MSJ 2018: Slovensko zdolalo úradujúceho majstra sveta! + video

Motyka vystrelila a slovenskí reprezentanti do 20 rokov sa vo štvrtok na majstrovstvách sveta juniorov postarali o veľké prekvapenie, keď deň po jasnej prehre s Kanadou zdolali výber domácich USA 3:2.

USA – Slovensko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Góly: 32. B. Tkachuk (Poehling, J. Anderson), 57. Mittelstadt – 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček

Zostava Slovenska: Durný (Hrenák) – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský.

Zostava USA: Woll (Oettinger) – Fox, Samberg, Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes – Poehling, Tkachuk, J. Anderson – Mittelstadt, Harper, Tufte – Yamamoto, Brown, Bellows – Lockwood, Frederic, Jones – Norris.

V prvej tretine bol obraz hry taký ako sa čakalo – domáci boli aktívnejší a súpera prestrieľali 9:5. Obaja brankári však nekapitulovali, a tak sa do prvej prestávky odchádzalo za nerozhodného stavu. Zásluhu na tom mala aj obranná hra Slovákov, ktorí súpera aj napriek prevahe nepúšťali k vyloženým šanciam.

Po zmene strán prišlo aj k zmene skóre. V 25. minúte ho otvoril Filip Krivošík, ktorý pri prečíslení troch na jedného zobral zodpovednosť na seba a jednoduchou strelou prekonal Wolla. Americkú snahu o vyrovnanie spomalilo vylúčenie Lindgrena, no v 32. minúte sa vyrovnanie stalo realitou. Rýchlu akciu domácich zakončil Brady Tkachuk. Smolka mal vo zvyšku tretiny najväčšiu šancu, ale Slovensko si na svoje ďalšie vedenie muselo počkať. V závere tretiny hralo v oslabení.

Američania v tretej dvadsaťminútovke začali pridávať, ale ich snahu narúšala pozorná defenzíva zverencov Ernesta Bokroša. V 51. minúte však fauloval Fehérváry, a to bola veľká šanca pre domácich. Našťastie, oslabenie odohrali Slováci veľmi dobre. V 54. minúte ich podržal Durný pri šanci Yamamota. Potom prišla ďalšia facka pre domáci tím. V 56. minúte našiel stratený puk Krivošík, ktorý bekhendom strelil svoj druhý gól zápasu. Domáci si vytvorili veľký tlak a skóre vyrovnal po peknej individuálnej akcii Mittelstadt. Prešla len minúta a na dvakrát zakončil svoje krásne sólo trojbodový Samuel Buček, ktorý v 58. minúte strelil rozhodujúci gól. Američanom už nepomohla ani hra bez brankára.

Roman Durný pomohol k cennému triumfu 43 zákrokmi a stal sa najlepším hráčom Slovenska. Jeho náprotivok Joseph Woll urobil 22 zákrokov a za najlepšieho hráča USA vybrali Tkachuka. Ďalší zápas odohrá Slovensko v sobotu proti Fínsku.



Zvyšné zápasy

Fínsko – Dánsko 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
Fínsko dominovalo zápasu proti Dánsku a vzhľadom na to bola jeho výhra ešte pomerne nízka – 4:1. Dáni ohrozili Luukkonena len siedmimi strelami, z ktorých uspel Christensen. Naopak, Krog čelil 62 streleckým pokusom, z ktorých ho postupne prekonali Koppanen, Rasanen, Valimäki a Jokiharju.



Švédsko – Česko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Česko po druhýkrát favorita duelu nezaskočilo. Švédi si upevnili prvé miesto v tabuľke víťazstvom 3:1, ku ktorému viedli góly Davidssona, Petterssona a Alexa Nylandera, ako aj 24 zákrokov Larssona. Toho ako jediný prekonal Zadina, ktorý v druhej tretine znižoval na 1:2. Škarek opustil duel s 32 zásahmi.



Rusko – Švajčiarsko 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Rusi si po prehre s Českom napravili chuť v zápase so Švajčiarskom, ktoré zdolali 5:2. Síce mali streleckú prevahu 37:13, ale góly si museli vydrieť. Dva strelil Kostin, nerozhodný stav prelomil v 52. minúte Karjumov a v predposlednej minúte skórovali aj Ivanov a Abramov. Jeho gól prišiel po tom, čo Wuthrich opustil svoju bránu. Suchačova prekonali Miranda a Jäger, ktorí dvakrát vyrovnávali stav.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 29. 12. 2017 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL