Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Slováci v NHL

Slovensko to potrebovalo, tvrdí Slafkovský. Nemec tomu nemôže uveriť

Historicky najúspešnejší draft v histórii slovenského hokeja začal tým, že domáci klub Montreal Canadiens draftujúci z prvej pozície vyslovil meno Juraja Slafkovského, ktorý o dve miesta vylepšil predošlý rekord Mariána Gáboríka.


„Je to neuveriteľné. Stále nemôžem uveriť tomu, že sa to skutočne stalo. Je to špeciálny moment v mojom živote,“ povedal Slafkovský. „Myslím, že som ani nepočul moje meno. Počul som len „Slovensko“ a potom som bol v šoku. Už som potom ani nepočúval. Triasol som sa a mal som zimomriavky. Bol to pre mňa neuveriteľný moment.“

„Bolo to pre mňa celkom veľké prekvapenie. Mali sme stretnutia, ale z nich sa nedozviete skoro nič. Oni ma poznali celkom dobre. Vedeli takmer všetko, ako hrám, čo robím, kde som na ľade. Je to skutočne dobrá organizácia. Dôležité je, že vedia, čo chcú, a že ja viem, čo chcem.“

Dlho sa očakávalo, že by draftovou jednotkou mal byť kanadský center Shane Wright. To bolo aj želanie mnohých fanúšikov „Habs“. Kanadský tím sa však nenechal ovplyvniť emóciami a národnou hrdosťou.

Článok pokračuje pod reklamou

„Prešli sme si veľmi vyčerpávajúcou prípravou a posúdením hráčov a počujte, bolo tam mnoho dobrých hokejistov. Cítili sme však, že práve on je pre nás a pre to, čo sa snažíme dosiahnuť, tým najlepším hráčom,“ poznamenal generálny manažér Kent Hughes.

Úspech Slovenska bol znásobený ešte skôr, ako si Slafkovský uvedomil, čo sa stalo. Tím New Jersey Devils si z druhého miesta vybral obrancu Šimona Nemca.

„Je to neuveriteľný moment pre Slovensko. Potrebovali sme niečo takéto. Je to pre mňa špeciálny večer aj pre to, že Šimon Nemec bol druhý. Neočakával som to,“ povedal Slafkovský. „Myslím si, že z 5 miliónov ľudí sú hore 4 milióny a fandia nám. A to je aj dôležité. Sme zo Slovenska a reprezentujeme našu krajinu. Som rád, že sa nám to stalo.“

Nadšení z tohto faktu bol, pochopiteľne, aj rodák z Liptovského Mikuláša, ktorý bol spolu so Slafkovským aj pri bronzovom úspechu Slovenska na olympiáde v Pekingu.

„Posledný rok bol pre Slovensko skutočne dobrý. Vyhrali sme bronzové medaile, boli sme druhý na Hlinka-Gretzky Cupe a teraz sme celkovou jednotkou a dvojkou. Úžasný rok,“ poznamenal Nemec.

Samotná druhá pozícia na drafte ho prekvapila. Neočakával ju.

„Je to pre mňa veľké prekvapenie, pretože všetci hovorili, že budem štvrtý, piaty alebo šiesty. Byť druhý je niečo úžasné. Som skutočne, skutočne nadšený. Stále tomu nemôžem uveriť. Úžasné,“ nechal sa počuť Nemec.

New Jersey potrebovalo prioritne krídelníka, ale keďže bol Slafkovský už mimo hry, ďalší center, či už Wright alebo Logan Cooley, by nedávali príliš veľa zmyslu. Voľba tak padla na obrancu. Najlepším podľa Devils bol Slovák.

„Tento draft bol celkom unikátny, na rôznych pozíciách sme videli hĺbku a u všetkých tých chlapcov sme si pripravili ich predpoklady. Nakoniec nám najväčší zmysel dával pravoruký obranca, ktorý sa dokáže pohybovať s pukom. Má veľký potenciál. Sme nadšení,“ skonštatoval generálny manažér Tom Fitzgerald.

Nemec strávil posledné dve sezóny v extraligovej Nitre. Teraz je však pripravený na odchod do zámoria.

„Chcem ísť do Severnej Ameriky. Možno Americká hokejová liga. Ak by tam pre mňa bola možnosť, chcel by som odohrať aj pár zápasov v NHL,“ priznal Nemec.

Aby tomu nebolo dosť, slovenskí hokej sa v závere prvého kola dočkal ďalšieho úspechu. Montreal si z 26. pozície vybral útočníka Popradu Filipa Mešára.

„Je to úžasné. Je to celkom šialená noc pre Slovensko. Skutočne sa mi to páči. učil som si to. S Jurajom ideme do Montrealu spolu, bude ľahšie si naň zvyknúť. Je to skutočne dobrý kamarát. Všetko je teraz fajn,“ povedala slovenská trojka.

„Sú to úžasné pocity, neviem to opísať slovami. Aj so Šimonom Nemcom sme najlepší priatelia a navzájom sa dobre poznáme.“

Mešár povedal, že sa cíti lepšie na krídle ako na pozícii centra a chcel by v budúcej sezóne ísť do zámoria alebo skúsiť poprednú európsku ligu, ako je SHL či Liiga. Najviac by však uprednostnil Severnú Ameriku.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies