Černák sa snaží dostať do NHL. Je fenomenálny, tvrdí o ňom tréner

Nádejný slovenský obranca Erik Černák hrá vo svojej prvej profesionálnej sezóne za morom. V drese Syracuse Crunch, záložného tímu Tampy Bay, odohral v nižšej AHL 28 zápasov, v ktorých nazbieral osem kanadských a 16 plusových bodov. Svojou hrou zatiaľ teší.

„Myslím si, že je fenomenálny. Je to chlapec, od ktorého sme potrebovali, aby hrával veľa minút a učil sa za pochodu. Robí v tom skvelú prácu. Je veľmi súťaživý. Je to skvelý študent. Chce byť lepší. Ľahko sa trénuje. Ja skutočne rád sledujem, ako rastie a zlepšuje sa, ako každý deň zisťuje, aký typ hry potrebuje hrať, aby bol úspešný,“ povedal asistent trénera Ken Klee.

Černák veľmi rýchlo pochopil, v čom je jeho prednosť. Jeho postava vysoká 192 centimetrov a zhruba sto kilogramov ho predurčuje k fyzickému štýlu hokeja. Kleemu to bolo jasné hneď, ako ho uvidel v rozvojovom kempe.

„Povedal som, že tento chlapec je mužom. Nie je to 20-ročný chlapec. Je to 20-ročný muž,“ zaspomínal Klee.

Niektorí robustní hráči nenapĺňajú svoj genetický dar, no to nie je prípad mladého Slováka. Košický rodák má stále len 20 rokov, no už teraz zastrašuje svojich súperov agresívnou hrou do tela. A to ešte má stále potenciál rásť.

„Myslím si, že som bol vždy takýto a vždy som sa snažil bodyčekovať protihráčov. Vždy je najlepšie, keď môžete niekoho naraziť, zobrať mu puk a podobne. Náš hlavný tréner mi povedal, že musím hrať fyzicky. A to mám neustále aj v hlave,“ skonštatoval Černák.

„Viem, aké je to, keď niekto narazí vás. Naozaj to nie je dobrý pocit. Preto to robím iným hráčom, keď proti nim hrám. Hokej je fyzický šport. Najmä keď som taký robustný, tak je to pre mňa najdôležitejšia vec. Musím využívať svoju postavu.“

Černák vcelku dobre zvláda aj prechod z juniorského hokeja do AHL. Po dvoch sezónach v juniorskej OHL však potreboval niekoľko zápasov na to, aby si zvykol na vyššiu úroveň hry.

„Myslím si, že prvých pár zápasov som si musel zvykať, pretože tu hrajú rýchlejší hráči. Celá liga je rýchlejšia. Zápasy sú tu určite lepšie ako som zažil vlani v juniorskom hokeji. Teraz však viem, ako mám hrať. Robím to najlepšie, čo viem. Snažím sa pomáhať spoluhráčom, hrať svoju hru a to je všetko,“ prezradil Černák.

Černáka draftovalo Los Angeles v roku 2015 zo 43. miesta. Kalifornský tím ho však v minulej sezóne vymenil do Tampy, čo ho prekvapilo, ale aj motivovalo, aby absolvoval kvalitnú letnú prípravu a zvýšil svoje šance na prerazenie v NHL.

„Bol som trochu prekvapený. Po výmene mi zavolal Steve Yzerman a povedal mi pár pozitívnych slov. Myslím si, že je to pre mňa dobrá motivácia. Robím to najlepšie, čo viem a dúfam, že si dokážem raz zahrať aj v NHL,“ dodal Černák.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 12. 2017 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL