Slávne útoky NHL: The French Connection

Tento slávny útok NHL je dobre známy najmä pre fanúšikov Buffala. Práve tam sa v jednej formácii stretli traja frankofónni Kanaďania, ktorí sa navždy zapísali do dejín tímu i ligy ako členovia „Francúzskej spojky“.

Útok The French Connection vytvorili v 70. rokoch minulého storočia Gilbert Perreault, Rick Martin a Rene Robert, ktorí pochádzali z kanadskej provincie Quebec. Okrem ich pôvodu k názvu ich formácie inšpiroval aj film z roku 1971 Francúzska spojka.

Perreault a Martin boli draftovaní v prvom kole v prvých dvoch draftoch, ktorých sa vtedy nový tím Sabres zúčastnil. Obaja sa poznali z juniorského tímu Montreal Junior Canadiens, a tak dávalo zmysel ich dať hrať spolu. Tretí do partie, Robert, prišiel do tímu 4. marca 1972 prostredníctvom výmeny z Pittsburghu.

Útok hral spolu väčšinu času medzi rokmi 1972 a 1979 a bol jedným z najobávanejších útokov v celej lige. Za sedem rokov dokázala formácia vedená centrom Martinom nazbierať kombinovane až 1 681 bodov v 1 536 človeko-zápasov (zápasy, ktoré odohrali kombinovane).

Počas spoločného hrania vytvorili niekoľko klubových rekordov, spolu si zahrali aj v dvoch zápasoch hviezd, ale ich najväčším úspechom bola sezóna 1974/75, v ktorej pomohli Buffalu k jeho vôbec prvej účasti vo finále Stanleyho pohára. V 17 zápasoch play-off nazbieral 43 bodov.

Práve v tej sezóne zažil Robert svoju jedinú stobodovú sezónu v kariére, keď v 74 zápasoch strelil 40 gólov a pridal 60 asistencií. Päť bodov k nej vtedy chýbalo Martinovi a štyri Perreaultovi. Ten si o rok neskôr vytvoril osobné maximum so 113 bodmi. Bola to jedna z dvoch jeho stobodových sezón, druhú už zažil po rozpade útoku.

K nemu došlo po sezóne 1978/79, keď Scotty Bowman vymenil Roberta do tímu Colorado Rockies za obrancu Johna Van Boxmeera. Martin v tíme vydržal ešte dve sezóny, Perreault až do konca kariéry v roku 1986.

Perreault, ktorý bol historicky prvým hráčom draftovaným Sabres, strávil v Buffale celú 17-ročnú kariéru. V 1 191 zápasoch získal 512 gólov, 814 asistencií a 1 326 bodov. V organizácii je rekordérom. Získal Calderovu trofej i Trofej Lady Byngovej. V roku 1990 bol uvedený do Siene slávy.

Robert si zahral aj za Penguins, Rockies a Maple Leafs. V 744 zápasoch NHL zaznamenal 284 gólov a 418 asistencií. Martin odohral v lige 685 stretnutí, v ktorých strelil 384 gólov a nazbieral 701 bodov. Po odchode z Buffala odohral ešte štyri zápasy za Kings.

Formácia The French Connection vytúžený Stanleyho pohár Buffalu nezískala, ale v meste sa na ňu spomína dodnes. V roku 2012 dokonca Sabres odhalili bronzovú sochu, ktorá túto trojicu hráčov zobrazuje pokope.

„Našou misiou bolo pre fanúšikov v Buffale každý večer ponúknuť skvelé predstavenie. Francúzska spojka bola naozaj špeciálna. Spolu sme zažili niekoľko skvelých rokov. Táto socha ja pre nás veľkou cťou,“ poznamenal pri odhaľovaní sochy Perreault.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 12. 2018 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL