SlovakNHL.sk

Ťažko uveriteľný príbeh: Ako Sabres draftovali vymysleného Japonca

Narodil sa 16. novembra 1954 v japonskej Osake a hoci bol podľa mier útlej postavy, vo svojom draftovom roku strelil 15 gólov a nazbieral 25 bodov. A hoci ho jeho štatistiky nedostali do Hokejovej siene slávy, je skutočnou legendou. Jeff Seide pripomína neuveriteľný príbeh Tara Tsujimota.

V strede 70. rokov minulého storočia sa skauti NHL začali zameriavať aj na talenty z európskych krajín. Niektorí sa zaoberali aj možnosťou, či by sa nejaký talent nedal nájsť aj niekde inde, napríklad v Ázii.

V roku 1974 sa mohlo zdať, že sa taký talent našiel v Japonsku. Tím Buffalo Sabres si totiž v 11. kole draftu, z celkového 183. miesta, vybral zručného tvorcu hry a hviezdu tímu Tokio Katanas z Japonskej hokejovej ligy.

Meno Taro Tsujimoto najskôr vzbudzovalo prekvapenie, potom sa spojilo s jedným z najvtipnejších a najbizarnejších príbehov týkajúcich sa histórie vstupných draftov.

V roku 1974 sa žili iné časy – v lige bolo menej tímov, čo rezultovalo vo väčší počet draftových kôl. Draft nebol natoľko sledovanou udalosťou ako dnes a neexistoval žiaden internet. V danom roku sa konal cez telekonferenciu. Bol to dlhý, náročný proces, ktorý si vyžadoval veľkú trpezlivosť zúčastnených.

A keďže vtedajší generálny manažér Buffala Punch Imlach kládol dôležitosť len prvej polovici kôl a veril, že hráči z druhej polovici majú minimálnu až žiadnu šancu dostať sa do NHL, bez dávky trpezlivosti bol dĺžkou procesu frustrovaný.

Imlach, ktorý ako tréner vyhral štyri Stanleyho poháre s Torontom, si v prvých 10 kolách vybral 10 hráčov, ktorých chcel. V 11. kole už bol nervózny a keďže v ňom nevidel žiaden zmysel, tak sa rozhodol urobiť z voľby vtip na úkor ligy a vtedajšieho komisára Clarencea Campbella.

Imlach v spolupráci s riaditeľom oddelenia vzťahov s verejnosťou, Paulom Wielandom, do telefónu oznámili, že si vyberajú japonského útočníka Tsujimota. Nikto o ňom nepočul, ale keďže v tom čase skauting nebol na takej úrovni ako dnes, nikoho z ostatných tímov to ani nevzrušovalo. Campbell tiež nechcel spochybňovať exotickú voľbu a NHL hráča oficiálne zaregistrovala. Informovali o ňom aj médiá.

Kto bol vlastne ten bájny Tsujimoto?

V jednoduchosti povedané, bol to vymyslený hráč, ktorý hrával za tím, ktorý tiež neexistoval. Japonská hokejová liga síce bola v tom čase jednou z najstarších profesionálnych líg v hokeji, ale do Tokia sa prvýkrát pozrela až v roku 1984.

Sú dve verzie, ako padla voľba na priezvisko Tsujimoto. Jedna tvrdí, že Imlach poslal jednu zo sekretárok po telefónny zoznam, aby našli bežné japonské meno. Druhá, že Wieland toto priezvisko určil na základe obchodu, okolo ktorého pravidelne chodil počas vysokoškolských štúdií.

Krstné meno Taro je v hrubom preklade „šabľa“. Sofistikovaný bol aj názov tímu Tokio Katanas – katana je japonské slovo pre meč, resp. dýku.

Po drafte, v týždňoch vedúcich k tréningovému kempu, bolo veľa novinárov zvedavých na „pýchu Tokia“. Vždy, keď sa na neho Imlacha pýtali, odpovedal len to, že ho uvidia v tréningovom kempe. Celý žart doviedol tak ďaleko, že pri zostave pred kempom bol spísaný aj životopis mladého Japonca.

Niektorí novinári sa oň bezstarostne opierali aj napriek tomu, že tam bolo písané ako trénoval v horách Himalájí a že je najrýchlejším korčuliarom histórie. Nikto však vtedy nevedel, že ide o klamstvá. K odhaleniu Imlachovho vtipu došlo až na začiatku tréningového kempu, keď už sa ďalej zájsť nedalo. Campbella to nahnevalo a neskôr draftovú voľbu, pochopiteľne, anuloval.

Efekt tohto žartu bol aj v tom, že množstvo oficiálnych publikácií venovaných draftu NHL spomínalo meno Tsujimota a dodnes sa niektoré zachovali. A preto, hoci nikdy neexistoval, jeho legenda žije dodnes.

Existujú Tsujimotove šiltovky, tričká, nálepky a dokonca fiktívna biografia. Raz za čas možno v Buffale pozorovať fanúšikov v dresoch s jeho menom a jeho profil nájdete aj na Elite Prospects. V roku 2011 dokonca spoločnosť Panini vytvorila hokejovú kartičku, ktorú odobrili tím Buffalo Sabres aj samotná NHL.


Dnes už by sa podobný vtip zrealizovať nedal. Skauting sa posunul na vysokú úroveň a existuje internet, sociálne siete, a tak by každý pokus bol veľmi rýchlo rozpoznateľný. Navyše, generálni manažéri už teraz vedia aj to, že netreba dopredu odsudzovať ani posledného vybraného hráča.

// Publikované: 26. 06. 2020
 

Posledný zápas

15. 04. 2024
TBL 
-
 BUF

2:4

(0:1, 1:2, 1:1)

Nasledujúci zápas

Žiadne zápasy nie sú naplánované.

Novinky z tímu

27. 03. 2024 - Útočník Jack Quinn by sa mohol vrátiť do zostavy Buffala už v stredajšom zápase proti Ottawe. V utorok trénoval s tímom po prvýkrát od zranenia dolnej časti tela, ktoré utrpel 27. februára. Korčuľoval bez obmedzení vo formácii s Dylanom Cozenskom a JJ Peterkom.
08. 03. 2024 - Buffalo vo štvrtok oznámilo, že večerný duel proti Nashvillu odohrá bez útočníka Tagea Thompsona. Toho trápi zranenie hornej časti tela, ktoré sa posudzuje len na dennej báze. V základnej zostave ho nahradil Lukáš Rousek.
16. 02. 2024 - Ukko-Pekka Luukkonen, brankárska jednotka Buffala, vynechal štvrtkový zápas proti Floride pre ľahšie zranenie dolnej časti tela. Jeho stav sa posudzuje na dennej báze. Povaha zranenia ani to, kedy ho utrpel, nebolo špecifikované. Sabres hrajú ďalší zápas v sobotu v Minnesote. Počas absencie Luukkonena bol do prvého tímu povolaný z AHL Dustin Tokarski.

Aktuálne v diskusii


Vújtek (03.10.2016 - 08:14:40):
môze byt Brigant nie, napr. Jakubech áno ... ale vzdy si to Hapal logicky obháji a hned sa k tomu aj musel v médiach vyjadrovat zatial čo Ernie by musel vzdy obhajovat tak 1/4 zostavy minimálne a ked sa ho na to niekto z tých pár novinárov opýta tak ešte sa cíti podráždený, akoby nemali ani právo.... na druhu stranu aspon sa nám tu kazdý rok stará o hlavnu tému. Fakt sa teším uz o mesiac na turnaj do Norska koho zoberie. :-D

peto10 (03.10.2016 - 01:29:04):
Ale páni už dosť!!! Toto je téma o MSJ a nie o futbale, našej lige alebo o projekte. O tom môžte diskutovať v príslušných témach. Toto je téma čisto o nomináciách a o samotných majstrovstvách.

Slováci v tíme

V súčasnosti v tíme nepôsobí slovenský hráč. V minulosti obliekali dres Sabres Miroslav Šatan, Milan Bartovič, Radoslav Hecl a Andrej Sekera.

Reklama

O tíme v kocke

Buffalo Sabres

Vznik: 1970
Aréna: KeyBank Center (kapacita: 18 690)
Adresa: KeyBank Center, One Seymour H. Knox III Plaza, Buffalo, NY 14203-3096
Oficiálny web: www.sabres.com
Farma(AHL): Portland Pirates
Najväčšie úspechy: 2x finále Stanley Cupu (1975, 1999)
Vyradené čísla: 2 (T.Horton), 7 (R.Martin), 11 (G.Perreault), 14 (R.Robert), 16 (P.LaFontaine), 18 (D.Gare), 39 (D.Hašek), 99 (W.Gretzky)
Slováci v tíme: Miroslav Šatan, Milan Bartovič, Radoslav Hecl, Andrej Sekera