MS 2018: Slováci vyhrali 11-gólovú prestrelku s Bielorusmi, Nagy päťbodový + video

Šiestimi zápasmi sa v utorok končí skupinová fáza MS v hokeji 2018. Slováci zápasom proti zostupujúcemu Bielorusku ukončia aj turnaj, keďže Švajčiarov už dobehnúť nemôžu. Fíni v prvom šlágri dňa hladko zdolali USA.

Skupina A

Bielorusko – SLOVENSKO 4:7 (0:2, 2:0, 2:5)


Góly: 33. Kitarov (Drozd, Faľkovskij), 35. Linglet (Platt, Levša), 49. Kovyršin (Suško, Pavlovič), 51. Vorobej – 1. Bakoš (Nagy, Sekera), 11. Jurčo (Bakoš, Nagy), 48. Bakoš (Nagy), 52. Jurčo (Bakoš, Nagy), 55. Hovorka (Krištof), 56. Ďaloga, 60. Krištof (Jurčo, Nagy)
Strely: 24-46 (9-11, 11-17, 4-18), Trestné minúty: 8-12 (2-4, 4-6, 2-2), Brankári: Trus - Rybár/Čiliak


Lepší úvod si Slováci nemohli želať. Bielorusov zaskočil už po 18 sekundách hry Martin Bakoš, ktorý prekonal Trusa presnou strelou spoza kruhov. Bieloruskému brankárovi clonil vo výhľade vlastný obranca. V tretej minúte sa pomaly zdvíhal z ľadu Jurčo, ktorého veľmi tvrdým, ale čistým bodyčekom odstavil Korobov. V siedmej minúte dostal Bielorusi možnosť vyrovnať stav v prvej presilovej hre. Blízko ku gólu bol Lisovec, ktorému nabil na teč Platt. Rybár však skvelo zasiahol a najmä vďaka nemu sa Slováci ubránili. V strede prvej tretine si aj oni zahrali v početnej výhode a zvýšili si v nej náskok na 2:0. Tomáš Jurčo usmernil za Trusov chrbát strelu Bakoša. V 13. minúte hrali Bielorusi druhú presilovku a opäť v nej boli nebezpeční. Najväčšiu šancu spálil z zblískosti brány Šarangovič. Rybár však chytil všetkých deväť striel v tretine, po ktorej ho vystriedal Čiliak.

Bielorusi si hneď v úvode druhej tretiny vybojovali presilovku, ale kontaktný gól v nej nestrelili. V strede duelu dostali ďalšiu príležitosť, no ani tú nezužitkovali. Slováci ich neskôr na dlhšie zavreli v obrannom pásme a vybojovali si druhú početnú výhodu v zápase. Začali ju však veľmi zle a už po 11 sekundách vyslali do samostatného úniku Alexandra Kitarova. Ten sa nemýlil a v oslabení znížil stav na 1:2. Slováci si skrátili pokračujúcu presilovku faulom, a tak po fáze so štyrmi hráčmi na oboch stranách hrali v oslabení. Bielorusom sa podarilo využiť presilu, keď Charles Linglet prekonal Čiliaka tečou zblízka a vyrovnal stav na 2:2. Slováci mali v závere tretiny niekoľko gólových šancí, ale Trus podržal svoj tím. Neinkasoval ani pri ďalšom oslabení Bieloruska. To sa doma gólmi za dve a pol minúty vrátilo do zápasu.

V úvode tretej tretiny spálili Slováci ďalšiu gólovú šancu. Jurčo sa ocitol sám pred Trusom, ale ten ho vychytal. Niečo podobné zopakoval v 47. minúte Čajkovský. Medzitým však mohli ísť do vedenia aj Bielorusi, ale Čiliakovi pomohla tyčka. V závere 48. minúty sa Slovensko dočkalo odmeny za aktivitu. Bakoš ho druhým gólom v zápase poslal do vedenia 3:2. Trvalo však iba 44 sekúnd, po ktorých vyrovnal stav Jevgenij Kovyršin. V strede tretiny hrali Bielorusi presilovku, ktorú využil Pavel Vorobej a obnovil náskok svojho tímu. Ani ten dlho nevydržal, pretože o minútu bolo 4:4 zásluhou Jurča. Päť minút pred koncom Krištof získal puk, zaviezol ho do pásma a naservíroval pred bránu Marekovi Hovorkovi, ktorý opäť strhol vedenie na stranu Slovenska. O necelú minútu sa dostal do úniku Marek Ďaloga, ktorý si vypýtal faul a trestné strieľanie. Premenil ho a zvýšil stav na 6:4. V závere duelu hrali Slováci ešte jednu presilovku a Michal Krištof v nej upravil skóre na 7:4. Nagy nazbieral päť asistencií, Bakoš zaznamenal bilanciu 2+2 a Jurčo 2+1. Slováci vyhrali na strely 46:24. z toho 18:4 v poslednej tretine.

Za najlepšieho hráča duelu vyhlásili Jurča, tromi najlepšími Slovákmi na turnaji sa stali Čiliak, Sekera a Nagy. Ten vyhral slovenské bodovanie s bilanciou 1+9, najlepším strelcom bol štvorgólový Jurčo. Slováci skončia na piatom mieste v skupine s 11 bodmi.



Zostava Bieloruska: Trus (Karnauchov) – Faľkovskij, Vorobej, Lisovec, Chenkeľ, Korobov, Ustinenko – Platt, Šarangovič, Linglet – Suško, Kovyršin, Pavlovič – Kislyj, Razvadovskij, Levša – Drozd, Kitarov, Gavrus – Materuchin

Zostava SLOVENSKA: Rybár (Čiliak) – Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Bakoš, Nagy, Jurčo – Haščák, Krištof, Hovorka – Bondra, Buc, Svitana – Cingel, Marcinko, Kudrna

Zvyšné zápasy skupiny A

Švajčiarsko – Francúzsko 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Góly: 13. Hofmann (Haas, Müller), 16. Corvi (Niederreiter, Meier), 38. Untersander (Josi, Corvi), 43. Fiala (Haas, Fora), 54. Moser (Vermin, Müller) – 44. Leclerc (Chakiachvili, Perret)

Švajčiari si poistili posledné postupové miesto v skupine triumfom 5:1 nad Francúzmi. Hofmann, Corvi, Untersander, Fiala a Moser skórovali, Genoni kryl 19 z 20 striel. Prekonal ho iba Leclerc za stavu 4:0. Hardy čelil 34 strelám.



Rusko – Švédsko 1:3
Góly:



Skupina B

Fínsko – USA 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
Góly: 11. Aho (Savinainen), 18. Aho (Nutivaara), 38. Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund), 48. Anttila (Manninen), 54. Kapanen (Tolvanen, Savinainen), 57. Aho (Kivistö) – 52. Kane (McAvoy), 55. Ryan (Kane, Kreider)

Fíni prekvapivo zdolali Spojené štáty 6:2 a vďaka tomu vyhrali skupinu s rovnakým počtom bodov ako ich súper. Aho zaznamenal hetrik, zvyšné góly strelili Rantanen, Antilla a Kapanen. Savinainen s Nutivaarom dvakrát asistovali a Säteri predviedol 35 zákrokov. Recept na neho našli dvojbodový Kane s Ryanom. Kinkaid inkasoval šesťkrát z 36 striel. Dva góly vsietili Fíni v presilovkách.



Kanada – Nemecko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 1. Schenn (Nugent-Hopkins, McDavid), 29. Nugent-Hopkins (McDavid, Ekblad), 50. Jost (Edmundson, Eberle)



Kanada potvrdila tretie miesto v skupine výhrou 3:0 nad Nemeckom. Schenn, dvojbodový Nugent-Hopkins a Jost sa postarali o góly, McDavid dvakrát asistoval a Kuemper potreboval na čisté konto iba 12 zákrokov. Treutle čelil presne 30 streleckým pokusom.

Lotyšsko – Dánsko 1:0
Góly:



Štvrťfinálové dvojice:

Švédsko vs Lotyšsko, 17. mája (20:15)
USA vs Česko, 17. mája (16:15)
Rusko vs Kanada, 17. mája (16:15)
Fínsko vs Švajčiarsko, 17. mája (20:15)


Autor: Marián Masaryk | Vydané: 15. 05. 2018 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL