Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Slováci v NHL

Aké má Samuel Kňažko v Columbuse šance na NHL?

Dostať sa do NHL je ťažké, aj po tom čo ste boli draftovaný. O tomto sa čoskoro presvedčí slovenský obranca Samuel Kňažko. Toho tohtoročný draft jeho tímu nemohol príliš potešiť. V prvom kole si Modrokabátnici vybrali dvoch obrancov a Samuelovi tak vzrástla konkurencia. Poďme sa teda pozrieť ako to s obrannými radami Columbusu vyzerá.

Na prvom „koronovom" drafte, 2020, si tím Columbus Blue Jackets vybral treťom kole slovenského obrancu Samuela Kňažka. Samuel zaznamenal v sezóne 2019/20 slušnú sezónu v juniorke fínskeho TPS. V TPS zostal ešte ďalšie dva roky a v priebehu minulej sezóny odišiel do kanadskej juniorskej WHL. S tímom Seattle Thunderbirds sa dostal až do finále samotnej súťaže, kde nestačili na Edmonton Oil Kings (v zostave ktorého hral ďalší Slovák Jakub Demek). Ešte ako junior sa dostal aj na seniorské majstrovstvá sveta v roku 2021, a aj na bronzové olympijské hry do Pekingu. Hral aj na troch majstrovstvách sveta juniorov, avšak tie posledné boli zrušené a preložené na august, Tých sa Kňažko nezúčastní pre zranenie. Rodák z Trenčína má v zámorí povesť vynikajúceho korčuliara, ktorý skvelo číta hru a je skôr defenzívnym typom obrancu.

Prvý tím Blue Jackets

Keďže v NHL sa hrá systémom 6+12, na súpisku zápasu sa dostane 6 obrancov. V zostave Modrokabátnikov vidíme 5 istých hráčov. A iba jeden z nich má 30 rokov. Najväčšou personou je 25-ročný Zach Werenski. Ten si budúcu sezónu príde na 12 miliónov dolárov a celkovo je jeho zmluva na 6 rokov s priemerom 9,583 milióna dolárov ročne. Na voľnom trhu Blu Jackets získali Erika Gudbransona a čerstvý tridsiatnik je najskúsenejší obranca tímu. Pomerne slušný defenzívny obranca má zmluvu na ešte 4 roky. Štvrtú sezónu v Columbuse začne Rus Vladislav Gavrikov. Ten zároveň bude bojovať o novú zmluvu. Istotu by mal mať aj Adam Boqvist. Osmička draftu 2018 bola do Ohia vymenená pred minulou sezónou zo Chicaga za Setha Jonesa. 21-ročný Švéd pomaly napĺňa svoj potenciál a v minulom ročníku získal v 52 zápasoch slušných 22 bodov. Posledným istým obrancom by mal byť Jake Bean. Prvokolový výber z draftu 2016 sa do tímu tiež dostal až minulý rok, keď prišiel z Caroliny Hurricanes. Jeho štatistiky sú podobné tým Boqvistovým - v 67 zápasoch sa podieľal priamo na 25 góloch svojho tímu.

Po tejto istej pätici je možné favorizovať ďalšieho hráča z draftu 2016, Andrewa Peekeho. Ten do NHL naplno prerazil až minulý rok a odohral všetkých 82 zápasov. Jeho motivácia bude značná, končí mu totižto zmluva. Tá končí aj Gavinovi Bayreutherovi. Ten dostal šancu v hlavnom tíme na 43 zápasov, má už 28 rokov a je teda neperspektívny pre budúcnosť Columbusu. Je to skôr hráč na farmu a skúsený záskok v hlavnom tíme. Poberá najnižší možný plat 750 tisíc dolárov. V prvom tíme si 8 zápasov NHL vyskúšal aj 22-ročný a nikdy nedraftovaný Jake Christiansen, ktorý bodovo viedol farmársky Cleveland. Je zrejmé, že v novej sezóne dostane viac šancí. Príležitosť v siedmich zápasoch dostal minulý rok Nick Blankenburg, ktorý si v nich zapísal gól a dve asistencie. Američan, ktorý v máji oslávil už 24 rokov, tiež nebol nikdy draftovaný a generálny manažér Jarmo Kekalainen si ho všimol v univerzitnej NCAA. U posledných troch spomínaných hráčov je nejasné, či si v novej sezóne zahrajú v NHL, no napriek tomu ich bolo vhodné spomenúť, keďže minulý rok v nej dostali šancu.

Farma a mladé nádeje klubu

Najväčším talentom v obranných radoch organizácie Columbusu je pravdepodobne čerstvo draftovaný Čech David Jiříček. Ten prakticky hneď po drafte podpísal nový nováčikovský kontrakt a niektorí experti ho už vidia v NHL. S najväčšou pravdepodobnosťou však začne na farme. Jiříček si vyskúšal už aj seniorský hokej, hral extraligu v Plzni a dostal sa aj na majstrovstvá sveta, kde získal bronz. Zároveň je celkom vysoký (191 cm) a ak zosilnie, NHL by ho nemala minúť.

Na drafte 2022 si Blue Jackets vybrali v prvom kole (z pozície číslo 12) Dentona Mateychuka. Ten je síce nižšieho vzrastu (180 cm), ale je to výborný ofenzívny obranca. Má skvelé korčuľovanie a úžasné čítanie hry. V juniorskej WHL mal v minulej sezóne priemer takmer bod na zápas. Vďaka svojej rýchlosti si dokázal znamenito plniť aj defenzívne povinnosti. Vyzerá to tak, že aj u neho je NHL len otázkou času.

Časopis The Hockey News každý rok robí špeciálne číslo s názvom Future Watch, kde nielenže vyberie Top 100 nádejí naprieč NHL, ale v každom tíme urobí aj rebríček 10 najväčších nádejí do budúcna. Rebríček sa robí pred draftom, a tak v ňom chýbajú Jiříček a Mateychuk. Najlepšie hodnoteným obrancom Modrokabátnikov bol Corson Ceulemans. Kanaďan bol draftovaný v prvom kole, na drafte 2021, ale pred podpisom zmluvy v NHL dal prednosť dozrievaniu na univerzite vo Wisconsine, kde sa stal druhým najproduktívnejším hráčom mužstva. Vďaka svojim fyzickým parametrom sa nebojí hrať na puku a vie i veľmi dobre kontrolovať puk.

Na drafte 2021 si Blue Jackets okrem Ceulamansa vybrali ďalších 3 obrancov. Dvoch z nich spomenieme hneď teraz. Čech Stanislav Svozil bol vybratý v treťom kole, hoci niektorí odborníci ho videli už v prvom kole. Svozil má povesť fyzického obrancu s dobrým korčuľovaním. Český hokej potrebuje, aby aj on uspel, keďže na poste obrancu nemá v NHL dostatok hráčov. Tento rok by mal zažiť svoju premiéru v AHL.

Vo 4.kole draftu 2021 išiel na rad Guillaume Richard. Ten sa rozhodol pre rovnakú cestu ako Ceulemans a hrá v NCAA. V tíme Providence College sa stal najproduktívnejším obrancom tímu. Napriek tomu má však povesť defenzívneho obrancu, ktorý by mal ešte nabrať nejakú svalovú hmotu. V NCAA by mal pokračovať aj budúcu sezónu, keďže nemá zmluvu s Columbusom. Či už Svozil alebo Richard, obaja sú na úrovni Samuela Kňažka, či na trošku vyššej úrovni (tento rok by mohlo dôjsť k porovnaniu Svozila s Kňažkom).

Poďme sa však pozrieť na ďalších hráčov v systéme Blue Jackets. 26-ročný Američan Billy Sweezey je presne tým hráčom, ktorého kluby podpíšu, aby mali skúsených hráčov aj na farme. Od neho sa teda neočakáva nejaké ohrozenie Kňažkovej pozície v organizácii. Zmluva končí Švajčiarovi Timovi Bernimu, ten mal minulý rok v AHL celkom dobrú sezónu, avšak je dosť otázne, či s ním Blue Jackets spoluprácu predĺžia, keď majú takýto prebytok talentov. Tento rok podpísal s Blue Jackets zmluvu 24-ročný Švéd Marcus Björk. Zmluvu má len na rok, a tak sa bude musieť poriadne snažiť, aby zaujal vedenie. Zaujímavým hráčom je aj Nór Ole Julian Bjorgvik Holm. Ten bol vybraný na drafte 2020 vo štvrtom kole po Kňažkovi. Jeden z najlepších mladých nórskych hokejistov, má však malú šancu na NHL. Minulý rok v OHL zaznamenal skôr podpriemernú sezónu a v kempe bude mať čo robiť, aby sa dostal aspoň do AHL. Jeho zmluva je však rovnaká ako Samuelova a obaja majú ešte tri sezóny na to, aby prerazili v organizácii z Ohia. Z nepodpísaných hráčov možno spomenúť ešte Aidana Hreschuka, ktorý je tiež na univerzite, avšak ani zďaleka nedosahuje také čísla ako Ceulemans či Richard.

Ako to teda dopadne s Kňažkom?

Samuel je v ťažkej pozícií. V organizácií Blue Jackets je veľa kvalitných a mladých obrancov. Rodák z Trenčína bude mať čo robiť, aby v tréningovom kempe ukázal, že si zaslúži poriadny hrací čas v AHL. Defenzíva farmárskeho tímu bude tiež poriadne nabitá. Otázkou je, v akom stave sa ukáže v kempe, keďže momentálne sa zotavuje zo zranenia. Nie je v bezvýchodiskovej situácii. Má skúseností zo seniorských majstrovstiev sveta a i olympiády, a na oboch akciách podával viac ako dobré výkony. Ukázal tak, že na mužský hokej má. V hre je aj možnosť výmeny. Blue Jackets majú síce pretlak na pozícií obrancov, avšak chýbajú im slušné nádeje na ľavom krídle. Článok ukončíme múdrosťou: Kto chce byť najlepší, musí porážať najlepších...




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies