Patrik Hrehorčák sa stal držiteľom Memorial Cupu! + video

V nedeľu vyvrcholil 101. ročník Memorial Cupu, najprestížnejšieho juniorského turnaja v zámorí. Trofej pre celkového víťaza CHL získal tím Rouyn-Noranda Huskies so slovenským útočníkom Patrikom Hrehorčákom.

Halifax – Rouyn-Noranda 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)

Góly: 20. Asselin (Ryczek, Groulx)(PP), 26. Lavoie (Groulx, Asselin) – 31. Bibeau (Harvey-Pinard), 36. Teasdale (Hinam, Bergeron), 44. Abbandonato (Lauko, Bergeron), 46. Marleau (Gagnon, Abbandonato)
Brankári: Gravel – Harvey; Strely: 25-35; Divákov: 10 595

Peter Abbandonato zažil sklamanie, ktoré zažila Rouyn-Noranda v roku 2016, a preto sa snažil, aby sa neopakovalo. V nedeľnom finále strelil víťazný gól a pridal asistenciu, aby sa Huskies tešili z výhry 4:2 nad domácim Halifaxom a vôbec prvého Memorial Cupu v klubovej histórii. Finále sa pritom pre šampióna QMJHL nevyvíjalo dobre, keď v strede zápasu prehrával 0:2. O vyrovnanie sa postarali Felix Bibeau a Joel Teasdale, po Abbandonatovi pridal poistku Vincent Marleau. Samuel Harvey kryl 23 striel a prekonali ho len Samuel Asselin v presilovke a Raphael Lavoie. Alexis Gravel opustil duel s 31 zákrokmi. Hrehorčák ho ohrozil štyrmi strelami, ale nebodoval ani v poslednom zápase na turnaji. O radosť z titulu ho to však neukrátilo.

„Je to úplne odlišný pocit, ako pred troma rokmi. Prehrali sme s Londonom v predĺžení a bol som skutočne na dne. Toto bol posledný zápas mojej juniorskej kariéry a nemohol by som byť pyšnejší. Úžasné pocity, nedajú sa opísať slovami. Dvadsať chlapcov v šatni drelo vo viac ako 90 zápasoch tejto sezóny,“ povedal po zisku titulu Abbandonato.



Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal útočník šampióna Joel Teasdale, ktorý si pripísal štyri góly a jednu asistenciu v piatich zápasoch. Jeho spoluhráč, Jakub Lauko, skončil v bodovaní prvý s ôsmimi bodmi a získal za to Trofej Eda Chynowetha. Cenu pre najlepšieho brankára dostal Alexis Gravel z Halifaxu a ocenenie za fair play si odniesol Nick Suzuki z Guelphu.

All-star tím turnaja: Alexis Gravel (Halifax) – Sean Durzi (Guelph), Noah Dobson (Rouyn-Noranda) – Isaac Ratcliffe (Guelph), Felix Bibeau (Rouyn-Noranda), Benoit-Olivier Groulx (Halifax)

Prehľad slovenských víťazov Memorial Cupu:

2019 – Patrik Hrehorčák, Rouyn-Noranda Huskies
2018 – Michal Ivan, Acadie-Bathurst Titan
2011 – Tomáš Jurčo, Saint John Sea Dogs
2010 – Richard Pánik, Windsor Spitfires
2007 – Mário Bližňák, Vancouver Giants
2006 – Michal Sersen, Québec Remparts
2004 – Michal Blanár, Kelowna Rockets
2002 – Marek Svatoš, Kootenay Ice
2000 – René Vydarený, Juraj Kolník, Rimouski Océanic
1998 – Marián Hossa, Andrej Podkonický, Július Šupler (asistent trénera), Portland Winterhawks
1993 – Oliver Paštinský, Sault Ste. Marie Greyhounds


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 05. 2019 | Rubrika: Juniori


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL