Individuálne ocenenia, ktoré už NHL neudeľuje

Národná hokejová liga odovzdáva po každej sezóne množstvo individuálnych ocenení. Mohlo by ich však byť aj viac, ak by niektoré neprestala udeľovať. A práve na tie sa v tomto článku zameriame.

Prvou trofejou udeľovanou hráčovi je Hartova trofej, ktorá sa od roku 1924 až do súčasnosti udeľuje najužitočnejšiemu hráčovi ročníka. Neskôr pribúdali ďalšie, pričom životnosť niekoľkých bola len niekoľko rokov. Dokonca sú ceny, ktoré sa udelili len raz či dvakrát:

Fan Fav Award
Ako názov napovedá, o tejto cene rozhodovali fanúšikovia. A to len raz. V roku 2010 sa stal jej držiteľom na základe hlasovania verejnosti brankár Roberto Luongo, ktorý v tom čase chytal za Vancouver Canucks.

Road Performer Award
O tejto cene nerozhodovali odborníci ani fanúšikovia. Jej držiteľom sa stal hráč, ktorý nazbieral najviac bodov na ľadoch súperov. Jej prvým a jediným držiteľom sa stal vtedajší kapitán Colorada, Joe Sakic, v roku 2004.

Lifetime Achievement Award
Cenu za celoživotný prínos hokeju a športu vo všeobecnosti, ktorá bola určená hráčom po skočení kariéry, získalo v roku 2008 legendárne „červené krídlo“ Gordie Howe a o rok neskôr Jean Beliveau, ktorý zažil slávu ako člen Canadiens.

Okrem týchto troch trofejí však mali svojich držiteľov aj dve ďalšie, ktoré už dnes na výročných oceneniach neregistrujeme:

Roger Crozier Saving Grace Award
Táto cena, pomenovaná po brankárovi Rogerovi Crozierovi, sa prvýkrát udelila v roku 2000 a bola venovaná brankárom s najvyššou úspešnosťou zákrokov v sezóne. Kvalifikovaní boli len gólmani s minimálnym počtom 25 odchytaných duelov. Do jej zániku v roku 2007 ju získali Ed Belfour, Jose Theodore, Dwayne Roloson, Cristobal Huet, Niklas Bäckström a dvakrát Marty Turco.

NHL Plus-Minus Award
Podstatne tradičnejšia bola cena udeľovaná hráčovi s najvyšším počtom plusových bodov v sezóne. Prvýkrát sa udelila ešte v roku 1983, keď ju získal obranca Charley Huddy z Edmontonu. Posledným víťazom bol Pavel Daciuk v roku 2008. Jej zánik mohol mrzieť Zdena Cháru, ktorý v ročníku 2010/11 získal najviac plusových bodov v lige (33).

Túto cenu, ktorá bola často sponzorovaná a menila z tohto dôvodu svoje meno štyrikrát, najčastejšie popestoval vo svojich rukách Wayne Gretzky – trikrát. Už len John LeClair a Chris Pronger ju získali viac ako raz. Najčastejšie ju získali hráči Edmontonu a Detroitu – štyrikrát. „Štatistiku pravdy“ však v histórii ovládli najčastejšie hráči Bostonu – jedenásťkrát, Bobby Orr šesťkrát.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 25. 04. 2019 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL