Sieň slávy je od pondelka bohatšia o ďalšie mená

V centre Toronta bolo v pondelok rušno. Do Hokejovej siene slávy sa totiž oficiálne uvádzali noví členovia. Táto česť pripadla na bývalé hviezdy Národnej hokejovej ligy, úspešnú hokejistku i dvoch pánov, ktorí sa svojou činnosťou postarali o rozvoj hokeja.

Z bývalých hráčov NHL boli do Siene uvedení Dave Andreychuk, Mark Recchi a niekdajší spoluhráči Teemu Selänne a Paul Kariya. V budovateľskej kategórii to bol kanadský univerzitný tréner Clare Drake a majiteľ Boston Bruins Jeremy Jacobs. Pánov doplnila niekdajšia kanadská reprezentantka Danielle Goyetteová.

Selänne je jediným hráčom, ktorý mohol byť do Siene slávy uvedený prvým rokom. „Fínsky blesk“ odohral v NHL 1 451 zápasov so ziskom 1 457 bodov za 684 gólov a 773 asistencií. Získal aj Calderovu trofej, Trofej Mauricea Richarda, Mastertonovu trofej a Stanleyho pohár.

Kariya, ktorý bol Selänneho spoluhráčom v Anaheime i v Colorade, zaznamenal v 989 zápasoch 989 bodov. Strelil 402 gólov a pridal 587 asistencií, dvakrát získal Trofej Lady Byngovej. Tímové úspechy mu v NHL chýbajú, no s Kanadou získal zlato na majstrovstvách sveta, na juniorských majstrovstvách sveta a aj na olympiáde.

Andreychuk čakal na uvedenie do Siene slávy deväť rokov. Kapitán majstrovského tímu Tampy Bay z roku 2004 strelil najviac presilovkových gólov v histórii ligy – 274. V nej strelil dokopy 640 gólov a zaznamenal 1 338 bodov v 1 639 dueloch.

Recchi je jedným z mála hráčov v histórii, ktorý získal Stanleyho pohár trikrát s troma tímami (Penguins, Hurricanes, Bruins). Inak v NHL odohral 1 652 zápasov, v ktorých nazbieral 1 533 bodov za 577 gólov a 956 asistencií.

Goyetteová reprezentovala Kanadu v 171 zápasoch, v ktorých si pripísala 113 gólov a 105 asistencií. Počas kariéry získala dve zlaté a jednu striebornú medailu na Zimných olympijských hrách. Je aj sedemnásobnou majsterkou sveta.

Drake je niekdajší hokejový a futbalový tréner, ktorý 28 rokov bez prestávky viedol Albertskú univerzitu. Je pritom jediným trénerom histórie, ktorý vyhral národné tituly v hokeji i v americkom futbale v rovnakom roku. Trénoval aj vo WHA, na olympiáde a na Spenglerovom pohári.

Jacobs je jedným z najvplyvnejších majiteľov tímov NHL. Od roku 1975 mu patrí klub Boston Bruins. Od roku 2007 je jedným z členov Rady guvernérov NHL.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 14. 11. 2017 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL