Bettman je proti zákazu úderov do hlavy. Prišli by sme o všetky kontakty, tvrdí

Komisár NHL Gary Bettman sa v stredu postavil pred komisiu Kanadského parlamentu, ktorý riešil prípady otrasov mozgu vzniknutých pri športových aktivitách. V hlavnom meste Kanady vyjadril aj svoj názor na eliminovanie bodyčekov do hlavy.

Kanadskí politici prišli s otázkou, či by nebolo správne, ak by boli zákroky do hlavy zakázané pravidlami. Bettman na to odpovedal, že by bolo nemožné dodržiavať takýto zákaz a znamenal by zánik akýchkoľvek bodyčekov v hokeji.

„Už by potom neboli v hokeji žiadne kontakty,“ poznamenal Bettman, ktorý si nemyslí, že NHL môže robiť v prevencii zranení hlavy oveľa viac ako už robí. „Momentálne neverím, či toho ešte toho môžeme urobiť oveľa viac.“

Komisár si myslí, že v súčasnosti je hokej bezpečnejší ako americký futbal, ak ide o otázku fyzických kontaktov. Verí tiež, že súčasné pravidlo číslo 48, ktoré je pri zákrokoch mierených na hlavu cestou k vinníkovej suspendácii, je dostačujúce.

Bettman tiež vyjadril svoj názor v tom, že nie je dostatok dôkazov, ktoré by spájali ľadový hokej s otrasmi mozgu alebo inými mozgovými poruchami podobne ako sa v roku 2016 ukázalo prepojenie amerického futbalu s chronickou traumatickou encefalitídou.

Veľa sa však hovorilo o negatívnych účinkoch hokejových bitiek, keďže poruchy mozgu sa našli väčšinou u bitkárov. Bettman však poznamenal, že bitky postupne z hry miznú. Politik Doug Eyolfson mu povedal, že by už nemali byť žiadne, na čo komisár kontroval tým, že sa nevie, aké by boli dôsledky úplného zákazu bitiek.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 02. 05. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL