástroje na to, aby boli pre tím, ktorý si ich vyberie, užitoční. Každý z nich môže byť právom prvým draftovaným obrancom a o tom, kto to nakoniec bude, rozhodne to, čo bude daný tím viac potrebovať.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies