Brodeur a ďalší traja adepti na budúcoročné uvedenie do Siene slávy

Už v pondelok Hokejová sieň slávy v Toronte privíta do svojich radov nových členov. My sa však už zamerajme na rok 2018 a hráčov, ktorí budú mať najväčšie šance na uvedenie do elitnej spoločnosti legiend.

Samozrejme, najväčším adeptom bude legendárny brankár Martin Brodeur. Toho tento rok ešte uviesť do Siene nemohli, ale očakáva sa, že do nej bude uvedený hneď ako to bude možné. A to bude v roku 2018.

Brodeur je jasnou voľbou, pretože je prvý v historickom poradí víťazstiev s neskutočnými 691 víťazstvami. Tiež vedie historické poradie so 125 čistými kontami. Je trojnásobným víťazom Stanleyho pohára a darilo sa mu aj v drese Kanady – v roku 2002 ju doviedol k prvému olympijskému zlatu za 50 rokov a tešil sa z neho aj v roku 2010.

Rodák z Montrealu získal v roku 1994 Calderovu trofej, ale to bol len začiatok jeho zbierky trofejí. Neskôr pridal aj štyri Vezinove a päť Jenningsových. Deväťkrát si zachytal v zápase hviezd a trikrát bol finalistom na Hartovu trofej.

Kto ďalší by ho mohol nasledovať?

Medzi ďalších popredných adeptov, u ktorých už taká istota nie je, by sme mohli zaradiť aj troch výnimočných útočníkov.

V pamäti máme stále Martina St. Louisa. Tento drobný hokejista bol podceňovaný, v Calgary neukázal naplno svoj potenciál, no po výmene do Tampy sa chytil. Nie len, že sa mu darilo individuálne, ale doviedol Lightning aj k ich prvému Stanleyho poháru v roku 2004. Nedraftovaný hráč získal v NHL 391 gólov a 1033 bodov, ale aj tri Trofeje Lady Byngovej, dve Trofeje Arta Rossa a po jednej Hartovej trofeji a Cene Lestera B. Pearsona. S Kanadou uspel na Svetovom pohári a na olympiáde.

Aj európsky hokej má svojho adepta. Tým je Alexander Mogiľnyj, ktorý získal len o bod menej ako St. Louis, no odohral len 990 zápasov a strelil až 473 gólov. V roku 2000 získal s New Jersey Stanleyho pohár, v sezóne 1992/93 viedol poradie strelcov so 76 gólmi. Ako víťaz olympiády, majstrovstiev sveta i Stanleyho pohára je členom Triple Gold Club-u. Jeho prínosom je aj to, že na konci 80. rokov začal raziť cestu do NHL sovietskym a neskôr ruským hráčom.

Aj Jeremy Roenick by mohol prehovoriť do tejto debaty. Počas svojej kariéry nazbieral 1216 bodov a je tretím najproduktívnejším americkým rodákom histórie. Nastrieľal aj 513 gólov. Zahral si v deviatich zápasoch hviezd, ale individuálna trofej u jeho mena chýba. Nevyhral ani Stanleyho pohár. Jeho najväčším tímovým úspechom bolo striebro z olympiády v Salt Lake City.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 11. 2017 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL