Daňo verí, že odchod na farmu bol správny krok

Marko Daňo mal dve možnosti, keď ho Blackhawks poslali prednedávnom znova na „farmu“. Mohol sa na vedenie Chicaga nahnevať alebo situáciu zobrať športovo a snažiť sa využiť ponúknutý priestor v Rockforde. Slovenský útočník zvolil možnosť číslo dva.

„Nie je žiaden dôvod, aby som bol nahnevaný alebo sklamaný,“ povedal Daňo pre Chicago Tribune. „Každý chce hrať hokej a je frustrujúcejšie, keď len vysedávate, trénujete, korčuľujete na rozkorčuľovaní a potom sledujete, ako ostatní hráči hrajú. Teraz môžem hrať a pracovať na veciach, v ktorých sa musím zlepšiť. Preto som tu.“

Daňo zaznamenal gól a asistenciu v 13 zápasoch, ktoré za Blackhawks v tejto sezóne odohral. Vo svojom novom mužstve sa stále nedokázal aklimatizovať po tom, čo vlani zaznamenal osem gólov a 13 asistencií v 35 dueloch v drese Columbusu Blue Jackets.

Trenčiansky odchovanec však ani nedostával toľko priestoru ako v minulej sezóne a nepomohlo mu ani to, keď ho tréner Joel Quenneville zaradil do prvej formácie. Jeho priemerný čas trávený na ľade – 9 minút a 41 sekúnd – hovorí za všetko.

„Nedostával som veľa priestoru, a tak som sa o tom rozprával s trénerom a Stanom (Bowmanom, generálny manažérom) a myslím si, že urobili dobrý ťah. Tu dostanem viac príležitostí na presilovkách a v oslabeniach. Môžem sa zlepšovať. Keby som tam len sedel v hľadisku, veľmi by mi to nepomohlo. Som rád, že tu môžem byť a že tu môžem opäť hrať hokej,“ skonštatoval Daňo.

Bowman sa tiež zamýšľal nad tým, či je lepšie nechať mladíka plniť malú úlohu v NHL alebo mu dať priestor pre veľkú v AHL. Vyhrala možnosť, ktorá každému mladíkovi pomôže. V drese IceHogs zatiaľ odohral 13 zápasov, v ktorých strelil dva góly a pridal sedem asistencií.

„Vnímam ho ako jedného z najrozumnejších hráčov pri hre s pukom. Dokáže tvoriť hru a rozumie hre. Bude hrávať vo všetkých herných situáciách, vrátane presiloviek a oslabení. Bude hrávať 16 až 20 minút na zápas. Takto chce Joel (Quenneville) vrátiť Daňovi sebadôveru,“ poznamenal tréner záložného tímu Ted Dent.

Quenneville tiež chce, aby sa Daňo na „farme“ naučil intenzívnejšie bojovať o puk a zlepšiť svoju pozičnú hru, keď práve puk na hokejke nemá. „Cítime, že to musí byť súčasťou jeho zlepšenia,“ podotkol.

Dent na slovenskom útočníkovi oceňuje, že aj napriek tomu, že Rockford nie je miestom, kde by chcel byť, naďalej má veľkú vášeň pre hru: „Má skvelý prístup. Je to veselý chlapec, čo sa mi na ňom veľmi páči. Zabáva sa na ľade, ale tiež vie, kedy to musí počas zápasu brať vážne.“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 12. 2015 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL