Bol ako stena: Halák v historickom poradí predbehol fínsku legendu

Slovenský brankár Bostonu Jaroslav Halák opäť ukázal, že vie chytať pod tlakom. V pondelkovom zápase kryl všetkých 22 striel a pozmenil historické štatistiky.

Bratislavský rodák vychytal svoje tretie čisté konto v sezóne, ktorým pomohol k výhre 4:0 nad Canadiens. Vylepšil si aj bilanciu v zápasoch proti Careymu Priceovi, ktorý ho vytlačil z Montrealu, na 5-0-0.

„Dnes sme ako tím odohrali neskutočný zápas. Viete, točili sme štyri útoky, všetky tri obranné páry hrali dobre a Halák bol v bráne ako stena,“ povedal mladík Colby Cave.

V kariére vychytal už 45. nulu, vďaka čomu sa v historickom poradí NHL posunul pred fínskeho velikána Miikku Kiprusoffa na 33. miesto. Na dosah má teraz Kena Drydena a Nikolaja Chabibulina, ktorí v kariére vynulovali súperov 46-krát.

„Je vždy pekné vychytať čisté konto,“ priznal Halák, ktorý v prvých 25 minútach čelil len piatim strelám, a tak mal čo robiť, aby v rušnej aréne udržal koncentráciu. „Myslím si, že nie je dobré pozerať sa do hľadiska, musíte sa koncentrovať na to, čo sa deje na ľade. V prvej polovici zápasu som veľa práce nemal.“

Halák doteraz nastúpil proti svojmu prvému tímu v 10 zápasoch a vynuloval ho dvakrát. Prvýkrát 10. januára 2012, no teraz sa mu to premiérovo podarilo v Bell Centre. Stal sa tak prvým brankárom histórie, ktorý v domovskom stánku Canadiens vychytal nulu aj ako zástupca domáceho tímu, aj ako zástupca znepriateleného Bostonu.

„Myslím si, že každé čisté konto na ľade tímu, za ktorý zvykol chytávať, znamená pre brankára pravdepodobne o trochu viac,“ poznamenal tréner Bruce Cassidy.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 18. 12. 2018 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL