MSJ 2018: Slováci podľahli Fínom o tri góly + video

Slovenskí juniori sa po senzačnom víťazstve nad Spojenými štátmi americkými postavili v sobotu večer Fínom. Tí však potvrdili úlohu favorita a zverencov Ernesta Bokroša zdolali 5:2.

Fínsko – Slovensko 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Góly: 28. Koppanen (Nurmi, Jaaska), 40. Räsänen (Juolevi, Tolvanen)(PP), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi – 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, Ružička)
Strely: 39-26 (9-11, 18-5, 12-10), Trestné minúty: 6-8 (4-0, 0-6, 2-2)

Zostava Slovenska: Durný (Hrenák) – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Kelemen, Kundrik, Smolka – Studenič, Tamáši, Roman – Krivošík, Ružička, Buček – Solenský, Čacho, Liška

Zostava Fínska: Luukkonen (Lehtinen) – Heiskanen, Välimäki, Juolevi, Jokiharju, Vaakanainen, Kotkansalo, Salo – Vesalainen, Kuokkanen, Tolvanen – Ikonen, Heponiemi, Koivula – Tuulola, Räsänen, Innala – Nurmi, Koppanen, Jääskä – Kupari

Team Slovakia warming up and ready to take on Team Finland! @HockeySlovakia #WorldJuniors pic.twitter.com/i71zv2wWRl

— IIHF (@IIHFHockey) December 30, 2017

Slováci nastúpili proti Fínom v rovnakej zostave ako proti USA a ani favorita zo severu Európy sa nezľakli. Naopak, v úvodných minútach boli o čosi aktívnejší, k čomu im pomohla aj rýchla presilová hra – už po 66 sekundách hry. Nezahrali ju zle, ale v jej závere sa jeden z Fínov dostal do úniku. Bodák mu však nedovolil lepšie zakončiť. „Suomi“ neskôr ožili a častejšie zamestnávali Durného. V 15. minúte hrali Slováci druhú presilovku, ktorá im vyšla oveľa lepšie než prvá. Najbližšie ku gólu bol aktívny Ružička, ktorého zakončenie vyrazil z bránkovej čiary Kotkansalo. Ten istý hráč mohol v 19. otvoriť skóre, ale jeho delovka skončila na tyčke Durného brány. Slováci vyslali na Luukkonena až 11 striel.

After 20 minutes of action:
Slovakia 0⃣
Finland 0⃣ pic.twitter.com/vRbMewU5wE

— WJC 2018 in Buffalo (@WJCinBUF) December 30, 2017

Druhú tretinu nezačalo Slovensko najlepšie – už po 39 sekundách zbytočne fauloval Kelemen. Fíni prvú presilovku v zápase nevyužili, ale naďalej boli aktívnejší a v 28. minúte im herná prevaha priniesla prvý gól. Fehérváry pod tlakom prihral puk súperovi a po rýchlej kombinácii otvoril skóre Joona Koppanen zakončením do odkrytej Durného brány. Slováci dovtedy nevystrelili v tretine na Luukkonena ani raz. Zakrátko, navyše, hrali opäť v oslabení a rozbehnutí Fíni im dali poriadne zabrať. V 35. minúte ich však zaskočili vydarenou akciou, na ktorej konci kapitán Martin Bodák vyrovnal stav na 1:1 presnou strelou z medzikružia. Vzápätí mohol obnoviť náskok Fínska Nurmi, ale Durný vytiahol skvelý zákrok lapačkou. V závere tretiny Hedera nechtiac vyhodil puk do hľadiska a daroval Fínom tretiu presilovku. Tú už premenil na vedúci gól Aapeli Räsänen, ktorý usmernil do brány strelu Juoleviho. Fíni prestrieľali Slovákov v prostrednej tretine pomerom 18:5.

After 40 minutes:

Slovakia 1⃣
Finland 2⃣ pic.twitter.com/1Fqfp7Napo

— WJC 2018 in Buffalo (@WJCinBUF) December 30, 2017

V úvode tretej tretiny sa Studenič pekne natlačil až pred Luukkonena, no vďaka postrčeniu súperovho obrancu do neho vrazil. Výsledkom bola štvrtá presilovka Fínov, v ktorej Slovensko opäť podržal Durný. Fantastickým zákrokom betónom znemožnil Ikonenovi zakončiť do odkrytej brány. V 47. minúte však Fínsko predsa viedlo 3:1, keď chybnú rozohrávku Slovákov potrestal Aleksi Heponiemi. Gól ešte rozhodcovia preskúmali na podnet Bokroša, ktorý reklamoval úmyselné kopnutie puku do brány. Verdikt sa však nezmenil. Slováci sa napriek tomu nevzdali a Samuel Buček strelil v 50. minúte kontaktný gól na 2:3. Podarilo sa mu to hneď po vhadzovaní v útočnom pásme a prihrávke Krivošíka pred bránu. Slováci následne dostali šancu vyrovnať v ďalšej presilovke, ale nevyužili ju. V 53. mali veľkú smolu, keď Durného prekonal spoluhráč priamo z vhadzovania. Kým sa spamätali, inkasovali piaty gól z hokejky nestráženého Markusa Nurmiho. Fíni si už do konca ustrážili výhru 5:2.

Slovakia is back within one goal! pic.twitter.com/Sp1dugnvj3

— WJC 2018 in Buffalo (@WJCinBUF) December 30, 2017

Najlepším Slovákom zápasu sa stal Alex Tamáši, z Fínov to bol Joona Koppanen. Slovensko čaká posledný zápas v skupine presne na prelome rokov. Narazí v ňom na Dánsko, pred ktorým má na štvrtom mieste v tabuľke skupiny A trojbodový náskok.



Zvyšné zápasy:

Česko – Bielorusko 6:5 (0:1, 5:2, 1:2)
Česi sa natrápili s Bielorusmi, s ktorými prehrávali 0:2, ale napokon ich zdolali 6:5. Rozhodlo o tom päť gólov po sebe za 14 minút v druhej tretine. Grišenka postupne prekonali dvojgólový Pavlík, Hájek, Zadina a Chytil. Zachar strelil víťazný gól v 54. minúte už Rodikovi. Kořenářa inkasoval z hokejok Šarangoviča a Drozdova, striedajúceho Škareka pokorili tiež Šarangovič, Martynov a Gabrus. Bielorusi využili tri presilovky, ale prehrali aj štvrtý duel na turnaji a budú bojovať o záchranu. Česi ich prestrieľali pomerom 39:21, no nazbieral aj 41 trestných minút.



Švédsko – Švajčiarsko 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)
Švajčiari dve tretiny ako-tak držali krok s favorizovanými Švédmi, ale v tretej inkasovali štyrikrát a prehrali vysoko 2:7. Zo 42 striel prekonali Ritza dvojgóloví Andersson s Peterssonom, Söderlund, Zetterlund a Jonsson. Švédsky brankár Larsson čelil 22 strelám a inkasoval z hokejok Müllera a Mirandu. Švajčiari prehrali druhý zápas po sebe a v tabuľke skupiny B sú štvrtí, Švédi sú na čele s tromi výhrami.



Dánsko – Kanada 0:8 (0:3, 0:2, 0:3)
Favorizovaná Kanada sa dočkala očakávaného hladkého víťazstva nad Dánskom, ktoré aj pri hre „na pol plynu“ porazila pomerom 8:0. Dva góly strelil Howden a o zvyšných šesť sa postaralo šesť rôznych hráčov – Thomas, Steel, Makar, Formenton, McLeod a Batherson. Čisté konto vychytal Hart, ktorý čelil len 18 strelám. Na opačnú stranu smerovalo 44 striel.




Autor: Marián Masaryk | Vydané: 31. 12. 2017 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL