SlovakNHL.sk

Skvelé sezóny Slovákov I. – Jaroslav Halák a jeho životný ročník 2009/10

Sezóna 2009/10 bola pre tradičnú organizáciu Montreal Canadiens významná, pretože oslavovala 100. výročie založenia klubu v roku 1909. Malo ísť o sezónu, v ktorej sa veľké nádeje vkladali do vychádzajúcej hviezdy, brankára Careyho Pricea. Napokon však bol na jej konci oslavovaný iný brankár.

Tým brankárom bol Jaroslav Halák, ktorý vstupoval do sezóny ako náhradník draftovej päťky z roku 2005 po tom, čo sa v predošlom ročníku usadil v NHL. Úvod ročníka pritom z jeho pohľadu nezačal veľmi dobre. Kým Price prvé dva štarty vyhral, Halák pri svojom prvom prehral a inkasoval štyri góly z 28 striel.

O deň neskôr však pohorel Price, ktorý inkasoval dokonca až sedem gólov a musel striedať. Napriek tomu dostával dôveru aj v ďalších dueloch. Keď už však Canadiens prehrali piaty zápas po sebe, šancu dostal Halák, ktorý vyhral nasledujúce štyri zápasy po sebe. Koniec októbra mu však nevyšiel, a tak v novembri dostal šancu len v jednom zápase.

Práve vtedy sa Priceovi darilo najviac a stal sa aj druhou hviezdou týždňa. Halák však kontroloval vydareným decembrom, v ktorom bol dokonca vyhlásený za prvú hviezdu týždňa. Od februára už bránkovisko patrilo bratislavskému rodákovi, ktorý si formu načasoval výborne a v apríli si opäť vyslúžil post najlepšieho hráča týždňa.

Po skončení základnej časti skončil brankársky boj výhrou Haláka, ktorý viedol tím s 26 výhrami, 92,4% úspešnosťou zákrokov, priemerom 2,40 inkasovaného gólu na zápas a piatimi vychytanými nulami. Price nevychytal ani jednu nulu a mal negatívnu bilanciu 13-20-5. V priemere inkasoval 2,77 gólu na zápasy a kryl 91,2 % striel.

 
Halák
Price
Mesiac
Bilancia
Úsp. zákr.
Bilancia
Úsp. zákr.
Október
5-2-0
89,3%
2-5-0
88,9%
November
0-1-0
96,8%
5-4-2
92,2%
December
6-3-0
93,3%
3-4-1
92,6%
Január
3-2-2
93,9%
1-4-1
90,7%
Február
3-1-0
90,6%
1-1-0
88,8%
Marec
7-2-1
92,1%
1-2-1
92,4%
Apríl
2-1-2
93,4%

Tréner Jacques Martin sa rozhodol, že do play-off vstúpi ako štartujúci brankár práve Slovák. Veľa ľudí „Habs“ v sérii proti ofenzívne silnému Washingtonu, ktorý získal Prezidentovu trofej, neverilo. Už prvý zápas bol však príležitosťou pre Haláka na zažiarenie – zneškodnil 45 striel na ceste za prekvapujúcou výhrou 3:2.

Favorizovaný tím však získal výhry v ďalších dvoch zápasoch, a tak sa do brány vrátil Price. Ani on však nedokázal spasiť Canadiens a tí po prehre 3:6 čelili vyradeniu. V tom bode bolo všetko tak, ako sa očakávalo. Potom však prišiel Halák a jeho výkony, ktorými si získal srdcia mnohých fanúšikov, ktorými frustroval Alexa Ovečkina, ktorými sa zapísal do histórie.

Canadiens najskôr znížili stav série na 2:3 tesným víťazstvom 2:1, po ktorom bol za prvú hviezdu vyhlásený Halák – kryl 37 striel. V Montreale následne domáci vyhrali presvedčivejšie 4:1, aby si vynútili siedmy zápas. Prvá hviezda zápasu? Heroický Halák – zneškodnil 53 striel. Bol to pamätný večer.

„Myslím si, že sme hrali skvelo, len sme nestrelili góly,“ povedal po zápase Ovečkin. „Bolo to len o jednom človeku. Oni strelili góly, stiahli sa a nechali všetok tlak na ich brankára. On urobil neuveriteľnú prácu. Čo viac môžem povedať?“

Ovečkin nemusel hovoriť nič viac. Už aj tak pred predošlým duelom povedal niečo, čo asi už začal ľutovať. Poukázal na trasúcu sa ruku slovenského brankára pri pití po tom, čo ho prekonal Eric Fehr. „Ovie“ hovoril o tom, že je Halák nervózny, rozklepaný a že vie, že je tlak na jeho strane. Dodal, že to je dobré znamenie pre Capitals.

Dobrým znamením to pre Capitals nebolo. Ak aj Halák bol pod tlakom, poradil si s ním skvelo a už len jedna výhra ho delila od definitívnej rany favoritovi. V rozhodujúcom zápase bol Washington opäť aktívnejší, ale Halák si opäť vyslúžil post prvej hviezdy zápasu, keď so 41 zákrokmi doviedol Canadiens k výhre 2:1 i k postupu do druhého kola.

„Myslím si, že pred začiatkom série nám nikto nedával šancu na víťazstvo, či už by išlo len o jeden jediný zápas. My sme ukázali, že sa mýlili. Predviedli sme veľkú bojovnosť po tom, čo sme prehrávali 1:3,“ povedal Halák, ktorý v zápasoch číslo päť, šesť a sedem zneškodnil 131 zo 134 striel.

„Tréner sa ma rozhodol v treťom zápase vystriedať a nenechal ma v štvrtom zápase štartovať, ale také je play-off. Potrebovali sme vyhrať tieto zápasy. Keď sme prehrávali 1:3, povedal som si, že nemáme čo stratiť. Chcel som robiť to najlepšie, čo viem, a užiť si to tam.“

Martin už v zvyšku play-off nedal Priceovi šancu štartovať. Halák si to zaslúžil a popritom pobláznil celý Montreal.

V druhom kole Canadiens opäť ukázali bojovnosť. S Pittsburghom trikrát v sérii prehrávali, ale vyhrali zápasy číslo šesť a sedem, aby postúpili ďalej. Halák sa stal pri výhrach trikrát stal prvou hviezdou zápasu, raz treťou. Penguins boli opäť tímom s nebezpečnou ofenzívou, ale slovenský brankár zneškodnil 92,7 % ich striel. Opäť na jeho adresu putovali slová chvály.

Vo finále Východnej konferencie sa Montreal, ôsmy nasadený tím, stretol s Philadelphiou, ktorá v základnej časti skončila len o pozíciu vyššie. Papierovo to mohlo pre kanadský tím vyzerať na sľubné šance na postup do finále. Táto séria však ukončila Halákov príbeh i sezónu. Mal 88,4% úspešnosť zákrokov a Flyers vďaka väčšej bojovnosti a väčšiemu množstvu síl napokon vyhrali sériu 4:1 na zápasy.

Ani vydarená základná časť a fantastické play-off nepresvedčili vedenie Canadiens o tom, že by Halák mohol byť gólmanom, okolo ktorého by sa mohol stavať v budúcnosti úspešný tím. Obom brankárom vypršali zmluvy a „Habs“ stavili na mladšieho. Na nespokojnosť fanúšikov tak bol slovenský gólman 17. júna vymenený do St. Louis za Larsa Ellera, Iana Schultza a dvoch nádejných mladíkov.

// Publikované: 01. 11. 2019
 

Posledný zápas

27. 03. 2024
TBL 
-
 BOS

3:1

(1:1, 1:0, 1:0)

Nasledujúci zápas

WSH 
-
 BOS
30. 03. 2024 -

Novinky z tímu

23. 03. 2024 - Útočník Bostonu Brad Marchand pravdepodobne bude hrať v sobotnom zápase proti Philadelphii po tom, čo vynechal piatkový tréning. „Nepoviem, že je to stopercentné. Je to však s najväčšou pravdepodobnosťou,“ poznamenal tréner Jim Montgomery. V piatok trénoval útočník James van Riemsdyk, ktorý by sa mohol vrátiť do akcie po tom, čo vynechal dva zápasy pre ochorenie.
14. 03. 2024 - Stav zraneného útočníka Pata Maroona sa aj po jeho prestupe z Minnesoty do Bostonu naďalej posudzuje na týždennej báze. Potvrdil to hlavný tréner Bruins Jim Montgomery s tým, že sa veterán ešte nevrátil ani na ľad. Maroon podstúpil 7. februára operáciu chrbta, z ktorej sa mal pôvodne zotavovať 4-6 týždňov.
09. 03. 2024 - Boston by mohol vo svojej zostave privítať naspäť obrancu Hampusa Lindholma už v sobotnom zápase proti Pittsburghu. Švédsky odchovanec vynechal deväť zápasov pre zranenie dolnej časti tela, ale už trénuje s tímom a tréner Jim Montgomery o ňom v piatok povedal toto: „Vyzerá to tak, že pravdepodobne bude hrať. Nechcem nič hovoriť na 100 %, pretože musíme počkať na to, ako sa bude cítiť večer a zajtra.“

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

charaZdeno
CHÁRA

obranca
#33, C

Reklama

O tíme v kocke

Boston Bruins

Vznik: 1924
Aréna: TD Garden (kapacita: 17 565)
Adresa: TD Garden, Suite 250, Boston, MA 02114
Oficiálny web: www.bostonbruins.com
Farma(AHL): Providence Bruins
Najväčšie úspechy: 6x Stanley Cup (1929, 1939, 1941, 1970, 1972, 2011)
Vyradené čísla: 2 (E.Shore), 3 (L.Hitchman), 4 (B.Orr), 5 (A.Clapper), 7 (P.Esposito), 8 (C.Neely), 9 (J.Bucyk), 15 (M.Schmidt), 16 (R.Middleton), 24 (T.O'Reilly), 77 (R.Bourque), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Jozef Stumpel, Milan Jurčina, Zdeno Chára, Miroslav Šatan, Andrej Meszároš, Peter Cehlárik