ZOH 2018: Kanada získala bronz, Česi sú štvrtí

V boji o bronz sa na olympijskom turnaji v Pjongčangu stretli v sobotu reprezentácie Českej republiky a Kanady. Z víťazstva 6:4 sa nakoniec tešili severoamerickí hokejisti, ktorí v zápase ani raz neprehrávali.

Česko - Kanada 4:6 (1:3, 0:0, 3:3)
Góly: 10. Růžička, 47. Kovář (Horák, Řepík), 57. Červenka (Nakládal, Mertl), 58. Červenka (Polášek, Mertl) – 9. Ebbett (M. Robinson, Gragnani), 10. Kelly (Goloubef, Klinkhammer), 16. Roy (Kozun, R. Bourque), 46. Ebbett (Kozun, Goloubef), 50. Kelly (Klinkhammer), 56. Wolski (Howden)

#TeamCanada wins bronze medals! #PyeongChang2018 pic.twitter.com/1hmDRywM9z

— KHL (@khl_eng) February 24, 2018

Na prvý gól zápasu sa čakalo do deviatej minúty, v ktorej so šťastím otvorili skóre Kanaďania po vylúčení Růžičku. Osudná sa stala strela Robinsona, ktorá sa odrazila do brány od korčule Andrewa Ebbetta. Skóre sa v nasledujúcich 31 sekundách zmenilo dvakrát. Na 1:1 vyrovnal Martin Růžička, no vedenie Kanady obnovil Chris Kelly, ktorý tečoval strelu Goloubefa. Česi následne nevyužili presilovku a na ďalší gól sa čakalo do 16. minúty. V nej z rýchleho protiútoku uspel po prihrávke Kozuna Derek Roy. Česi mali v prvej tretine navrch aspoň strelecky - 15:9.

Druhá tretina českým reprezentantom herne nevyšla, ale mohlo ich tešiť aspoň to, že si pred štartom tretej dvadsaťminútovky udržali nádej na zvrat. Skóre sa totiž nezmenilo. Česi nestíhali korčuliarsky, ledva sa ubránili presilovke „javorových listov“ a absolútne im nevyšla ich vlastná presilovka, v ktorej mohli kapitulovať. Kanada sa dostala do niekoľkých príležitostí, ale Francouz svoj tím podržal. Na strely to bolo 8:5 v prospech vyhrávajúceho mužstva.

Tretia tretina bola na góly najbohatšia, a to Česku pre nedovolené bránenie hry brankárovi jeden gól aj odobrali. Najskôr však Ebbett zvýšil v 46. minúte na 4:1. Čechov dostal späť do hry Jan Kovář o necelú minútu neskôr. Potom však prišli dva kanadské góly z hokejok Kellyho a Wojteka Wolskiho, ktoré znamenali už štvorgólové vedenie. Česi si v závere vytvorili tlak a výsledkom toho boli dva góly Romana Červenku. V posledných dvoch minútach sa snažili o vyrovnanie, ale gól sa im už nepodarilo streliť ani pri hre bez brankára.

#TeamCanada 🥉
👍👍👍 pic.twitter.com/sGMYkXD14B

— IIHF (@IIHFHockey) February 24, 2018

Kanada si vedenie dokázala ustrážiť, zaslúžene vyhrala 6:4 a tešila sa z bronzu. Poulin k víťazstvu pomohol 30 zákrokmi, na bránu Francouza smerovalo 26 striel. Český veterán Martin Erat hneď po zápase oznámil koniec reprezentačnej kariéry.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 02. 2018 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL