Baranka má po skúsenosti v NHL vyššie sebavedomie

U detí, ktoré začínajú s hokejom, zvoní budík skoro ráno. Obranca Ivan Baranka si na to musel zvykať, keď mal štyri roky.

„Bolo neznesiteľné vstávať na tréning, ktorý bol o šiestej ráno, ale hádam to stálo za to,“ povedal usmievajúci Dubničan. „Najmladší mali vždy najskoršie tréningy, staršie deti trénovali neskôr. Po tréningu sme sa vrátili domov, osprchovali sa a išli do školy.“

Ivana Baranka v detstve skúšal aj futbal a tenis, no vždy pozeral na hokej ako na budúcnosť. Keď mal 16 rokov a bol jediným stredoškolákom v profesionálnom klube Dubnice, navštevoval dve hodiny ráno, ďalšie tri vynechal kvôli tréningu a potom sa vrátil do školy, kde ho čakali posledné tri hodiny.

„Mal som dobré vzťahy s riaditeľom. Reprezentoval som školu a tak bol spokojný, že robím niečo také,“ pokračoval Baranka, ktorý sa učil britskú angličtinu a po príchode do zámoria objavil veľa rozdielností v angličtine používanej v Severnej Amerike.

Po sezóne vo WHL sa vrátil na Slovensko, kde zložil potrebné skúšky. „Mal som 15 skúšok v priebehu šiestich týždňov,“ povedal nádejný obranca.

Baranka bol draftovaný NY Rangers v druhom kole draftu 2003. V priebehu aktuálnej sezóny sa dočkal povolania do prvého tímu a 21. novembra zažil svoj premiérový zápas v NHL, v ktorom dokonca zaznamenal asistenciu.

„Bol to milý šok a veľká skúsenosť po tom, čo si ma tréner Kenndy Gernander zavolal a povedal, že Rangers chcú, aby som išiel na ich trip a zbalil si veci na minimálne štyri dni. Čakal som na tú chvíľu celý život a konečne prišla. Teraz je moje sebavedomie o niečo vyššie a viem, že tam môžem hrať,“ povedal Baranka o svojom prežívaní jeho prvého povolania do NHL.

„Hráči NHL hrajú dobre s pukom aj bez neho, takže si musíte dávať pozor stále, pretože, ak urobíte chybu, oni ju môžu ľahko potrestať,“ myslí si Baranka, ktorý podstatnú časť sezóny trávi na farme v Hartforde. V doterajšom priebehu sezóny AHL zaznamenal 11 bodov v 22 zápasoch.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 07. 12. 2007 | Rubrika: Slováci v NHL



SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL