NHL oznámila finalistov Mastertonovej trofeje. Slováci medzi nimi nie sú

V piatok sme spoznali finalistov na tretie výročné ocenenie NHL za sezónu 2018/19. Mastertonovu trofej za vytrvalosť a oddanosť k hokeju získa Nick Foligno, Robin Lehner alebo Joe Thornton. Medzi nominovanými boli aj slovenskí obrancovia Zdeno Chára a Andrej Sekera.

NICK FOLIGNO, COLUMBUS BLUE JACKETS

Kapitán Columbusu pomohol tímu postúpiť do play-off napriek tomu, že sa musel vyrovnávať s neľahkou rodinnou situáciou. Dve z troch jeho malých detí trápili choroby. Najskôr vynechal päť zápasov, keď jeho päťročná dcéra Milana absolvovala na Silvestra už jej druhú operáciu srdca. Potom vynechal štyri duely, keď bol jeho 23-mesačný syn Hudson 11. marca hospitalizovaný po kolapse pľúc. Vo zvyšných 73 zápasoch Foligno nazbieral 35 bodov (17+18), pričom bol druhý v tíme so 175 bodyčekmi a ôsmy s 37 odobranými pukmi. Môže sa stať prvým víťazom ocenenia v klubovej histórii.

„Vďačím za to mojim spoluhráčom. S hrdosťou s nimi chodím každý deň do práce. Cítim sa pri nich výnimočne,“ povedal Foligno o svojej nominácii. „Je to zvláštne, lebo nikdy nehráte preto, aby ste získali takéto ocenenie. Je to však veľká pocta.“

ROBIN LEHNER, NEW YORK ISLANDERS

Brankár newyorského tímu sa minulé leto počas tréningového kempu priznal, že bojoval so závislosťou a neskoro diagnostikovanou bipolárnou poruchou osobnosti. Klub ho však podporil a aj preto zaň napokon mohol v sezóne nastupovať. Zaznamenal bilanciu 25-13-5 s úspešnosťou zákrokov 93 % a priemerom 2,13 inkasovaného gólu na zápas. Prispel k tomu, že Islanders mali najlepšiu defenzívu v lige. Mohol by sa stať tretím hráčom v klubovej histórii, ktorý túto cenu získa. Prvými dvomi sú útočník Ed Westfall (1977) a brankár Mark Fitzpatrick (1992), ktorý prekonal vážnu chorobu.

„Je to veľká česť, ale nebolo by to možné bez všetkých tých ľudí okolo mňa, najmä mojej rodiny a priateľov. Celá organizácia i všetci v tíme mi poskytli skvelú podporu,“ povedal Lehner pre oficiálny ligový web.

JOE THORNTON, SAN JOSE SHARKS

Tridsaťdeväťročný útočník prekonal za posledné dva roky dve vážne zranenia kolien, ale z oboch sa dokázal zotaviť a vrátil sa do akcie. V roku 2017 si potrhal väzy v ľavom a o rok neskôr v pravom kolene. Napriek tomu v tejto sezóne nazbieral 51 kanadských (16+35) a osem plusových bodov v 73 zápasoch, pričom priemerne v nich odohral 15 minút a 33 sekúnd. Od 1. decembra do konca základnej časti bol druhý v tíme s 30 asistenciami, tretí s 280 vyhranými vhadzovaniami a štvrtý s 39 odobranými pukmi. Zatiaľ jediným víťazom tohto ocenenia v histórii Sharks bol Tony Granato v roku 1997.

Kto sa stane tohtoročným držiteľom Mastertonovej trofeje, sa dozvieme 19. júna na slávnostnom odovzdávaní výročných ocenení v Las Vegas.

Koho by ste za víťaza ceny vybrali vy?

The finalists for the Bill Masterton Memorial Trophy for perseverance and dedication to hockey are here! Congratulations to @NickFoligno, @RobinLehner and Joe Thornton. 👏#NHLAwards presented by @Bridgestone pic.twitter.com/9mvKlPcyYV

— NHL (@NHL) April 19, 2019



Autor: Marián Masaryk | Vydané: 20. 04. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL