Zomrel legendárny tréner Drake

V nedeľu vo veku 89 rokov zomrel člen Siene slávy, niekdajší skvelý tréner Clare Drake, ktorý je považovaný za mentora niekoľkých bývalých aj súčasných trénerov NHL, vrátane Mikea Babcocka, Barryho Trotza či Billa Petersa.

Drake v NHL pracoval len ako asistent trénera v tíme Winnipeg Jets v ročníku 1989/90. Jeho sláva sa zrodila vďaka úspechom v kanadskom vysokoškolskom hokeji, kde sa stal trénerom s najväčším počtom víťazstiev v dejinách (697). Viedol aj tím Edmonton Oilers, ale ešte vo WHA. V roku 1980 stál aj na lavičke reprezentácie Kanady na Zimných olympijských hrách v Lake Placid.

„Som dnes hlavným trénerom vďaka Clareovi Drakeovi. Veľa taktických a strategických pokrokov v kanadskom hokeji je následkom Národného trénerského programu, ktorý vzišiel s jeho prispením. Ak by trénoval v NCAA, bol by Johnom Woodenom,“ povedal Babcock.

„Mal som to šťastie, že som sa stretol s Woodenom, keď som trénoval v Anaheime. Mal som veľké privilégium, že som mohol pracovať so Scottym Bowmanom a učiť sa od neho v Detroite. Clare Drake je rovnakým lídrom a budovateľom, ako boli oni, no nikdy nebol tak oceňovaný, pretože väčšina jeho roboty bola skrytá zraku verejnosti .“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 14. 05. 2018 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL