Chára bodoval aj sa zranil, St. Louis vyrovnalo stav série

Boston sa mohol vracať domov s majstrovským mečbalom, ale St. Louis sa opäť podarilo odpovedať na prehru a tentokrát vyrovnalo stav série finále Stanleyho pohára triumfom 4:2.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 4
1
2
3
Stav série
St. Louis Blues
2
0
2
4
••••
Boston Bruins
1
1
0
2
••••
Podrobné štatistiky

Ryan O’Reilly strelil dva góly, vrátane víťazného, aby St. Louis porazilo vo štvrtom zápase finálovej série Boston 4:2 a vyrovnalo jej stav na 2:2. Z gólu sa tešili aj Vladimir Tarasenko a Brayden Schenn, ktorý uzatváral skóre strelou do prázdnej brány. Schenn pridal aj asistenciu, dve si pripísal Alex Pietrangelo. Jednu si pripísal Vince Dunn, ktorý sa spolu s Oskarom Sundqvistom vrátil do akcie. Jordan Binnington, ktorý si zlepšil bilanciu v zápasoch po prehre na 7-2, čelil 23 strelám, z ktorých ho pokorili Charlie Coyle a Brandon Carlo. Tuukka Rask predviedol 34 zákrokov.

Do bodovania sa zapísal aj slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý raz asistoval. V zápase odohral len 8 minút a 23 sekúnd, pretože ho v druhej tretine trafil do úst puk. V tretej tretine sa vrátil na striedačku, ale do hry sa nezapojil. Pripísal si aj dve strely a dva bloky.

Séria sa teraz vráti do Bostonu, kde sa zápas číslo päť odohrá vo štvrtok. Už teraz je jasné, že sa ešte vráti aj do St. Louis. Šiesty zápas sa odohrá vo finále po 10. raz z posledných 12 prípadov.

Fanda-NHL.sk

Hráči Blues vstúpili do zápasu tak, ako sa od nich čakalo – boli aktívny a vyhýbali sa vylúčeniam. Už po 43 sekundách sa navyše ujali vedenia, keď Dunn nahodil puk, tečoval ho Sanford a rozhodeného Raska prekonal spoza brány O’Reilly (). Domácich gól nakopol a stále sa tlačili vpred. Až v desiatej minúte sa do väčšej šance dostali aj Bruins, ale dobre postavený Binnington zasiahol proti strele Acciariho z prvej. Gólu sa „Medvede“ predsa dočkali v 14. minúte, v ktorej sa Coyle dostal k dorážke strely Zdena Cháru a z tesnej blízkosti bránkoviska sa nemýlil (). Nerozhodný stav trval len dve a štvrť minúty predtým, ako uspela dorážka aj na druhej strane. Vedenie domácich z nej obnovil Tarasenko (). Po góle tempo opadlo a zvyšok tretiny nepriniesol nič zaujímavé.

V úvode druhej tretiny bolo vidieť, že sa Boston nechce zmieriť s prehrávaním. V 24. minúte ho však zmrazilo, keď Chára zostal ležať na ľade so zakrvavenou tvárou. Do tváre ho trafila strela Schenna a následne odišiel do šatne. Krátko po obnovení hry mal slušnú šancu domáci Dunn, ktorého zakončenie sa dotklo brvna Raskovej brány. Od 26. minúte hrali domáci presilovku po faule Coylea, ale nevyužili ju. V 29. minúte sa po vyhodení puku z vlastnej tretiny Paraykom dostali do početnej prevahy aj hostia. Paradoxne, najväčšiu šancu mali počas oslabenia „Bluesmani“. Rask si však poradil s oboma pokusmi O’Reillyho, pri druhom mu pomohlo aj šťastie. V čase, keď vrcholil tlak St. Louis, oslabil Bruins Clifton. Opäť sa do väčšej šance dostal oslabený tím, no tentokrát Carlo svojím prvým gólom v play-off v kariére dokázal aj skórovať – vyrovnal stav na 2:2 (), ktorý trval do konca dvadsaťminútovky.

Odporúčame:
Štart Cháru v piatom zápase je ohrozený: Utrpel ďalšie krvavé zranenie + video

Po dvoch minútach hry v tretej tretine dostali domáci príležitosť hrať v presile po faule Heinena. Na strelenie gólu ju však nezužitkovali. Podobne dopadol Boston pri presilovke po vylúčení Bouwmeestera v 47. minúte. V 51. minúte sa diváci v Missouri mohli tešiť opäť, keď vedenie domácich obnovil druhým gólom v zápase O’Reilly, ktorý pohotovo dorazil do odkrytej brány streli Pietrangela (). Blues v ďalšom priebehu veľmi dobre bránili a Bruins sa nie len že nedostávali do šancí, ale nedokázali si dlhšie udržať na hokejkách puk. V 55. minúte vznikla najväčšia príležitosť, ale Binnington situáciu riešil. Jeho spoluhráči kontrolovali zvyšok duelu a minútu a pol pred koncom pridal poistku do prázdnej brány Schenn (). Záver ešte spestrila menšia šarvátka medzi Bouwmeesterom a Krugom.

Jordan Binnington
Tuukka Rask
60:00 21/23 58:52 34/37
Jake Allen
Jaroslav Halák
- - - -

St. Louis vyhralo v play-off všetky tri zápasy, v ktorých ich hráč skóroval už v prvej minúte. O'Reillyho gól po 43 sekundách bol najrýchlejší vo finále od roku 2006, v ktorom Fernando Pisani z Edmontonu potreboval len 16 sekúnd. V klubovej histórii strelil dva góly v jednom finálovom zápase ako druhý hráč. Ako prvý to dokázal Red Berenson (1968). ... Coyle sa stal tretím hráčom za posledné tri roky, ktorý skóroval v troch zápasoch finále po sebe. Vlani to bol Devante Smith-Pelly, predtým Jake Guentzel. ... Carlo strelil gól v oslabení vo finále ako prvý obranca od roku 2000, v ktorom to dokázal Scott Niedermayer. Je len štvrtým hráčom, pre ktorého za takejto situácie išlo aj o prvý gól v play-off v kariére. Aj traja pred ním boli obrancovia (Serge Savard, Bob Turner, Bucko McDonald).

Hviezdy duelu: 1. R. O'Reilly, 2. A. Pietrangelo, 3. Z. Sanford (všetci STL)

Craig Berube, tréner Blues: „Vedeli sme, čo musíme dnes večer urobiť, aby sme boli lepším tímom. Boli sme dnes nemilosrdní. Nezastavili sme sa ani raz za celých 60 minút.“

Charlie Coyle, útočník Bruins: „Vyšli na nás tvrdo. To sme aj očakávali. Myslím si, že dnes boli dôraznejší ako my a vyhrávali hneď od začiatku súboje. V druhej tretine sme si vytvorili aj my tlak, ale potrebovali sme lepší začiatok. Vtedy si dáme najlepšiu šancu na výhru.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 04. 06. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL