SlovakNHL.sk

Hrozný štart do sezóny? Coyotes sa pozerajú na budúcnosť

Nech sa na to pozrieme akýmkoľvek spôsobom, tím Arizona Coyotes jednoducho zažíva otrasný štart do sezóny 2021/22. Prehráva, často jednoznačne, nestrieľa góly a štatisticky patrí medzi najhoršie tímy histórie NHL.

Pre fanúšikov tímu je to nepríjemné, no musia byť trpezliví. Je to totiž súčasť väčšieho plánu.

Možno to organizácia nezamýšľala v takom majestátnom duchu a tak hroznému štartu napomohli aj zranenia či náročný rozpis, no vstúpila do prestavby, ktorej cieľom je vybudovať tím, ktorý bude konkurencieschopný až o niekoľko rokov.

„Musíme sa na to pozerať tak, či dosiahneme play-off, ak sa vrátime späť a podpíšeme nejakých voľných hráčov. Možno áno, možno nie. Museli sme urobiť ťažké rozhodnutie pozrieť sa do zrkadla a položiť si otázku, ako dosiahneme to, aby sme sa stali majstrovskou organizáciou,“ povedal generálny manažér Bill Armstrong.

Armstrong sa ujal kormidla v septembri 2020 a jeho tím sa dostal po prvýkrát za osem rokov do play-off. Coyotes dokázali vyradiť Nashville, ale v sérii proti Coloradu odohrali len päť zápasov a dvakrát po sebe prehrali 1:7.

Armstrong sa tak rozhodol čakať ďalší rok, aby videl, či budú veľké zmeny nevyhnutné. Sezóna to bola decentná, no Arizona skončila tesne pred bránami play-off. Niečo sa muselo zmeniť, najmä, keď sa tím sťahoval do silnejšej Centrálnej divízie.

Po rokoch vyhľadávania a podpisovanie voľných hráčov, po rokoch robenia výmen s cieľom posilniť mužstvo, sa tím rozhodol zmeniť filozofiu.

„Ak sa pozriete na každý tím, ktorý získal titul v posledných 10 rokoch, všetci si vybudovali tímy cez draft. Vedeli sme, že je to smer, ktorým sa musíme vydať, “ povedal Armstrong.

Armstrong začal vyhodením trénera Ricka Toccheta a najatím Andreho Tourignyho. Následne vypredával hráčov a získaval draftové voľby. Coyotes vďaka stagnujúcemu platovému stropu dostali šancu stať sa skládkou zlých kontraktov, čo im tiež pomohlo zbierať draftové voľby.

Coyotes urobili ťažké rozhodnutia ohľadom Olivera Ekman-Larssona, Conora Garlanda, Christiana Dvoraka či všetkých troch brankárov, no ponechali si pokope mladé jadro – Claytona Kellera, Jakoba Chychruna, Nicka Schmaltza a Lawsona Crouseho.

Armstrongovi sa pred silným draftom 2022 podarilo získal zatiaľ tri voľby v prvom kole a päť volieb v druhom kole. Ako najhorší tím ligy bude mať najväčšiu šancu vyhrať draftovú lotériu. V tom prípade by mohol draftovať Shanea Wrighta, ktorého prirovnávajú k hráčom, ako je Sidney Crosby či Connor McDavid. Draft o rok neskôr tiež nebude mať núdzu o talenty a ďalším generačným talentom tam bude Connor Bedard.

„Nikdy neviete, ale momentálne to vyzerá nádejne v oboch rokoch. To je vzrušujúci proces, ktorým si prejdete, a uvidíte, čo z toho získate,“ poznamenal Armstrong, ktorého mužstvo má bolestivú bilanciu 2-13-2. Bude to bolesť, ktorá sa z dlhodobého hľadiska vyplatí?

// Publikované: 20. 11. 2021
 

Posledný zápas

26. 03. 2024
PHX 
-
 CBJ

6:2

(0:1, 2:1, 4:0)

Nasledujúci zápas

PHX 
-
 NSH
28. 03. 2024 -

Novinky z tímu

27. 03. 2024 - Legendárny Shane Doan zažil v utorok veľký večer vo svojom živote. Naplnený hrdosťou sa mohol tešiť z gólu svojho syna Josha, ktorý v zápase Arizony proti Columbusu debutoval v NHL. Nakoniec pomohol k výhre 6:2 dvoma gólmi, aby sa stal prvou hviezdou zápasu!

14. 03. 2024 - Útočník Arizony Barret Hayton by mal pre zranenie dolnej časti tela vynechať dlhší čas, ako sa pôvodne očakávalo. Pôvodne sa informovalo, že jeho stav sa bude posudzovať denne. Hayton vynechal utorkový zápas proti Minnesote a naposledy hral 10. marca proti Chicagu. Vo februári sa vrátil do akcie po tom, čo vynechal takmer tri mesiace pre zranenie hornej časti tela.
08. 03. 2024 - Slovenský obranca Patrik Koch si užil nováčikovské koliesko pred štvrtkovým zápasom Arizony proti Minnesote, ktorým sa privítavajú v NHL debutanti. Vo svojom prvom zápase v najlepšej lige sveta odohral takmer deväť a pol minúty s jednou strelou, jedným blokom, štyrmi bodyčekmi a desaťminútovým osobným trestom, ktorý dostal za svoju úlohu v hromadnej šarvátke na konci duelu. Arizona prehrala 2:5.


Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

panikRichard
PÁNIK

krídelník
#14

Reklama

O tíme v kocke

Arizona Coyotes

Vznik: 1972/1996
Aréna: Jobing.com Arena (kapacita: 17 500)
Adresa: Arizona Coyotes, ALLTEL Ice Den, 9375 E. Bell Road, Scottsdale, AZ 85260
Oficiálny web: www.phoenixcoyotes.com
Farma(AHL): San Antonio Rampage
Najväčšie úspechy: 2x finále konferencie (1985, 1987)
Vyradené čísla: 9 (B.Hull), 10 (D.Howerchuck), 19 (S.Doan), 25 (T.Steen), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Branko Radivojevič, Radoslav Suchý, Tomáš Surový, Marcel Hossa, Richard Pánik, Miloš Kelemen, Adam Ružička