Halák neprirovnáva svoju aktuálnu situáciu k tej v Montreale

Jaroslav Halák povedal kanadským novinárom, že bude mať najlepšie miesto na sedenie, keď Bruins vykorčuľujú na ľad Canadiens. V sobotnom zápase bude chytať Tuukka Rask, ktorý je stále považovaný za jednotku Bostonu. Mnohí však uvažujú, ako dlho bude trvať, kým sa ňou stane slovenský brankár.

A práve v Montreale veľmi dobre vedia, že je to bratislavský rodák schopný dokázať. V roku 2010 ukradol pozíciu jednotky Careymu Priceovi a všetko sa začínalo tak nevinne ako teraz.

„V Montreale to už bolo pred deviatimi rokmi a ja na to už nemyslím. V súčasnej NHL potrebujete dvoch dobrých brankárov. Ak jeden nechytá dobre, druhý je tu na to, aby pomohol. Podpísal som zmluvu preto, lebo Bruins majú dobrý tím a ja som chcel pomôcť,“ povedal Halák pre Montreal Gazette.

Halák bol pred dvoma rokmi zakopaný na tri mesiace v AHL a v poslednej sezóne v drese Islanders odchytal 54 zápasov, ktoré si príliš neužíval. Po zmene prostredia má v tejto sezóne bilanciu 3-0-2 a patrí medzi ligových lídrov s 94,5% úspešnosťou zákrokov a priemerom 1,43 inkasovaného gólu na zápas.

Rask ma medzitým bilanciu 3-2-0 s 90,1% úspešnosťou zákrokov a priemerom 3,38 inkasovaného gólu na zápas. Tréner Bruce Cassidy chce obom brankárom dávať priestor v bráne, ale časom sa bude musieť rozhodnúť, kto bude stabilnou jednotkou. A Halák nie je bez šance.

„Ak Jaro bude schopný zatlačiť na Tuukku a nakoniec mu prácu zobrať, ak sa toto stane, tak to budeme riešiť až vtedy. Dovtedy sa to budeme snažiť vybalansovať,“ skonštatoval kormidelník.

Halákov príbeh je zaujímavý aj z iného pohľadu. V roku 2003 bol Montrealom draftovaný z 271. miesta až v deviatom kole. V súčasnosti sa na drafte koná len sedem kôl a pravdepodobne by tak draftovaný nebol. Napriek svojej nižšej postave, ktorá bola jedným z dôvodov, prečo Canadiens uprednostnili Pricea, však stále patrí medzi top brankárovi ligy.

„Dnes by som pravdepodobne nebol draftovaný vôbec, pretože každý chce mať veľkého brankára. Juuse Saros z Nashvillu a ja sme jediní brankári v tejto lige, ktorí nemajú viac ako šesť stôp (cca 180 cm, pozn. red.),“ poznamenal Halák, ktorý si po odchode z Montrealu obliekol aj dresy St. Louis, Washingtonu a Islanders. Doteraz v každom tíme dostal šancu zachytať si v prvom zápase na ľade Canadiens. Tentokrát bude sedieť v úzadí.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 10. 2018 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL