Memorial Cup 98: Malý Stanley Cup pre troch Slovákov

V roku 1998 sa víťazom Memorial Cupu stál tím Portland Winter Hawks. V jeho zostave sa nachádzali dvaja slovenskí hokejisti a navyše na lavičke stál ako asistent trénera súčasný reprezentačný tréner Slovenska Július Šupler. Slovenskí hokejisti boli pri zisku viacerých Memorial Cupov, ale tento rok bol pre Slovensko v tomto smere asi najvydarenejší.

Memorial Cup 1998Memorial Cup 1998 sa konal 9. až 17. mája v Spokane Veterans Memorial Aréne v meste Spokane. Každoročne sa Memorial Cupu zúčatňujú 4 tímy. Vtedy to bolo Spokane Chiefs, Guelph Storm, Val-d’Or Foreus a Portland Winter Hawks. Winter Hawks vyhrali svoj v histórii druhý Memorial Cup, keď vo finále porazili Guelph 4:3 po predĺžení.

Portland vyhral všetky štyri zápasy a v základnej skupine vyhral postupne 6:2 nad Guelph, 7:4 nad Val-d’Or a 4:2 nad domácim Spokane. V tabuľke kanadského bodovania sme mohli na prvých dvoch miestach vidieť Andreja Podkonického a Mariána Hossu. Podkonický zaznamenal na turnaji 10 bodov za 6 gólov a 4 asistencie. Marián Hossa zaznamenal 7 bodov, keď strelil 4 góly a na tri prihral. Slovensko malo v kanadskom bodovaní aj zastúpenie v podobe Mariána Cisára, ktorý obsadil 13. miesto. Vtedy ako hráč Spokane zaznamenal štyri asistencie. Medzi brankármi dominoval Madden z Guelph. Na štvrtom mieste figuroval súčasný kanadský reprezentačný gólman Roberto Luongo z Val-d’Or.

Slovensko sa samozrejme dočkalo aj ďalšieho ocenenia. Najproduktívnejším hráčom sa stal Podkonický, ktorý sa tak mohol tešiť zo zisku Ed Chynoweth Trophy. Mimochodom, z tohto ocenenia sa tešili neskôr aj Matthew Lombardi, či Sidney Crosby.

All Stars tím tvorili brankár Madden, obrancovia Ferrence, Lessard a v útoku Podkonický, Malhotra a Marián Hossa. Vo víťaznom tíme sa okrem Mariána Hossu a Andreja Podkonického (odohral 8 zápasov v NHL) stretli aj ďalší budúci hráči NHL - LaBarbera, Morrow, Walker, Tetarenko, Ference a pod.

Okrem zisku „malého Stanley Cupu“ v tomto roku sa Slovensko dočkalo zástupcov vo víťazných mužstvách ešte niekoľkokrát. Naposledy sa to podarilo mladému a nádejnému obrancovi Michalovi Sersenovi (bol aj v All Stars tíme), ktorý ho získal tento rok pod vedením legendárneho Patricka Roya. Prvým Slovákom, ktorý vyhral Memorial Cup bol v roku 1993 Oliver Paštinský. Z víťazstva sa tešili aj René Vydarený a Juraj Kolník, ktorý sa stal členom All Stars tímu roku 2000. O rok neskôr si na trofej siahol Marek Svatoš a v roku 2004 Michal Blanár.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 29. 08. 2006 | Rubrika: Slováci v NHL



SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL