Chára asistoval, Černák najvyťaženejším hráčom tímu

V dvanástich sobotných zápasoch NHL hrali aj piati Slováci. Bodoval iba Zdeno Chára, ktorý prispel asistenciou k výhre. Erik Černák bol najvyťaženejším hráčom svojho tímu. Carey Price vychytal nulu, Tyler Bertuzzi strelil hetrik.

Chára asistoval pri výhre Bostonu nad Torontom

Sean Kuraly a David Pastrňák využili zaváhania súpera, aby Boston porazil Toronto pomerom 3:2. Kuraly pridal aj dve asistencie, aby zažil prvý trojbodový duel v drese Bruins. Do čierneho sa trafil aj David Krejčí a Tuukka Rask zastavil 30 striel a vyhral svoj piaty štart po sebe. Prekonali ho len Andreas Johnsson a Mitchell Marner, ktorí v druhej tretine otočili stav z 0:1 na 2:1. Michael Hutchinson opustil zápas s 26 zákrokmi. Do zostavy Bostonu sa vrátil obranca Charlie McAvoy a nechýbal v nej ani slovenský bek Zdeno Chára, ktorý odohral skoro 22 a pol minúty. Prezentoval sa dvoma strelami, troma blokmi, štyrmi bodyčekmi a asistenciou, ktorou ukončil 15-zápasové suchoty. Bola to už jeho 317. asistencia v drese Bruins, čím vyrovnal zápis Brada Parka na treťom mieste v historickom poradí tímu medzi obrancami.

Hviezdy duelu: 1. S. Kuraly (BOS), 2. T. Rask (BOS), 3. K. Kapanen (TOR)

Černák najvyťažovanejším hráčom Lightning pri výhre nad Sabres

Len deň po výmene, ktorá mu urobila trvalé miesto v Tampe, sa slovenský obranca Erik Černák mohol popýšiť vizitkou najvyťažovanejšieho hráča svojho mužstva. Pri výhre 5:3 nad Buffalom odohral 22 minút a 8 sekúnd, čo bolo o dve sekundy viac ako odohral hviezdny Victor Hedman. Prezentoval sa troma bodyčekmi, troma blokmi, ako aj dvoma strelami a dvoma „mínuskami“. Z jeho spoluhráčov sa presadili postupne Brayden Point, Ondřej Palát, Nikita Kučerov, Steven Stamkos a Ryan Callahan, ktorý sa, podobne ako J.T. Miller, vrátil do akcie po zranení. Kučerov pridal aj dve asistencie, Stamkos jednu. Lous Domingue čelil 33 strelám, z ktorých ho pokorili Sam Rainhart, Tage Thompson a Marco Scandella. Rasmus Dahlin ako siedmy obranca v histórii NHL dosiahol na métu 20 asistencií pred 19. narodeninami a Linus Ullmark opustil duel s 25 zákrokmi. Kým Lightning vyhrali 18. zápas z posledných 20, Sabres prehrali deviaty z posledných 13.

Hviezdy duelu: 1. N. Kučerov (TBL), 2. S. Stamkos (TBL), 3. S. Reinhart (BUF)

Garland rozhodol o ďalšej výhre Arizony, Pánik nebodoval

Richard Pánik nenadviazal na trojbodový výkon z predošlého zápasu, ale mohol sa tešiť z víťazstva Arizony 3:2 v Edmontone. Zariadil ho nováčik Conor Garland, ktorý strelil dva presilovkové góly, vrátane toho rozdielového v úvode tretej tretiny. Jordan Oesterle vsietil zvyšný gól Coyotes a pridal asistenciu, Alex Galchenyuk dvakrát asistoval a Darcy Kuemper prispel k tretej výhre v sérii 23 zákrokmi. Prekonali ho Connor McDavid a Kris Russell. Cam Talbot opustil duel s 26 zákrokmi. Trikrát na neho vystrelil Pánik, ktorý odohral 19 a štvrť minúty aj s dvomi bodyčekmi, blokom a jedným získaným pukom. Garland je šiestym nováčikom v klubovej histórii, ktorý skóroval v štyroch zápasoch po sebe. Posledným bol v roku 1993 Teemu Selänne, ktorý drží rekord s deväťzápasovou gólovou šnúrou.

Hviezdy duelu: 1. C. Garland, 2. A. Galchenyuk (obaja ARI), 3. R. Nugent-Hopkins (EDM)

Price vynuloval Colorado, Tatar nebodoval

Carey Price zneškodnil všetkých 28 striel, aby vychytal svoje tretie čisté konto v sezóne a 43. v kariére. Vďaka jeho výkonu a gólom Bretta Kulaka, Jesperiho Kotkaniemiho a Jordieho Benna z tretej tretiny sa Montreal dočkal víťazstva 3:0 nad Coloradom, ktorého prvý útok bol obmedzený len na päť striel na bránu. „Hrali sme proti nim dobre. Je to dobrý útok a my sme dnes proti nim odviedli excelentnú prácu,“ poznamenal Price. Jeho náprotivok, Semion Varlamov, inkasoval dva góly z 30 striel. Štyrikrát ho ohrozil Tomáš Tatar, ktorý odohral 15 minút a prezentoval sa aj dvoma bodyčekmi. Avalanche prehrali deviaty zápas z posledných desiatich a opäť sa potvrdilo, že pokiaľ súper obmedzí silu prvej formácie, denverskému tímu to urobí problémy. MacKinnon inak prišiel o osemzápasovú bodovú sériu. Do zostavy Colorada sa vrátili Colin Wilson a Mark Barberio.

Hviezdy duelu: 1. P. Danault, 2. C. Price, 3. J. Drouin (všetci MTL)

Sharks si natiahli víťaznú sériu triumfom nad Ottawou

Nebodoval ani posledný Slovák v akcii, obranca Christán Jaroš. Tentoraz odohral iba 14 a pol minúty s bilanciou dva mínusové body, menší trest za držanie a jeden bodyček. Ottawa po predošlých výhrach nad Anaheimom a Los Angeles už nenašla recept na tretí kalifornský tím a v San Jose prehrala 1:4. Sharks si predĺžili víťaznú sériu na šesť zápasov vďaka štyrom rôznym strelcom a 27 zákrokom Martina Jonesa. Joe Pavelski, dvojbodový Brent Burns a Joe Thornton prekonali Andersa Nilssona z 31 striel, Melker Karlsson už trafil prázdnu bránu hostí. Erik Karlsson nebodoval v jeho druhom zápase proti bývalému tímu. Joonas Donskoi nedohral duel pre zranenie.

Hviezdy duelu: 1. B. Burns, 2. J. Pavelski, 3. M. Jones (všetci SJS)

Panarin opäť rozhodol o výhre Columbusu v predĺžení

Artemij Panarin napodobnil gólovú oslavu svojho krajana Jevgenija Kuznecova po tom, čo rozhodol o výhre Columbusu 2:1 nad Washingtonom vo štvrtej minúte predĺženia. To vynútil práve Kuznecov, ktorý vyrovnával stav v 59. minúte. Skóre stretnutia otvoril Cam Atkinson, ktorý neskôr vysokou hokejkou zranil brankára domácich Bradena Holtbyho. On i Pheonix Copley si pripísali po 10 zákrokov a jednom inkasovanom góle. Jeden gól inkasoval aj Joonas Korpisalo, ktorý opäť dostal prednosť pred Sergejom Boborvským. Predviedol 32 zákrokov. Panarin sa stal rekordérom Blue Jackets, keď rozhodol v tomto ročníku už štvrtý duel v nadstavenom čase. V celej histórii NHL to dokázal ako 21. hráč.

Panarinov rekordný víťazný gól:


Odporúčame:
Mriežka ho neochránila: Holtby utrpel nepríjemné zranenie + video

Hviezdy duelu: 1. A. Panarin (CBJ), 2. J. Kuznecov (WSH), 3. C. Atkinson (CBJ)

Bertuzzi, Vanek doviedli Detroit k výhre nad Wild

Tyler Bertuzzi oslávil svoj 100. zápas v NHL krásne – vsietil hetrik a doviedol Detroit k výhre 5:2 nad Minnesotou, ktorá bola pre jeho tím len druhá v posledných 11 stretnutiach. Z hráčov Red Wings sa strelecky presadili len dvaja – Thomas Vanek opustil duel s dvoma gólmi. Tri asistencie si pripísal Dylan Larkin a po dve Gustav Nyquist s Jonathanom Ericssonom. Jimmy Howard čelil len 18 strelám, z ktorých ho prekonali Luke Kunin a Nino Niederreiter. Devan Dubnyk inkasoval päť gólov z 37 striel. Wild prehrali druhý zápas z posledných troch a ku koncu boli silno vybučaní vlastnými fanúšikmi. „Toto bol najhorší zápas, aký sme odohrali, odkedy som tu. Snaha, bojovnosť – neviem, kde sa podeli,“ poznamenal tréner Bruce Boudreau, ktorý je vo svojej tretej sezóne na lavičke tímu. Detroitu vyšli úvody tretín, keď jeho hráči skórovali v každej tretine v jej úvodnej minúte. Stalo sa to len po deviaty raz v histórii NHL.

Odporúčame:
Tyler Bertuzzi strelil prvý hetrik v jubilejnom zápase NHL + video

Hviezdy duelu: 1. T. Bertuzzi, 2. T. Vanek, 3. D. Larkin (všetci DET)

Vegas zvrátilo zápas proti Chicagu, hrdinom Theodore

Vegas prehrávalo 0:2 aj 2:3, ale nakoniec našlo recept na Chicago a porazilo ho pomerom 4:3, aby oslávilo svoju ôsmu výhru z posledných deviatich duelov. Rozhodnutie priniesla druhá minúta predĺženia, v ktorej skóroval Shea Theodore. V normálnom hracom čase sa presadili Alex Tuch, Ryan Carpenter a Paul Stastny. Tuch bodoval už v deviatom zápase po sebe, čo je klubový rekord. Max Pacioretty zaznamenal dve asistencie a Marc-Andre Fleury urobil 20 zákrokov. O góly Blackhawks sa postarali Patrick Kane a dvojgólový Alex DeBrincat. Erik Gustavsson si pripísal dve asistencie a Collin Delia opustil duel s 29 zákrokmi. Chicago prehralo päť z posledných šiestich duelov.

Theodorov víťazný gól:


Hviezdy duelu: 1. S. Theodore (VGK), 2. A. Tuch (VGK), 3. A. DeBrincat (CHI)

Rangers zvládli odvetu s rivalom a ukončili sériu prehier

Pred dvomi dňami prehral New York Rangers domáci zápas proti mestskému rivalovi, ale na jeho ľade mu to v odvete vrátil. Mats Zuccarello prelomil nerozhodný stav päť minút pred koncom tretej tretiny a rozhodol o víťazstve manhattanského klubu 2:1 nad New Yorkom Islanders. Bolo preň vôbec prvým v Brooklyne po predošlých siedmich prehrách a znamenalo koniec päťzápasovej série prehier celkovo i trojzápasovej u súperov. Anthony Beauvillier poslal domácich do vedenia v strede duelu, ale Filip Chytil na jeho gól odpovedal po päť a pol minútach. Ako tínedžer má na konte osem gólov v NHL, čo je štvrtý najvyšší počet v klubovej histórii. Alexandar Georgiev prispel k tretej výhre Rangers v štyroch newyorských derby v tejto sezóne 24 zákrokmi, rovnaký počet striel zastavil aj jeho náprotivok Robin Lehner. Islanders prehrali len druhý zápas z posledných deviatich. Fredrik Claesson ho nedohral po zákroku Matta Martina.

Odporúčame:
Claesson sa vážne zranil po zbytočnom zákroku Martina + video

Hviezdy duelu: 1. M. Zuccarello, 2. F. Chytil (obaja NYR), 3. A: Beauvillier (NYI)

Devils pretrhli šnúru prehier triumfom nad Flyers

Nico Hischier zaznamenal gól a asistenciu, Mackenzie Blackwood kryl pri návrate do akcie zo zranenia 32 striel a New Jersey zdolalo doma Philadephiu 3:2, čím ukončilo trojzápasovú sériu prehier. Gólmi k tomu prispeli aj Damon Severson a Miles Wood. O presné zásahy Flyers sa postarali dvojbodoví James van Riemsdyk a Sean Couturier, ktorý upravil výsledok dve sekundy pred koncom duelu a dosiahol métu 300 bodov v NHL Carter Hart sa prezentoval 23 zákrokmi, ale ani on nezabránil deviatej prehre jeho tímu v posledných desiatich zápasoch. Blackwood si vylepšil bilanciu štartov na 4-2-0 od jeho ligového debutu z 18. decembra. V ôsmich z deviatich stretnutí kariéry neinkasoval viac ako dva góly.

Hviezdy duelu: 1. N. Hischier, 2. M. Blackwood, 3. D. Severson (všetci NJD)

Tarasenko zariadil triumf St. Louis v Dallase

Vladimir Tarasenko strelil dva góly, ktorými doviedol St. Louis k výhre 3:1 v Dallase, tretej v posledných štyroch zápasoch. Skóre duelu otvoril už po 34 sekundách hry a druhý gól pridal v tretej tretine. Pat Maroon ho doplnil na listine strelcov, Oskar Sundqvist dvakrát asistoval a Jordan Binnington predviedol 21 zákrokov. Od povolania do prvého tímu vyhral všetky tri štarty. Ako jediný na neho našiel recept Erik Condra, ktorý znižoval stav na 1:2. Ben Bishop, ktorý vyrastal v St. Louis, kryl 25 striel pri tretej prehre Stars v ostatných štyroch zápasoch. David Perron asistoval a predĺžil si bodovú sériu na 10 duelov, čím napodobnil spoluhráča Ryana O´Reillyho. Stali sa prvou dvojicou v klubovej histórii, ktorá to dokázala, od sezóny 2002/03. Vtedy ťahali rovnaké série Keith Tkachuk aj Doug Weight.

Hviezdy duelu: 1. V. Tarasenko, 2. O. Sundqvist, 3. J. Bouwmeester (všetci STL)

Kopitar, Carter doviedli Kings k výhre nad Penguins

Anže Kopitar strelil dva góly, vrátane víťazného v oslabení, Jeff Carter zaznamenal gól a dve asistencie a Los Angeles zdolalo doma Pittsburgh 5:2. Alex Iafallo a Brendan Leipsic tiež pokorili Caseyho DeSmitha z 24 striel, Kopitar druhý gól pridal do prázdnej brány. Jake Muzzin dvakrát asistoval a Jonathan Quick predviedol 38 zákrokov pri druhej výhre Kings v posledných šiestich zápasoch. Oba góly Penguins vsietil Jake Guentzel, prvý v oslabení a druhý v presilovej hre. Ani on však nezabránil len druhej prehre v ostatných 12 dueloch.

Odporúčame:
Video: Matt Luff vs. Marcus Pettersson (bitka)

Hviezdy duelu: 1. J. Carter, 2. J. Muzzin (obaja LAK), 3. J. Guentzel (PIT)

Slováci v akcii:

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
Ch. Jaroš (OTT) 14:34 0 0 0 -2 2 0 1
T. Tatar (MTL) 15:07 0 0 0 0 0 4 2
E. Černák (TBL) 22:08 0 0 0 -2 0 2 3
Z. Chára (BOS) 22:23 0 1 1 0 0 2 4
R. Pánik (ARI) 19:16 0 0 0 0 0 3 2



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 13. 01. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL