Slávne útoky NHL: The Punch Line

V tejto časti nášho seriálu si predstavíme útok, ktorý je považovaný za tej najlepší v dlhej a bohatej histórii tradičného tímu Montreal Canadiens. Pôjde o útok, ktorý by mal pravý fanúšik NHL dobre poznať.

Útok známy ako The Punch Line sa preslávil v 40. rokoch minulého storočia, keď sa pokope stretli ikonický strelec Maurice Richard, Toe Blake a Elmer Lach, ktorý bol centrom formácie vytvorenej trénerom Dickom Irvinom.

Formácia ničila súperov medzi rokmi 1943 a 1948, keď bola nespochybniteľne ofenzívne najúdernejším útokom v Národnej hokejovej lige. Keďže však išlo o obdobie vojny, mnohí jej vyčítajú, že ťažila z toho, že bola liga oslabená o hráčov, ktorí odišli bojovať. Nič to však nemení na tom, že dominancia tejto trojky útočných hviezd bol výnimočná.

Realitou sa stala v sezóne 1943/44. Debut zažila 30. októbra v zápase proti znepriatelenému Bostonu a okamžite ukázala, že rozhodnutie trénera bolo správne. Trojica útočníkov si sadla a strieľala jeden gól za druhým. Symbolicky práve v nej po prvýkrát nosil Richard deviatku, ktorá bola neskôr v Montreale vyradená.

V prvej sezóne sa útoku podarilo doviesť Canadiens k zisku Stanleyho pohára. Ten „Habs“ získali aj v roku 1946. Samotnej formácii sa však najviac darilo v sezóne medzi týmito dvoma titulmi, keď sa všetci traja dostali na prvé tri miesta ligového bodovania.

V ročníku 1944/45 viedol Lach bodovanie celej ligy s 80 bodmi a Richard sa stal prvým hráčom histórie, ktorý dokázal streliť 50 gólov v 50 zápasoch. Dokopy nazbierali 220 bodov, čo bol rekord jedného útoku až do 60. rokov. Lach získal Hartovu trofej a všetci traja boli vymenovaní do prvého All-star tímu. O rok neskôr sa tešil z Hartovej trofeje aj Richard.

Lach ovládol ligové bodovanie aj v sezóne 1947/48 a stal sa vôbec prvým hráčom, ktorý získal Trofej Arta Rossa. Existencia útoku skončila po tejto sezóne, keď sa kapitán Blake pre zranenie rozhodol ukončiť kariéru. Lach ju ukončil v roku 1954, Richard v roku 1960.

Všetci traja boli v NHL verní len Montrealu (Blake si však zahral 8 zápasov aj za Montreal Maroons) a všetci traja sa nakoniec dostali aj do Siene slávy – Richard v roku 1961, Lach a Blake v roku 1966. Okrem Richarda vyradil Montreal číslo aj Lachovi.

Richard odohral v kariére 978 zápasov, v ktorých nazbieral 966 bodov. S 544 gólmi je dodnes tímovým rekordérom. Lach nazbieral v 664 zápasoch 623 bodov (215+408) a Blake v 577 dueloch 527 bodov (235+292). Posledný menovaný sa neskôr preslávil aj ako úspešný tréner – Montreal doviedol k ôsmim Stanleyho pohárom.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 14. 02. 2019 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL