Mohol by Rask získať Conn Smythe Trophy, ak by dnes vyhralo St. Louis?

St. Louis malo v nedeľu v rukách majstrovský mečbal. Pred šiestym zápasom, v ktorom si Boston vynútil duel číslo sedem, sme priniesli prehľad adeptov na Conn Smythe Trophy z radov Blues. V tíme Bruins je však adept prakticky len jeden.

Ak dnes „Medvede“ získajú Stanleyho pohár, cena pre najužitočnejšieho hráča play-off poputuje s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou do rúk Tuukku Raska. V súvislosti s fínskym brankárom sa však vynára iná otázka – mohol by trofej získať aj v prípade, ak by titul získal súper?

Nestáva sa často, že dochádza k takýmto situáciám. Vo väčšine prípadov platí, že sa najužitočnejší hráč play-off vyberá z mužstva nového šampióna. Ani jeden z posledných 14 držiteľov trofeje nepochádzal z porazeného tímu. V tejto sezóne je však pravdepodobnosť výnimky o niečo väčšia.

Aby Conn Smythe Trophy získal hráč neúspešného finalistu, musia sa splniť dva predpoklady – sám o sebe musí zažívať výnimočné play-off a ani jeden z hráčov súpera nebude vytŕčať spomedzi svojich spoluhráčov. A tak tomu je v tomto roku.

V St. Louis nie je jasný favorit na trofej. Dokonca ani nejde o boj dvoch či troch hráčov. Medzi silných adeptov sme zaradili až päticu hráčov, medzi ktorých sa potenciálne môže pridružiť aj napríklad taký Colton Parayko. Okrem neho sú to Jordan Binnington, Alex Pietrangelo, Jaden Schwartz, Vladimir Tarasenko a Ryan O’Reilly.

No a Rask vyniká nie len spomedzi hráčov Bostonu, kde sú mu len vzdialenými konkurentmi Brad Marchand či Patrice Bergeron, ale aj v celej lige. V 23 zápasoch kryl 93,8 % striel, inkasoval len 1,93 gólu na zápas a svoj tím podržal vtedy, keď bolo treba v priebehu celého play-off.

Ak by sa aj napriek prípadnému neúspechu Bruins priklonila Asociácia profesionálnych hokejových novinárov na jeho stranu, bol by od roku 2003 prvým hráčom porazeného tímu, ktorý by získal Conn Smythe Trophy. Vtedy táto česť pripadla Jean-Sebastienovi Giguerovi z Anaheimu.

Giguere bol brankár a práve brankári tvoria jasne najväčší podiel držiteľov trofeje z radov porazených. Získali ju aj Ron Hextall z Philadelphie (1987), Glen Hall zo St. Louis (1968) a Roger Crozier z Detroitu (1966). Z korčuliarov to dokázal len útočník Reggie Leach z Philadelphie (1976).


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 06. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL