Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Rozhovory

Peter Šťastný: Budeme potrebovať skutočný zázrak

SlovakNHL.sk vám prináša rozhovor s Petrom Šťastným, legendou slovenského hokeja, ktorý sa rozhovoril na tému slovenskej reprezentácie a hokejového turnaja na XXI. Zimných olympijských hrách.

Ako vidíte šancu slovenskej reprezentácie na ZOH – najmä prvé dva zápasy s Českom a Ruskom?
Šance sú dramaticky horšie, ako v Turíne. Tam bolo kvalitné, zrelé mužstvo s reálnou šancou aj na zlato. Tento tím je prestarnutý a budeme potrebovať skutočný zázrak.

Čo by ste považovali za úspech slovenského hokeja na tomto podujatí?
Čokoľvek od siedmeho miesta vyššie.

Zdá sa, že na tejto olympiáde by sme mali byť silní aj v bránke, vzhľadom na fantastické výkony Jara Haláka v NHL, čo v minulosti nebývalo zvykom. Nemôže sa podľa Vás zopakovať fenomén „naganský Hašek“?
Ak sa má udiať skutočný zázrak, o ktorom hovorím vyššie, tak brankár tam zohrá mimoriadne dôležitú úlohu.

Myslíte si, že Zdeno Chára je tá správna voľba pre kapitánske C-čko?
Áno. Len sa pýtam, prečo označenie kapitána pred Turínom bolo zločinom zo strany generálneho manažéra, a dnes je všetko v poriadku?

Chýba Vám niekto vo Filcovej nominácii? Ako vnímate fakt, že jeden z najlepších slovenských európskych obrancov – Dominik Graňák – zostáva doma?
Pán Filc nemá ani víziu, ani odvahu. To sa odzrkadľuje aj na zostave.

Tento turnaj bude špecifický pre slovenskú reprezentáciu aj tým, že končí jedna skvelá generácia hráčov na čele s Pálffym, Stümpelom, Šatanom či Demitrom... Ako to vidíte s reprezentáciou na ZOH o 4 roky, keď väčšina z terajších hráčov už nebude aktívna – prinajmenšom na reprezentačnej úrovni?
Nevyzerá to nijako optimisticky. Hokej u nás prudko padá a tí, ktorí sú zodpovední (p. Filc, p. Široký a spol.) sa odmeňujú tak, že sa znovu a znovu menujú do vedúcich pozícií. Je to nechutná fraška, ktorá odzrkadľuje stav v spoločnosti.

Je známe, že ste veľkým vlastencom. Ak by sa náhodou stretla naša reprezentácia s USA, za ktoré bude hrať Váš syn Paul, komu by ste držali palce?
Bezpochyby Paľkovi a USA. Už aj preto, že na čele slovenského hokeja je komunistický špión a eštebácky zločinec – p. Široký.

Ktoré mužstvá favorizujete na finále? Pre jeden denník ste sa vyjadrili, že Kanadu a USA – nepočítate s Ruskom? Prečo?
USA a Kanada je moje reálne želanie. Rusi však budú ešte silnejší, ako Švédi a USA, takže rozhodne patria medzi veľkých favoritov. 18 rokov nevyhrali ZOH a Ovečkin i Malkin patria medzi troch najlepších hokejistov sveta.

Kanada bude síce doma, ale môže byť aj pod veľkým tlakom. Nebude to mať vplyv na jej hru?
Tlak zohrá svoje. Pre hokej by bolo najideálnejšie finále Kanada-Rusko. Na MS 2008 Kanada s ním prehrala, teraz by mohla vyhrať.

USA vsadili na mladších hráčov, no môžu doplatiť na skúsenosti – i keď disponujú troma ostrieľanými harcovníkmi, akými sú Rafalski, Langenbrunner či Drury. Skĺbením mladej krvi so skúsenosťami starších by však mohli prekvapiť. Aký je Váš názor, mohli by byť čiernym koňom turnaja?
USA majú silné mužstvo, ale nepatria medzi troch najväčších favoritov. Majú však talent a charakter, ktorý je na olympiáde najdôležitejší. Dokážu poraziť kohokoľvek a aj ja si myslím, že budú tým čiernym koňom turnaja.

Asi pred 3-4 rokmi ste sa vyjadrili o Paulovi, že vraj mohol hrávať za slovenskú reprezentáciu, keby nebolo p. Širokého. Mohli by ste to presnejšie objasniť (za akých okolností tak mohlo byť)?
Stačila malá zmena v stanovách IIHF, to sa robí rutinne, pozri príklad Nabokov. Chcel som ísť na ten kongres, kde sa to malo urobiť, avšak nemali pre mňa miesto. Dal som im jasné inštrukcie, čo majú urobiť. Nič neurobili. Dnes Paľko aj Vanek (superstrelec, ktorého mamička je Slovenka) mohli hrať za Slovensko. To je o tej vízii a kvalite, ktorej vo vedení niet. Je to zločin spáchaný voči nášmu hokeju aj našim fanúšikom.

Dali ste sa na politickú dráhu. Nezamýšľate sa niekedy nad tým, že by ste vyskúšali trénerský chlebík? Ak áno, hypoteticky – ak by p. Široký odstúpil, viete si predstaviť trénovať slovenskú reprezentáciu? Ak nie, prečo?
Cítim, že Slovensko ma viac potrebuje, ako hokej. Rôzne živly z bývalého zločineckého režimu zmyselne udržujú atmosféru strachu, nedôvery a temna. Schopní, zodpovední a kompetentní sú úmyselne diskreditovaní, aby nepriniesli transparentnosť a kvalitu. To už by sa nedalo korumpovať a rozkrádať miliardy. Ak zmeníme spoločnosť k lepšiemu, zlepšia sa aj vyhliadky pre hokej. A ja určite budem vždy pripravený mu pomôcť.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies