Majstrovstvá sveta juniorov začali písať históriu na Slovensku

Tohtoročné majstrovstvá sveta juniorov budú 32. turnajom v histórii. Po tretíkrát zavítajú do Čiech. Za dôb Československa však boli dvakrát konané na území Slovenska, po prvýkrát v roku 1977.

Aj keď svoju históriu začal turnaj písať v roku 1974, prvý oficiálny ročník majstrovstiev sveta juniorov sa konal v Banskej Bystrici a vo Zvolene v roku 1977. Turnaj vyhrala reprezentácia Sovietskeho zväzu. Domáci výber ČSSR skončil za Kanadou na treťom mieste. Od roku 1977 sa turnaj konal každý rok a na Slovensko zavítal ešte raz.

Jedenásty turnaj sa konal opäť v ČSSR. Usporiadania turnaja v roku 1987 sa zhostili Nitra, Piešťany, Trenčín a Topoľčany. Z titulu sa tešili Fíni, ktorí skončili pred výberom ČSSR. Tento turnaj sa preslávil hromadnou bitkou hráčov Kanady a Sovietskeho zväzu, ktorá trvala 20 minút. Predstavitelia IIHF nakoniec oba tímy z turnaja vylúčili. Najviac utrpela Kanada, ktorá v tom momente bola kúsok od zisku zlatých medailí.

Na území Českej republiky sa budú konať majstrovstvá po tretíkrát. Debut zažili v roku 1994 a konali sa v nej aj v roku 2002. Tento rok sa budú konať po druhýkrát v Pardubiciach, ktoré doplní Liberec.

Titul budú na turnaji obhajovať Kanaďania, ktorý získali posledné tri prvenstvá. Ich finálovými súpermi boli pri týchto triumfoch Rusi. Práve Rusko a kanada sú dva historicky najúspešnejšie štáty.

Na poslednom turnaji vo Švédsku skončila slovenská reprezentácia na 8. mieste. Tento rok bude pre nás určite zaujímavý, pretože sa uvidí, čí experiment s výberom dvadsaťročných hokejistov v našej extralige pomohol. Slovensko zažilo najväčší úspech na turnaji v roku 1999, kedy obsadilo tretie miesto za Ruskom a Kanadou.

Najväčší záujem o juniorské majstrovstvá sveta je každoročne v Kanade. Preto sa IIHF rozhodla, že budúce štyri ročníky sa odohrajú na území Severnej Ameriky, pričom tri z nich priamo v Kanade.

Slovenský fanúšik rovnako vníma tento významný turnaj a preto SlovakNHL.sk opäť prinesie zo šampionátu aktuálne spravodajstvo. Veríme a dúfame, že tento rok nebudeme písať len o bojoch o záchranu...


PIEŠŤANY 1987



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 12. 2007 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL