Shane Doan sa rozhodol: Po 21 ročníkoch končí kariéru

Po tom, čo sa organizácia Arizona Coyotes neslávne rozhodla ukončiť spoluprácu s dlhoročným kapitánom a ikonou tímu Shaneom Doanom, mohol útočník pokračovať v kariére len v drese iného tímu. Nakoniec však k tomu nedôjde.

In a league of his own.#ThankYouDoaner pic.twitter.com/m1HZd3DwT0

— Arizona Coyotes (@ArizonaCoyotes) August 30, 2017

Štyridsaťročný rodák z kanadskej Alberty údajne dostal ponuky od pár tímov, vrátane Edmontonu či Calgary, no nakoniec sa rozhodol ukončiť po 21 sezónach v NHL aktívnu hráčsku kariéru. Oznámil to v stredu.

„Opúšťam NHL. Mal som v kariére veľké šťastie a som nesmierne vďačný za fanúšikov, ktorí pri mne stáli pri vzostupoch aj pádoch Coyotes. Existuje množstvo šikovnejších hráčov s lepšími hokejovými zručnosťami ako ja, ale neboli tak oceňovaní fanúšikmi ako ja. Som za to veľmi vďačný,” vyhlásil prostredníctvom AZ Central.

Doan strávil celú kariéru v jedinej organizácii. Za Winnipeg, ktorý ho draftoval v roku 1995 zo siedmeho miesta, odohral poslednú sezónu pred sťahovaním Jets do Arizony. V nej zostal až do konca sezóny 2016/17 a stal sa klubovým lídrom v počte zápasov, gólov, asistencií, bodov, presilovkových gólov a víťazných gólov.

You believed in us when no one else believed.
And for that, we'll be forever grateful.

Simply put, thank you for being you, Shane Doan. pic.twitter.com/X1xrE28zDl

— Arizona Coyotes (@ArizonaCoyotes) August 30, 2017

Dvojnásobný účastník zápasu hviezd odohral v NHL dokopy 1540 zápasov, v ktorých nazbieral 972 bodov za 402 gólov a 570 asistencií. V roku 2010 získal Trofej Kinga Clancyho a o dva roky neskôr Cenu Marka Messiera. Kapitánom Coyotes bol od roku 2003.

Trofeje najcennejšej, Stanleyho pohára, sa nikdy nedočkal. V časoch, keď sa Coyotes trápili, dostal možnosť prestúpiť do silnejšieho tímu, s ktorým by mal šancu na titul. On však nikdy Arizonu, v ktorej sa s rodinou usadil, neopustil a zostal jej verný.

Tímový úspech dosiahol aspoň v drese kanadskej reprezentácie. Zo šiestich majstrovstiev sveta si odniesol dve zlaté medaily. Prvenstvo získal aj na Svetovom pohári v roku 2004. Kanadu reprezentoval tiež na olympiáde v roku 2006, ktorá sa však favoritovi nevydarila.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 31. 08. 2017 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL