Stanley Cup na Slovensko nepríde: Prvýkrát v histórii ho získalo St. Louis

V stredu v NHL vyvrcholila sezóna 2018/19. Jej šampiónom sa stal tím St. Louis Blues, ktorý v siedmom zápase finálovej série porazil Boston 4:1. Skvelým výkonom sa prezentoval Jordan Binnington.

You'll never forget this, @StLouisBlues. #StanleyCup pic.twitter.com/xjD7ogamz8

— NHL (@NHL) 13. júna 2019

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 7
1
2
3
Stav série
Boston Bruins
0
0
1
1
•••
St. Louis Blues
2
0
2
4
••••
Podrobné štatistiky

St. Louis bolo ešte 3. januára na poslednom mieste celej NHL, ale teraz sa stalo šampiónom. V rozhodujúcom zápase číslo sedem porazilo Boston 4:1 najmä vďaka výkonu Jordana Binningtona, ktorý zneškodnil 32 striel a za bezgólového stavu predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Blues zaskočili domácich dvoma gólmi v závere prvej tretiny, ktoré strelili Ryan O'Reilly a Alex Pietrangelo. V tretej tretine pridali góly Brayden Schenn a Zach Sanford a bolo rozhodnuté. Matt Grzelcyk, ktorý sa vrátil do akcie po otrase mozgu, strelil jediný gól Bruins a Tuukka Rask opustil duel so 16 zákrokmi. V prvej tretine čelil len štyrom strelám.

Odporúčame:
Ryan O’Reilly získal Trofej Conna Smytha

Slovenský obranca Zdeno Chára odohral v zápase 16 minút a 11 sekúnd, počas ktorých sa prezentoval dvoma bodyčekmi a jedným blokom. Pripísal si aj jeden mínusový bod.

Fanda-NHL.sk

Do zápasu vstúpili lepšie hostia, ale domáci sa rozbehli a vypracovali si prvé väčšie šance. V šiestej minúte Marcus Johansson a o minútu neskôr Sean Kuraly si však vylámali zuby na Binningtonovi. Od ôsmej minúty dostali Bruins aj šancu hrať v presilovke po vyhodení puku mimo ľadu Coltonom Paraykom. Obrovské šance v nej mali Brad Marchand a David Krejčí, ale Binnington predviedol skvelé zákroky. Ďalší výborný zákrok predviedol v 12. minúte pri šanci Johanssona. No a potom prišla z ničoho nič studená sprcha pre domácich. V 17. minúte Ryan O’Reilly tečoval streli Jaya Bouwmeestera a Blues sa ujali vedenia (). Osem sekúnd pred koncom tretiny si St. Louis vedenie zvýšilo na 2:0, keď Alex Pietrangelo potrestal zlú rozohrávku domácich a pekným zakončením prekonal aj Raska (). Bola to len štvrtá strela hostí na bránu.

V úvodných minútach druhej tretiny sa hra kuskovala, čo viac vyhovovalo hosťujúcemu tímu. Ten sa dostal do prvej väčšej šance, ktorá prišla až v 31. minúte a hoci Brayden Schenn nezakončoval z prvej strany ideálne, puk trafil hornú tyčku a následne ho vyrazil do bezpečia Zdeno Chára. Blues boli smerom dopredu iniciatívnejší a Bruins, ktorí potrebovali niečo urobiť s výsledkom, hrali zakríknuto a do veľkých šancí sa nedostával. A tie ostatné spoľahlivo pokryl hrdina prvej dvadsaťminútovky, Binnington.

Boston mal ešte šancu na vyrovnanie, ale už v úvode tretej tretiny to mohol mať komplikovanejšie, ak by Rask nezakročil pri zakončení Sammyho Blaisa pri prečíslení a Vladimira Tarasenka pri rýchlom protiútoku. V 49. minúte frustroval domácich opäť Binnington, ktorý skvelým zákrokom pravým betónom vychytal Joakima Nordstroma. V 52. minúte priblížil zápas k definitíve Brayden Schenn, ktorý medzi kruhmi zužitkoval prihrávku Tarasenka a zvýšil na 3:0 (). Bruins sa snažili odpovedať, ale zakrátko to už bolo o štyri góly, keď sa v 56. minúte presadil Zach Sanford, ktorý po prihrávke Perrona zakončoval do odkrytej brány (). V 58. minúte odvolali Bruins brankára a Grzelcyk strelil spoza ľavého kruhu aspoň čestný gól ().

Odporúčame:
Video: Oslavy Stanleyho pohára v aréne i v uliciach

Tuukka Rask
Jordan Binnington
56:34 16/20 60:00 32/33
Jaroslav Halák
Jake Allen
- - - -

Odporúčame:
St. Louis je 20. tímom NHL, ktorý získal Stanleyho pohár

Zdeno Chára vytvoril nový rekord svojím 14. zápasom číslo 7 v kariére. Zhoršil si v nich bilanciu na 6-8. ... Ryan O’Reilly sa stal prvým hráčom od roku 1985, ktorý strelil góly v štyroch finálových zápasoch po sebe. Vtedy to dokázal Wayne Gretzky. Ako druhý v histórii otvoril skóre troch finálových duelov – predtým to dokázal Alf Skinner v roku 1921. O’Reilly s 23 bodmi v jedinom play-off stanovil aj klubový rekord. ... Jay Bouwmeester bol tretím najdlhšie čakajúcim hráčom na Stanleyho pohár. Doteraz odohral 1184 zápasov základnej časti. Viac ich odohrali len Patrick Marleau a Joe Thornton. ... St. Louis čakalo na Stanleyho pohár 51 rokov – najviac v NHL. ... Blues sú prvým tímom v ére po expanzii, ktorý vyhral titul, hoci bol v hociktorom bode sezóny po odohraní 30. duelu na poslednom mieste. Od ročníka 1967/68 žiaden tím zo štyroch hlavných severoamerických líg nezískal titul, ak bol minimálne po štvrtine sezóny posledný. ... Jordan Binnington stanovil nováčikovský rekord so 16 výhrami v play-off a ako štvrtý nováčik vychytal výhru v zápase číslo 7 z finálovej série. ... Blues vyrovnali rekord NHL s 10 výhrami vonku v play-off.

Craig Berube, tréner Blues: „Skutočne verím tomu, že tá nepriazeň, ktorou si muselo mužstvo prejsť, aby sa dostalo do play-off, a ten rozpis, a vyhranie všetkých tých zápasov v základnej časti, to nás skutočne pripravilo na play-off. Neviem, či som niekedy v hokeji zažil lepšie pocity. Som hrdý na našich hráčov, skutočne som. Som veľmi šťastný aj za mesto St. Louis a všetkých našich fanúšikov. “

Alex Pietrangelo, obranca Blues: „Celú sériu sme boli podceňovaným tímom. Boli sme si toho vedomí. Vedeli sme, že si ľudia nemysleli, že budeme mať šancu, ale verili sme si navzájom a to je to najdôležitejšie.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 06. 2019 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL