Extrémisti použili logo Red Wings. Tím sa od nich dištancuje

Tím Detroit Red Wings v sobotu vydal vyhlásenie, v ktorom sa dištancuje od použitia jeho ikonického loga na zhromaždení bielych nacionalistov v meste Charlottesville zo štátu Virginia.

Is that a Detroit Red Wings logo and why are they using it? pic.twitter.com/3cfUIl4Kxx

— Michael Cohen (@mdcohen) August 12, 2017

„Tím Detroit Red Wings vehementne nesúhlasí a nie je žiadnym spôsobom spojený s udalosťami, ktoré sa dnes uskutočnili v Charlottesville. Red Wings veria, že hokej je pre každého a oslavuje veľkú diverzitu našej fanúšikovskej základne a nášho národa. Skúmame každé možné legálne kroky týkajúce sa zneužitia nášho loga počas tejto znepokojujúcej demonštrácie,“ stálo vo vyhlásení.

Logo tímu sa od toho zneužitého líšilo v jednom detaile - v kolese je zakomponovaný symbol fašistických ochranných oddielov SS. Presný dôvod toho, prečo si nacionalisti vybrali práve logo Detroitu však nie je známy.

The Nazis basically Nazi-fied the Red Wings logo. That thing inside the wheel is an SS pattern. pic.twitter.com/8nB8DZL6jg

— Dunkirk Van Houten (@50_MissionCap) August 12, 2017

Pochod bielych nacionalistov sa udial v piatok večer na pôde Virginskej univerzity. Išlo o reakciu na rozhodnutie o odstránení sochy konfederačného generála Roberta E. Leeho, ktorý bol okrem svojich úspechov známy aj tým, že mal viac ako 60 otrokov a nesprával sa k nim práve najlepšie.

Zhruba 2 000 pochodujúcich ľudí s fakľami počas protestu vykrikovalo heslá ako: „na bielych životoch záleží,“, „nenahradíte nás“ či známe Hitlerovo heslo „Krv a česť.“ Tí, ktorí mali v rukách štíty s logom Red Wings, vraj mohli pochádzať z Michiganu.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 08. 2017 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL