SlovakNHL.sk

Prerušenie sezóny komplikuje Ovečkinovu púť za rekordom

Prerušením sezóny NHL sme prišli o zaujímavý boj o Trofej Mauricea Richarda medzi Davidom Pastrňákom, Austonom Matthewsom a Alexom Ovečkinom. Poslednému menovanému však táto situácia komplikuje aj snahu o zmenu histórie.

Kapitán Washingtonu má 34 rokov a pomaly možno očakávať, že u neho príde k zlomu, kedy prestane strieľať góly ako na bežiacom páse. V tomto ročníku mal pritom výbornú streleckú formu, vďaka ktorej sa začalo čoraz viac uvažovať, či by predsa len nemohol prekonať strelecký rekord Waynea Gretzkyho.

Na ceste za 700. gólom v kariére zažil sériu siedmich zápasov, v ktorých strelil 14 gólov a dosiahol tri hetriky. Jubilejného gólu sa dočkal 22. februára. Sezóna sa prerušila, keď mal na konte 706 gólov, s ktorými sa radil na ôsme miesto historického poradia.

Na Gretzkyho rekord (894) strácal 188 presných zásahov a mal pred sebou ešte 13 zápasov tohto ročníka. Ak by sa už tieto zápasy nedohrali, mohlo by to potenciálne ohroziť snahu moskovského rodáka stať sa najlepším strelcom histórie NHL.

Ako píše Nick Faris, nikto nevie, ako by sa mu v tých zápasoch darilo. Možno by sa trápil, keď sa pozrieme na súperov, ako sú Blues, Penguins či Oilers. Možno by však skóroval ako o dušu v zápasoch proti Senators, Sabres či Red Wings, s ktorými by sa stretol dvakrát, a priblížil by sa k méte 60 gólov. Teraz ich má 48.

Keď sa na to pozrieme z celkového pohľadu, každá príležitosť na strelenie gólu by Ovečkinovi nakoniec mohla chýbať. Dlhšie si bude musieť udržať súčasné strelecké tempo.

V tejto sezóne mal priemer 0,7 gólu na zápas, v posledných troch 0,64 gólu na zápas v kariére 0,61 gólu na zápas. Pri zachovaní týchto priemerov by potreboval 269, 294 a 308 zápasov, aby ešte nastrieľal 188 gólov. To je rozmedzie troch až štyroch plných sezón, ktoré prídu v čase, keď sa bude „Ovie“ blížiť k štyridsiatke.

Faris predniesol aj hypotetickú situáciu, pri ktorej by liga už v tomto roku neobnovila základnú časť a Ovečkin by musel zavesiť korčule na klinec napríklad s 890 gólmi na konte. Určite by potom mrzelo, že mu kariéru obmedzili kompletná výluka v ročníku 2004/05, čiastočná výluka v sezóne 2012/13 a vírus COVID-19, pre ktorý nemohol odohrať 13 zápasov, v ktorých by tých päť gólov mohol pohodlne streliť.

Na záver však pripomína to, čo povedal komentátor Capitals Craig Laughlin v čase, keď Ovečkin mieril za 700. gólom v NHL. Tak často sa hovorí o jeho púti za Gretzkyho rekordom, že sa v úzadí stráca ocenenie veľkých vecí, ktoré už dokázal.

// Publikované: 24. 03. 2020
 

Posledný zápas

15. 04. 2024
WSH 
-
 BOS

2:0

(1:0, 0:0, 1:0)

Nasledujúci zápas

PHI 
-
 WSH
16. 04. 2024 -

Novinky z tímu

15. 04. 2024 - Tím Washington Capitals odohrá posledné dva zápasy bez obrancu Nicka Jensena, ktorý opustil sobotný zápas proti Tampe Bay na nosidlách. Podľa trénera Spencera Carberyho sa vyhol najhoršiemu scenáru a v nedeľu bol prítomný v tréningovom zariadení tímu.
09. 04. 2024 - Útočník T.J. Oshie bude s Capitals v Detroite, kde ich v utorok čaká veľmi dôležitý zápas v boji o play-off. Je pritom možné, že sa veterán vráti do akcie po tom, čo vynechal štyri zápasy pre zranenie hornej časti tela. V pondelok trénoval a cítil sa dobre, no o o jeho štarte sa rozhodne až v deň zápasu.
08. 04. 2024 - Obranca Ramus Sandin nedohral nedeľný zápas Washingtonu proti Ottawe pre zranenie hornej časti tela a hlavný tréner Spencer Carbery po zápase povedal, že jeho zverenec „nejaký čas“ vynechá. Sandin hráva v priemere cez 21 minút na zápas, a tak bude jeho absenciu cítiť. Capitals sú stále v boji o play-off a čaká ich ešte päť zápasov do konca základnej časti.

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

Reklama

O tíme v kocke

Vznik:
Aréna: (kapacita: )
Adresa:
Oficiálny web:
Farma(AHL):
Najväčšie úspechy:
Vyradené čísla:
Slováci v tíme: