Bruins si vynútili siedmy zápas, jeden gól strelil aj Chára

St. Louis malo v nedeľu šancu získať svoj prvý Stanleyho pohár v klubovej histórii. V domácom prostredí však podľahlo Bostonu 1:5, a tak tohtoročné finále vyvrcholí siedmym zápasom. K triumfu Bruins pomohol aj Zdeno Chára.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 6
1
2
3
Stav série
St. Louis Blues
0
0
1
1
•••
Boston Bruins
1
0
4
5
•••
Podrobné štatistiky

V stredu v Bostone sa dočkáme siedmeho zápasu finálovej série medzi Bruins a Blues. Rozhodla o tom výhra 5:1, ktorú „Medvede“ ukoristili v St. Louis. Boston viedol už od deviatej minúty zásluhou presilovkového gólu Brada Marchanda. Svoje vedenie ešte zveľadil štyrmi gólmi v tretej dvadsaťminútovke, v ktorej sa do čierneho trafili Brandon Carlo, Karson Kuhlman a David Pastrňák predtým, ako pridal poistku do prázdnej brány kapitán Zdeno Chára. Tuukka Rask predviedol 28 zákrokov, o jeden viac ako domáci Jordan Binnington. O jediný gól Blues sa postaral Ryan O’Reilly, ktorý v tretej tretiny znižoval na 1:3.

Odporúčame:
Chára vytvoril nový rekord NHL. Ďalší vytvorí v stredu + video

Chára aj napriek následkom zranenia dokázal odohrať až 22 minúť a 15 sekúnd, s ktorými bol druhým najvyťažovanejším hráčom tímu. Okrem gólu zaznamenal plusový bod, jednu strelu, dve trestné minúty a tri bodyčeky. V zostave jeho tímu chýbali opäť Matt Grzelcyk a David Backes, ale šancu dostal Kuhlman. Do zostavy domácich sa vrátil Robert Thomas.

Fanda-NHL.sk

Prvá tretina sa niesla v rýchlom tempe a už v tretej minúte mali šancu domáci ujať sa vedenia, keď Sean Kuraly vyhodil puk mimo ľadu a putoval na trestnú lavicu. Boston sa ubránil bez väčších problémov a zakrátko dostal svoju šancu hrať v presile. V ôsmej minúte bol vylúčený Brayden Schenn a o minútu neskôr Ryan O’Reilly. Bruins početnú prevahu o dvoch hráčov využili a Brad Marchand pohotovým zakončením z pravého kruhu otvoril skóre zápasu (). V závere tretiny dostali šancu zareagovať v presile aj hráči Blues po nedovolenom bránení Cháru. Väčšinu presilovky nevyužili a napokon ani jej zvyšok po prestávke.

V druhej dvadsaťminútovke sa Blues snažili o vyrovnanie, ale do prvej väčšej šance sa dostal v 25. minúte Heinen, ktorému v úniku na poslednú chvíľu zozadu nadvihol hokejku Pietrangelo, a tak Binnington zasahovať nemusel. V strede tretiny sa podrazením prezentoval Marchand a počas presilovky už Pietrangelo dvíhal ruky, keď Raskovi prepadol puk za seba, no pomohla mu tyčka a pozorný McAvoy, ktorý so šťastím puk dostal mimo brány. Obranca potom sám oslabil svoj tím za podrazenie v 34. minúte, ale oslabenie Bruins prežili. V závere čelili prevahe domácich, no v pozore musel byť aj Binnington, ktorý pri nebezpečnom zakončení Pastrňáka zabránil v posledných sekundách gólu do šatne.

Odporúčame:
Video: McAvoy a Rask zabránili vyrovnávajúcemu gólu Blues

V úvode tretej tretiny sa hosťom podarilo svoje vedenie zvýšiť, keď sa ujala jednoduchá, ale skákava strela Brandona Carla od modrej (). Blues sa snažili o vyrovnanie, ale Bruins ich k ničomu vážnejšiemu nepúšťali. V 51. minúte pritom už viedli o tri góly, keď po prihrávke Krejčího vyslal strelu spoza pravého kruhu Kuhlman a zvýšil na 3:0 (). O necelé dve minúty neskôr dal iskierku nádeje domácim O’Reilly, ktorého gól sa musel ešte potvrdiť videom. Puk však bol za bránkovou čiarou (). Krátko po góle podržal svoj tím Binnington, ale v 55. minúte kapituloval opäť, keď na 4:1 zvýšil po peknej prihrávke Marchanda David Pastrňák, ktorý sa osamotený ocitol pred bránkou (). Pri prvej príležitosti Blues odvolali brankára a vďaka tomu svoj druhý gól v play-off strelil Chára – v 58. minúte sa ujala jeho dlhá strela z obranného pásma ().

Jordan Binnington
Tuukka Rask
58:07 27/31 60:00 28/29
Jake Allen
Jaroslav Halák
- - - -

Finálová séria vyvrcholí siedmym zápasom po prvýkrát od roku 2011. V tohtoročnom play-off pôjde o šiestu sedemzápasovú sériu – rekord je sedem takýchto sérií. ... Boston sa stal šiestym tímom, ktorý vyhral u súpera, aby si ho vynútil. Štyri z predošlých piatich sériu nakoniec otočili. ... Kuhlman sa stal 21. odlišným hráčom Bruins, ktorý strelil v play-off 2019 aspoň jeden gól. Boston tým vyrovnal rekord Philadelphie z roku 1987. ... Torey Krug zaznamenal asistenciu, aby mal v play-off na konte už 18 bodov. To je najviac u obrancu Bruins od roku 1991, v ktorom Ray Bourque vytvoril klubový rekord s 25 bodmi. Krug tiež vo finále zaregistroval šesť bodov, viac ich mal v klubovej histórii len Bobby Orr – sedem v roku 1974 a osem v roku 1972. ... Orr je spolu s Jonnym Bucykom aj rekordérom v počte kariérnych gólov vo finále Stanleyho pohára. Marchand v nedeľu strelil vo finále svoj siedmy gól, čím sa im priblížil na rozdiel jedného jediného.

Hviezdy duelu: 1. T. Rask, 2. B. Marchand, 3. D. Pastrňák (všetci BOS)

Patrice Bergeron, útočník Bruins: „Siedmy zápas bol náš cieľ a teraz ho tu máme. Postarali sme sa o veci, ktoré nás trápili v posledných troch zápasoch a využili naše šance. Tuukka je veľkým dôvodom, prečo sme v tejto pozícii a dnes večer bol v zóne.“

Alex Pietrangelo, kapitán Blues: „Bol to vyrovnaný zápas. Keď tomu tak je, tak musíme viac chodiť blízko k bráne a vytvárať tam premávku. Bol to ťažký boj a myslím si, že obaja brankári chytali dobre. Teraz pôjdeme do Bostonu na siedmy zápas. Pozrieme sa na tento, uvidíme, čo môžeme zmeniť a pripravíme sa na zápas číslo sedem.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 10. 06. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL