SlovakNHL.sk

Chicago si pripomína Hossov heroizmus. Dúfal som v zázrak, spomína Slovák + video

Tím Chicago Blackhawks oslavuje 25. výročie pôsobenia v United Center a v tejto súvislosti sa rozhodlo pozrieť sa do minulosti na top 25 momentov, ktoré ich hala zažila. V piatok prišiel rad aj na Mariána Hossu.

Patrick Kane v predĺžení šiesteho zápasu finále 2010 rozhodol o prvom titule Blackhawks za 49 rokov možno tým najikonickejším gólom v klubovej histórii. Ak by však nebolo gólu slovenského útočníka spred niekoľkých týždňov, Chicago by ani nemalo šancu bojovať vo finále o Stanleyho pohár.

V prvom kole play-off tím narazil na Nashville a do piateho zápasu série, hranom v United Center, sa vstupovalo za stavu 2:2 na zápasy. Kľúčový v takomto prípade býva práve zápas číslo päť, najmä, ak ho hráte doma.

Predators dokázali v normálnom hracom čase stav zvrátiť a v strede tretej tretiny viedli 4:3. Veci skomplikovalo vylúčenie Hossu minútu pred koncom dvadsaťminútovky, keď za narazenie Dana Hamhuisa dostal päťminútový trest.

„Snažili sme sa vyrovnať zápas a ja som to prehnal s nadšením. Dostal som sa do kontaktu s ich obrancom a narazil ho zozadu. Myslím si, že to vyzeralo horšie, ako to v skutočnosti bolo, ale prehrávať o gól a sedieť na trestnej lavici päť minút, to v tom čase nebol dobrý pocit. Pomyslel som si: Dostal som svojich spoluhráčov do ťažkej pozície. Dúfal som v zázrak. Potom prišiel ten zázrak, keď Patrick Kane strelil ten vyrovnávajúci gól,“ poznamenal Hossa.

Po zaváhaní Martina Erata sa Kaneovi po spolupráci s Jonathanom Toewsom podarilo vynútiť nadstavený čas len 13,6 sekundy pred koncom. V predĺžení si oslabovkové formácie odviedli svoju robotu, kým bol slovenský veterán vypustený z trestnej lavice.

Potom prikorčuľoval rovno k bráne a uderil. Z dorážky strely Brenta Sopela vsietil rozhodujúci gól, na kolenách si zapumpoval rukami, zavalili ho spoluhráči a diváci šaleli.

„Keď som sa vracal z trestnej lavice, videl som Brenta Sopela s pukom a hneď ako som naskočil na ľad som smeroval k bráne. Potom sa zrazu puk objavil na mojej čepeli a ja som ho už len musel jednoducho streliť do tej brány. Bola to veľká úľava a jeden z mojich najlepších momentov v drese Blackhawks,“ skonštatoval Hossa.

Blackhawks následne vyhrali šiesty zápas série a v ďalších kolách vyradili Vancouver a San Jose predtým, ako zdolali aj Philadelphiu vo veľkom finále. Ak by však nebolo Hossovho gólu, Stanleyho pohár mohol získať niekto iný.

// Publikované: 22. 02. 2020
 

Posledný zápas

18. 04. 2024
LAK 
-
 CHI

5:4 PP

(0:1, 3:0, 1:3, 1:0)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

09. 03. 2024 - Útočník Chicaga Andreas Athanasiou by mohol odohrať svoj prvý zápas za ostatné štyri mesiace už v sobotu proti Washingtonu. Athanasiouu utrpel 9. novembra zranenie slabín, ale už od 10. februára korčuľuje. Vrátiť by sa mohol aj obranca Nikita Zajcev, ktorý nehral od januára pre poranenie kolena. Tréner Luke Richardson povedal, že sa o štarte oboch rozhodne v deň zápasu.
07. 02. 2024 - Očakáva sa, že v dnešnom zápase Chicaga proti Minnesote bude hrať aj útočník Tyler Johnson. Ten v pondelok trénoval po prvýkrát od zranenie pravej nohy, ktoré utrpel 31. decembra. V utorok povedal, že sa mohol vrátiť už pred prestávkou, ale viac zmyslu dávalo využiť voľné dni na ešte lepšie zotavenie. Hrať by mal vo formácii s Lukasom Reichelom a MacKenziem Entwistlem.
20. 12. 2023 - Devätnásťročný obranca Kevin Korchinski sa v utorok pripojil k Blackhawks na dopoludňajšom rozkorčuľovaní, ale vo večernom zápase ešte nehral po tom, čo absentoval pre úmrtie jeho päťdesiatdeväťročného otca. Podľa trénera Lukea Richardsona bude nováčik potrebovať ešte nejaký čas, kým bude pripravený na opätovné hranie zápasov. Korchinski v prvých 25 dueloch vyprodukoval dva góly a päť asistencií.

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

jurcoTomáš
JURČO

krídleník
#13

Reklama

O tíme v kocke

Chicago Blackhawks

Vznik: 1926
Aréna: United Center (kapacita: 20 500)
Adresa: 1901 West Madison Street, Chicago, Illinois, U.S
Oficiálny web: www.chicagoblackhawks.com
Farma(AHL): Rockford IceHogs
Najväčšie úspechy: 6x Stanley Cup (1934, 1938, 1961, 2010, 2013, 2015)
Vyradené čísla: 1 (G.Hall), 3 (K.Magnuson, P.Pilote), 9 (B.Hull), 18 (D.Savard), 21 (S.Mikita), 35 (T.Esposito), 81 (M. Hossa), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Stan Mikita, Ivan Droppa, Milan Bartovič, Michal Handzuš, Peter Bondra, Marián Hossa, Tomáš Kopecký, Marko Daňo, Richard Pánik, Tomáš Jurčo