Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Komunita: Diskusia > Slovenský hokej

Tému založil: Jakub Stefkovic
27.02.2014 - 20:33:12
Túto tému som založil aby trošku rozobrali problematiku od výchovy mládeže až po štruktúru seniórských hokejových líg.

Tak teda začnem.

Dnes som rozmýšlal nad klubovým hokejom a jeho smerovaným na Slovensku a dostal som nápad s ktorým sa chcem
s vami podeliť. Príjjmam objektívnu kritiku bez vulgarizmov alebo ďalšie nápady v tejto problematike.


-na začiatok vytvoriť 12 hokejových organizácií ,ktoré by mali dva tímy.Jeden by hral extraligu a druhý prvú ligu ako farmársky tím (väčšia konkurencia ktorá by vplývala na dôležitosť zápasov pre každého hráča )

príklad:

Východ

Košice - Trebišov

Prešov - Michalovce

Spiš.N.Ves - Bardejov

Poprad - Lipt.Mikuláš

Stred

Ban.Bystrica - Brezno

Zvolen - Detva

Žilina - Pov.Bystrica

Martin - Prievidza

Západ

Trenčín - Dubnica nad Váhom

Nitra - Topoľčany

Skalica - Senica (ak by bola Skalica naďalej farmou Slovana v KHL = vytvorenie iného systému ako u ostatných organizácií)

Piešťany - Trnava

-ohľad som bral na geografické rozpoloženie, popularitu hokeja,na zázemie a infraštruktúru + históriu hokeja v danom meste

-základná časť by v OBYDVOCH ligách mala povedzme 44 zápasov pre každý jeden tím

- postupovalo by 8 tímov klasickým spôsobom


Základné finačné záležitosti

-hráč by mal 1-cestnú alebo 2-cestnú zmluvu (princíp NHL)
-fungovanie waiver listiny na rovnakom systéme ako v NHL
-v tíme by mohlo byť max. 5 legionárov + ASPOŇ 6 odchovancov z daného tímu (napríklad vo Zvolene aspoň 6 hráčov pôsobiacích v štruktúrach Zvolena alebo Detvy od žiackych kategórií)

-tiež som pozeral rozpočty extraligových tímov pre sezónu 2012/2013 (najviac Košice - 2,7 mil.€ , najmenej Skalica - 0,525 mil €.) a z určitím uvážením som prišiel k týmto bodom:

- min.rozpočet pre jednu organizáciu: 0,6 mil.€ (max. by zatiaľ nebol určený)

- po čase zvýšenie minimálneho rozpočtu

- priame prenosy ligy na RTVS (prilákanie sponzorov kedže RTVS sleduje väčšina Sloven.populácie než Sport 1,2


- vytvorenie hráčskej asociácií (ako vedľajší bod)



-po zavedení systému by sme sa mohli pokúsiť prilákať do ligy zahraničné kluby napríklad z Užhorodu ( z Košíc je Užhorod asi tak ďaleko ako BB)
či klub z Osvienčimu ( kapacita mestkého štadióna je 5000 ľudí).

Určite som nevymenoval všetky body no pokúsil som sa vám priblížiť môj nápad a navrhnúť spôsob fungovania klubov.Je to beh na dlhú trať no je to jedna z možností ako zatraktívniť a skvalitniť klubový hokej.

Každý opodstatnený názor príjjmam.

27.02.2014 - 20:46:38
avatar
Zloženie líg trošku s vylepšením:

Extraliga - 1. liga - 2.liga

Košice - Michalovce - Košice B

Prešov - Bardejov - Stará Ľubovňa

Poprad - Liptovský Mikuláš - Kežmarok

Spiš.Nová Ves - Trebišov - Humenné

Banská Bystrica - Detva - Rimavská Sobota

Zvolen - Brezno - Lučenec

Žilina - Pov.Bystrica - Dolný Kubín

Martin - Prievidza - Púchov

Skalica - Senica - Ružinov

Piešťany - Trnava - Levice

Trenčín - Dubnica nad Váhom - Partizánske

Nitra - Topoľčany - Nové Zámky
27.02.2014 - 20:46:52
avatar
Niesom expert na danú problematiku....ale mne sa tvoj napad pozdava....ci je to realne netusim....ldpsie povedané o tom pochybujem ale akby sa to takto robilo bolo by to urcite na lepsej ceste ako teraz....

Len jeden dotaz- načo lakat kluby z inych krajin?
27.02.2014 - 20:52:26
avatar
Kluby zo zahraničia by vôbec sem nemuseli prísť ak by bolo dostatok tímov.Je lepšie ak by sme si ako štát dokázali vybudovať ligy bez zahraničných tímov no možno ako lákadlo alebo taký doplnok by to nebolo zlé avšak aj tie tímy by museli mať určitú úroveň.

btw: Orientačne by v týchto troch ligách mohlo figurovať pri počte dajme to 22 hráčov na tím okolo 800 hráčov.

Čo sa týka výchovy mládeže ideálne by bolo nadviazať kontakt napríklad s Fínskymi odborníkmi, ktorí by ukázali trénerom,manažmentu a celému vedeniu SZĽH kde sú chyby a čo treba zlepšiť poprípade sa dohodnúť na tom aby každý rok poťiahli do Fínska pár našich talentov na zdokonaľovanie.

27.02.2014 - 21:32:56
avatar
1. Prečítal som to 2x, ale nenašiel som tam nič o tej výchove mládeže, ktorú si spomínal.
2. Systém seniorských súťaží je v poriadku, ty to proste chceš prerobiť na americký štýl, nevidím tu dôvod prečo to tak robiť.
3. Toto som nikdy nepochopil, načo je dobré, že prinútiš kluby, aby museli hrať ich odchovanci? Píšeš tu, že chceš skvalitniť ligu, a zároveň chceš aby v každom tíme bola jedna päťka, ktorá sa nebude vedieť korčuľovať? Tých chlapcov treba učiť hrať hokej keď majú 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 rokov a nie, že postavíš šesť 19-ročných chlapcov, ktorí sa ledva korčuľujú, nič nestíhajú, nevedia poriadne vystreliť...to im nijako nepomôže, ak sa nenaučili hrať hokej za 19 rokov, tak teraz pár zápasmi medzi seniormi sa to už nezmení.
4. Stanoviť minimálne rozpočty? Následne ich zvyšovať? To som sa fakt zasmial. Otvor si hocijakú stránku o svk hokeji a onedlho zistíš, že 90% klubov je absolútne zadĺžených, rozpadajú sa štadióny, hráči hrajú zadarmo...Robiť hokej(obzvlášť na slovensku) je CHARITA...tých ľudí, čo na toto prispejú je minimum a ani sa tomu nečudujem
5. Farmársky systém tu už funguje, niektoré z tých spojení čo si napísal aj existujú
27.02.2014 - 21:43:21
avatar
Ja si myslím že týmto farmárčením by prišli tími z druhej a tretej ligy o motiváciu kedže by nemohli postúpiť....ako posledné dva roky Bardejov ktorý kvôli tomu už nieje farma Košíc.
27.02.2014 - 21:48:37
avatar
Veď ani nechcú postúpiť...Jediná výnimka je teraz ten Bardejov
27.02.2014 - 21:58:48
avatar
v krátkosti moje pripomienky k tomu (všetkému):

1)bez peňazí kvalita hore nepôjde
2)ako jedno z konkrétnych riešení by som uzavrel extraligu, aby nikto nemohol zostúpiť a nemuseli sa báť riskovať s mladými hráčmi
3)robiť viac projektov, kedy juniory hrajú s dospelými
4)viac protekcionizmu (vo všeobecnosti som proti, ale zrovna pri TOMTO prípade by som ho podporil)
27.02.2014 - 22:29:09
avatar
velmi dobra tema.. pochvalujem toho, kto ju zalozil..bol by som rad, ak by nakonci z toho nieco dobre vzislo.. nieco, co by sa pozdavalo viacerym clenom komunity.. ak by sa tak stalo.. mohol by sa vytvoril nejaky dokument, ktory by sa predlozil kompetentnym..neviem, ci je to mozne, no mozeme sa o to pokusit.. Jakub Stefkovic - paci sa mi tvoj navrh a ten americky system..nesuhlasim, ze tento system je dobry..suhlasim s Jakeom v bode 1)2)a 3) plus dodavam: pozdava sa mi myslienka uzavretia extraligy.. tak by mozno nedochadzalo k angazovaniu Skoviru, Jarolina atd. na niekolko poslednych kol.. uzavretim extraligy, ako pise Jake, by sa nemuseli extraligisti bat riskovat s mladymi.. ja by som uzavrel extraligu s 12 ucastnikmi (ti co teraz plus Bardejov?, Senica??).. 10 muzstiev by postupilo do play off.. 6 priamo, o dalsie 2 miesta by si to rozdali muzstva na 7. - 10. mieste..ako to je aj v CZE.. 1 .liga by bojovala o vitaza prvej ligy plus by to boli farmy, takze by sa tam rozohravali hraci.. pripadne by tam boli nejake talenty, ktoré by museli resp. mali by sa snazit hrat dobre, lebo by sa chceli dostat do extraligy.. tak ako to je medzi NHL a AHL.. urcite mi este nieco napadne, tak potom to dopisem..
27.02.2014 - 23:07:10
avatar
http://www.zacha-hokej.cz/domu/svedsky-model-cenzurovany-clanek

Trošku na prečítanie, ak ste ešte nečítali, pomôcť by to aspoň trochu mohlo.

Čo sa týka vytvorenia tých 3-kombinácií tímov, uvažoval som nad tým ešte niekedy aj ja, ale bez reálneho záujmu tímov by to nefungovalo (kuknite si spoluprácu Slovan - Skalica).

Základom na rozvoj nie je nezmyselné tvorenie "umelých" projektov (som ich zástancom, ale: Je to niečo, ako keby ste mali úplne rozpadnuté baráky a vy by ste na najvyššom poschodí vytvorili prezidentské apartmány - vypadá to fajn, ale raz sa to zrúti aj tak.), ale podľa mňa by bodlo nejaké letné sústredenie viacerých vekových kategórií každý rok. Jedného dňa to spomínal Švehla (niekde na youtube sú rozhovory s ním, ak sa mi to podarí, vyhľadám to, pridám).

A samozrejme, tá základná vec, bez ktorej to nebude fungovať: kluby a ich majitelia musia mať ochotu sa podieľať na skvalitňovaní súťaže/ rozvoja mládeže. Keďže, tak ako elpii spomínal, možno okrem pár klubov sú všetky zadĺžené a nevedia splácať svoje dlhy a hráčov nevyplácajú, tak na mládež im asi nezvýši. Riešením by mohol byť vstup klubov na burzu, čo by zabezpečilo možnosť nákupu nejakých akcií aj pre "obyčajných" ľudí, ktorí by mali záujem na zvyšovaní kvality mužstiev, navyše peniaze, ktoré by sa získali predajom akcií by mohli slúžiť na nejaký finančný rozmach klubu (Spartak Myjava sa snažil takýmto spôsobom vystavať štadión, teraz neviem ako to pokračuje, keďže štát im schválil tie dotácie). Neslobodno sa spoliehať na štát a SZĽH, ale opraty treba chytiť do vlastných rúk. Veľa šťastia chalani, dúfam, že sa vám podarí niečo vymyslieť, ja som pred pár rokmi nad tým strávil dosť času, ale na nič som neprišiel

GL


Edit: tu sú tie spomínané videá: http://www.youtube.com/watch?v=KUNCxko5Fno
http://www.youtube.com/watch?v=Wg91uvsZAvI
http://www.youtube.com/watch?v=6mah_6SLiqU
28.02.2014 - 07:49:33
avatar
Čo sa týka toho farmárčenia určite by to trvalo dajaký ten rok kým by sme si (diváci,hráči,funkcionári) na to zvykli no myslím si že by to malo viac pozitív ako negatív.Čo sa týka druhej ligy keď sa nad tým zamyslím bolo by fajn keby fungovala samostatne...no a hlavná otázka: odkiaľ budú na ten projekt peniaze?

1. sponzoring firiem ktoré by mali určité daňové úľavy

2.akcie ako tu vyššie spomenul Scroman (aj keď z morálneho a antiamerického princípu nie som úplne s tým stotožnení ale budiš)


hokej2014: Hlavný dôvod prečo vznikla táto téma je aby sme sa pohrali trošku s faktami,nápadmi a aby to malo neskôr dajaký zaujímavý výsledok
28.02.2014 - 08:22:28
avatar
Ešte pripomeniem, že extraliga MALA 12 klubov a zúžila sa na 10 práve preto, aby sa skvalitnila, zmizli hluché zápasy, na ktore sa nedalo pozerať a zvýšila sa motivácia, keďže "každý" vie dosiahnuť na playoff
28.02.2014 - 09:45:02
avatar
Mne sa skôr pozdáva Extraliga s 12 tímami o pravda je že kvalita už potom chýba
28.02.2014 - 09:56:49
avatar
transfomovat extraligu na zamorsky styl je cista fantazmagoria. v nasich koncinach nerealny projekt.
suhlas s jakeom s uzatvorenim ligy. klub sa tak nebudu bat davat prilezitost mladsim. a kludne si viem predstavit navrat k 12 timom.
28.02.2014 - 10:01:48
avatar
Harold: súhlas avšak ak si podrobnejšie pozrieme kolovanie hráčov medzi extraligou a prvou ligou je v tom dosť zmätok a je to chaotické...s farmou by to bolo jednoduchšie
28.02.2014 - 17:42:05
avatar
súhlas s uzavretím ligy ale zas keby bola uzavretá tak by niektoré tími ktoré sú v kríze mohli angažovať len mladých lacných hráčov a bolo by to ako SR 20...
hodnost .
28.02.2014 - 18:09:43
avatar
Jaki ste vy mudri
28.02.2014 - 22:18:28
avatar
1. financovanie - chcelo by to nejakeho arabskeho sejka.... urcite by som privital vacsiu podporu statu, ale aj vacsich spolocnosti fungujucich v tejto krajine.. ak by bolo napr. 12 klubov (ano MALA 12 klubov, ale nepostupovali do play-off 10..mozno tak by vypadli aj tie "hluche" zapasy a az do konca by bolo o co bojovat.. aj o prvu 6ku, aj o 10ku..) a k nim prislusne farmy, tak si viem prestavit, ze kazdy jeden kluby (klub - extraligovy tim a farma) by sponzorovala jedna vacsia spoloconost.. stat by mohol zabezpecit mensi odvod dani za sponzoring.. napr. T-mobile by bol v Trencine, O2 v Poprade, KE maju USS, Tipsport v BB atd.. tych firiem by sa naslo /orange, rozne banky - VUB, CSOB, SS/.. po hlavnom sponzorovi by mohla byt pomenovana aj hala..jednoducho by nebol jeden hlavy sponzor, ale 12, pricom kazdy by mal na starosti 1 klub t.j. mal by mu zabezpecit plynuly chod, samozrejme za podpory roznych miestnych firiem..
je to hlupost?.... neviem to takto od stola posudit
2. markting - urcite by to chcelo viac podobnych projektov ako to urobili v Trencine s detmi, plus taketo zapasy jednoznacne davat na RTVS, RTVS by mala vysielat zapasy nielen v nedelu (mozno si zobrat priklad z CR a studia Buly, ved nie je mozne, aby som hracov v Extralige ledniho hokeje poznal lepsie nez tych na SVK)
3. farmy - nemyslim, ze je to az taka fantasmagoria, kedze farmy de facto funguju uz aj teraz, no ako to niekto uz spominal, tak je v tom len chaos..(za koho hra teraz Lazo, Skoliak, Jarolin, Skovira, Krotak?, hraci ktorych muzstiev su títo hraci? aky maju plat? kto ich plati? podla mna je to viac nez chaoticke a velmi, velmi zvlastne.
4. platovy strop - mozno aj nad tym by sa dalo uvazovat.. myslim si, ze skor nad tym ako nad rozpoctom..
5. Slovan - myslite si, ze vydrzi Slovan v KHL? myslite si, ze "nehrozi", aby sa vratil spat do extraligy?
28.02.2014 - 22:32:05
avatar
hokej2014, čo sa Slovana týka, ak sú špekulácie pravdivé, tak onedlho budú hrať pomaly o titul KHL, údajne rokujú s Red Bull-om.
03.03.2014 - 16:00:24
avatar
Ľudia aký máte názor na projekty MHL,KHL a po novom LM?
03.03.2014 - 16:05:55
avatar
projek MHL je podla mna je velmy dobry a LM som na zvedavi

1 2 3

Ak sa chcete zapojiť do diskusie, prosím prihláste sa alebo ak ešte nemáte vlastný úcet, zaregistrujte sa.

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies