Halák musel zasahovať už v prvom zápase, Tavaresovi debut vyšiel

V prvý večer sezóny 2018/19 priniesol štyri zápasy, na ktoré hokejoví fanúšikovia dlho čakali. Predstavili sa v nich aj traja Slováci. Do bodovania sa nezapísali. Jaroslav Halák nahrádzal v bráne deravého Tuukku Raska.

Odporúčame:
Sprievodca sezónou 2018/19, ktorá štartuje už dnes!

Halák nezabránil veľkému víťazstvu Capitals

V hlavnom meste Spojených štátov amerických došlo pred prvým domácim zápasom ku slávnostnému vyveseniu bannera, ktorý bude navždy pripomínať historicky prvý Stanleyho pohár v klubovej histórii. Potom sa išlo do akcie. Capitals začali cestu za obhajobou excelentne. Už 24 sekúnd od úvodného vhadzovania zvýšil eufóriu fanúšikov T.J. Oshie a v úvode prvej tretine skóroval aj Jevgenij Kuznecov. Pre brankára Bostonu, Tuukku Raska, to vôbec nebol dobrý večer. V druhej tretine ho krátko po sebe prekonali Alex Ovečkin, Nic Dowd a opäť Kuznecov. Následne Fín so 14 zákrokmi opustil bránu a do akcie sa dostal Jaroslav Halák. Slovenský brankár v ostatných 33 minútach čelil 18 strelám, z ktorých ho prekonali John Carlson a Lars Eller. Keďže Braden Holtby eliminoval všetkých 25 striel, na svete bol prekvapivo hladký výsledok 7:0. Nicklas Bäckström si pripísal tri asistencie a ako tretí hráč organizácie dosiahol na métu 800 bodov. V akcii sme videli aj Zdena Cháru. Kapitán hostí odohral len 18 a pol minúty so ziskom dvoch mínusových bodov, dvoch bodyčekov, dvoch blokov a troch striel. Capitals porazili Bruins v 13. zápase po sebe a pre Todda Reirdena to bolo premiérové víťazstvo na lavičke tímu NHL. Rask má proti Washingtonu bilanciu 1-11-5.

Capitals si pred zápasom pripomenuli titul:


Hviezdy duelu: 1. J. Kuznecov, 2. N. Bäckström, B. Holtby (všetci WSH)

Tavaresovi vyšiel debut v novom drese, Tatarovi nie

V Toronte nezažil len John Tavares svoj debut v drese Maple Leafs, ale aj Tomáš Tatar v drese Canadiens. Slovenský útočník odohral 17 minút, ale nebodoval a pripísal si len dve strely a dva bodyčeky. Nakoniec sa netešil ani z víťazstva. Zápas nebol zo strany favorita taký jasný a nakoniec ho rozhodol svojím druhým gólom v zápase Auston Matthews až v predĺžení. K výhre 3:2 pomohol gólom aj Tavares, zatiaľ čo Nazem Kadri pridal dve asistencie a Frederik Andersen urobil 34 zákrokov. Prekonali ho Artturi Lehkonen a Andrew Shaw. Max Domi na oba góly prihrával, pri druhom asistoval aj talentovaný Jesperi Kotkaniemi. Carey Price čelil 26 strelám. Na to, že sú Canadiens oficiálne v prestavbe, podali veľmi dobrý výkon a väčšinu zápasu boli lepším tímom. „Vyhrali sme zápas, ale Canadiens pracovali omnoho tvrdšie a hrali dnes lepšie ako my. Novinári môžu písať, koľko chcú o tom, aký sme skvelí, ale toto je Národná hokejová liga a v nej musíte každý deň tvrdo pracovať. Ak nepracujete tvrdšie ako súper, nevyhráte,“ poznamenal tréner Toronta Mike Babcock.

Tavaresov prvý gól v drese Leafs:


Hviezdy duelu: 1. A. Matthews, 2. F. Andersen, 3. J. Tavares (všetci TOR)

Pettersson, Markström doviedli Vancouver k triumfu nad Calgary

Nováčik Elias Pettersson a Nikolaj Goldobin zaznamenali po góle a asistencii, Jacob Markström predviedol 33 zákrokov a Vancouver doma zdolal Calgary 5:2. Brendan Leipsic strelil rozdielový gól, o zvyšné dva sa postarali Jake Virtanen a Tyler Motte. Loui Eriksson nazbieral dve prihrávky. Matthew Tkachuk a Sean Monahan skórovali z hráčov Flames, obaja v tretej tretine. V bráne hosťujúceho tímu stál Mike Smith. Inkasoval štyrikrát z 22 striel, keďže Motte trafil v závere už prázdnu bránu. Canucks vyhrali piaty otvárací zápas sezóny po sebe. Bill Peters zažil neúspešnú premiéru na lavičke Calgary.

Hviezdy duelu: 1. E. Pettersson, 2. J. Markström, 3. Ch. Tanev (všetci VAN)

Odporúčame:
Video: Elias Pettersson skóroval i asistoval pri debute v NHL

Trojbodoví Rakell, Silfverberg zariadili výhru Ducks nad Sharks

Rickard Rakell strelil presilovkový gól a pridal dve asistencie, aby prekonal métu 200 bodov v NHL. Jakob Silfverberg trikrát asistoval a John Gibson sa prezentoval 31 zákrokmi pri víťazstve Anaheimu 5:2 v San Jose v úvodnom kalifornskom derby sezóny. Sharks viedli ešte v závere druhej tretiny 2:1, ale v tretej rozhodli o triumfe hostí Brandon Montour, dvojbodový Adam Henrique v presilovke a Carter Rowney (prázdna brána). Ryan Getzlaf získal dve prihrávky. Ducks poslal do vedenia už po 49 sekundách duelu debutant Max Comtois, na ktorého gól odpovedali Evander Kane a Tomáš Hertl v oslabení. Martin Jones čelil za celý zápas iba 14 strelám. Erik Karlsson bol pri súťažnom debute v drese Sharks najvyťaženejším hráčom tímu, ale nazbieral len dve „mínusky“.

Hviezdy duelu: 1. J. Gibson. 2. R. Rakell, 3. J. Silfverberg (všetci ANA)

Odporúčame:
Video: Max Comtois strelil 6. najrýchlejší debutový gól v histórii

Slováci v akcii

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
J. Halák (BOS) 16/18 (88,8%) - - - - - - -
Z. Chára (BOS) 18:38 0 0 0 -2 0 3 2
T. Tatar (MTL) 17:08 0 0 0 0 0 2 2



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 04. 10. 2018 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL