Viac gólov a zvratov v NHL nadchýna fanúšikov i hráčov

Nie sú to dni slávy Edmontonu Oilers z 80. rokov ani neskutočná palebná sila Montrealu Canadiens z dekády predtým, ale NHL sa zmenila z únavnej hry, ktorej dominovali defenzívne pasce, do zábavnej hry, v ktorej dominujú rýchlosť a zručnosti.

Ešte aj súčasní veteráni si pamätajú éru, v ktorej vyhrávala defenzíva, v ktorej sa hráči súpera dali držať a obmedzovať ich zručnosti tvrdosťou. V súčasnosti liga robí všetko preto, aby bola hra atraktívnejšia a darí sa jej to.

„Prvá vec, ktorú som počul, keď som sem prišiel, bolo, aby som nabral hmotnosť, bol väčší a silnejší. Teraz vám hovoria, aby ste schudli a boli rýchlejší,“ povedal pre Tima Wharnsbyho zo CBC tridsaťtriročný center Vancouver Jay Beagle.

„Decká sem do ligy vstupujú už ako 19-ročné, majú 80 kilogramov a dominujú. To ste nemohli urobiť v pomalej hre, v ktorej vás súperi chytali a držali. Teraz je hra prispôsobená rýchlosti. Zápasy sú zaujímavejšie a aj hranie si viac užijete.“

NHL vydala po polovici sezóny štatistiky, ktoré ilustrujú vzostup ofenzívy. V priemere sme videli 6,1 gólu na zápas, čo je o 0,2 viac ako sme videli v rovnakom bode minulej sezóny. Je to pritom najviac od ročníka 2005/06, v ktorom sme videli viacero výrazných zmien po výluke. Vtedy v priemere padalo 6,2 gólu na zápas.

Jeden tím v zápase strelil sedem alebo viac gólov v 41 zápasoch, to je najviac od stredu sezóny 1995/96, v ktorej to dokázali 70-krát. Dvadsaťdva hráčov v prvých 635 zápasoch strelilo 20 a viac gólov. Je to najviac od sezóny 1996/97, v ktorej to dokázalo 30 hokejistov.

To, že zvýšená ofenzíva prináša aj zaujímavejšia zápasy, dokumentuje skutočnosť, že sme videli 285 zvratov, čo je nábeh na historický rekord. V 110 prípadoch pritom tímy prehrávali ešte v tretej tretine. Tento vývoj teší fanúšikov i hráčov, vrátane brankárov.

„Niektoré zmeny pravidiel vyhovovali mladým, rýchlym a zručným hráčom. Cítim, že sa hráva aj viac presiloviek. Suma sumárum, vídavate viac prečíslení, väčšina tímov hrá agresívne a nevidíte ich hrávať systémom pasce. Zápasy sú teraz veľmi zábavné, dokonca aj pre hráčov,“ poznamenal brankár Nashvillu Pekka Rinne.

Tomuto trendu sa prispôsobili aj generálni manažéri. Už viac nebudujú tímy s dvoma útočnými a dvoma „obrannými“ formáciami. Väčšina tímov má tri ofenzívne zručné útoky a tie dobré tímy majú štvrtú formáciu, ktorá dokáže tiež produkovať góly.

Ubudli aj ťažkopádni obrancovia, ktorých doménou bola tvrdá hra a prednosť dostávajú rýchli a šikovnejší „zadáci“, ktorí dokážu brániť a zároveň aj podporovať útok. Typickí bitkári už pomaly tiež vymreli.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 01. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL