Najlepší brankári, ktorí budú k dispozícii na drafte 2019

V kanadskom Vancouveri sa 21. a 22. júna uskutoční vstupný draft NHL. My sa ešte pred jeho začiatkom pozrieme na najlepších dostupných hráčov na každej pozícii. Prehľad začneme už tradične brankármi.

Na rozdiel od roku 2017 sme v minulom roku nevideli brankára draftovaného už v prvom kole. Kvalita bola pomerne dobrá a chýbal jasný favorit. Nakoniec sa jednotkou na tomto poste stal nečakane Švéd Olof Lindblom, ktorý bol pred draftom v úzadí. Napokon si ho vybrali Rangers už v druhom kole z 39. miesta. Celkovo bolo vybraných 29 brankárov, vrátane Slovákov Davida Hrenáka, po ktorom zo 144. miesta siahlo Los Angeles, a Romana Durného, ktorého si o tri miesta nižšie vybral Anaheim.

Tento rok sa očakáva, že meno brankára zaznie už v prvom kole draftu. Favoritom spomedzi všetkých talentov je Američan Spencer Knight, ktorý by sa podľa niektorých odborníkov mohol stať prvým brankárom od roku 2012, ktorého meno by sme počuli už v prvej dvadsiatke. Slovenským želiezkom v ohni bude Samuel Hlavaj.

5 najlepších brankárov na drafte 2019:

Spencer Knight, USA U-18 (USHL)
Knight je nádejou, od ktorej sa očakáva, že jedného dňa bude veľkou oporou tímu NHL a dokonca je prirovnávaný ku Careymu Priceovi. Je to mladík s profesionálnym prístupom, pracovitosťou a zdravým sebavedomím. Vysoký Američan mal v tejto sezóne USHL bilanciu 32-4-1 s 91,3% úspešnosťou zákrokov a priemerom 2,36 inkasovaného gólu na zápas. Spojené štáty americké doviedol k bronzu na svetovom šampionáte do 18 rokov, pričom kryl 93,6 % striel.

Pjotr Kočetkov, Riazaň (RUS 2)
Najvyššie hodnoteným brankárom zo „starého kontinentu“ je devätnásťročný Kočetkov, ktorý chytával medzi mužmi vo VHL, čo je druhá najvyššia hokejová súťaž v Rusku. V 18 zápasoch kryl 93 % striel a inkasoval v priemere 2,13 gólu na zápas. Dva zápasy odchytal aj za Soči v KHL – mal v nich 91,1% úspešnosť zákrokov. Na juniorskom svetovom šampionáte pomohol Rusku k bronzu s 95,3% úspešnosťou zákrokov a po turnaji bol vymenovaný za najlepšieho brankára. Svojou hrou pripomína Sergeja Bobrovského.

Mads Sogaard, Medicine Hat (WHL)
Jeden z najväčších talentov dánskeho hokeja za ostatné roky je osemnásťročný Sogaard. Dvojmetrový dlháň strávil posledné dve sezóny v Severnej Amerike, pričom v uplynulom ročníku podával výborné výkony v kanadskej WHL. V 37 zápasoch mal 92,1% úspešnosť zákrokov a priemer 2,64 inkasovaného gólu na zápas. Viedol s nimi všetkých nováčikov ligy. Okrem toho, že svojou postavou veľmi dobre pokrýva priestor brány, hrá dobre pozične a má veľmi dobrú kontrolu nad dorážkami.

Hunter Jones, Peterborough (OHL)
Najväčšie nádeje Kanady spočívajú zrejme na osemnásťročnom Jonesovi, ktorý si tento rok zachytal do sýtosti v OHL. V 57 zápasoch mal 90,2% úspešnosť zákrokov a priemer 3,31 inkasovaného gólu na zápas, čo však skreslila kvalita defenzívy pred ním – čelil tretiemu najvyššiemu počtu striel v lige. Skauti u neho oceňujú pracovitosť a veľkú súťaživosť. Je mentálne vyspelý a vyrovnaný. Je pohyblivý, ale má aj skvelú pozičnú hru a kontrolu dorážok. Zlepšiť by však bolo treba ešte rozohrávky.

Hugo Alnefelt, HV 71 (SWE Jr.)
Majster sveta kategórie do 18 rokov. Na svetovom šampionáte mal bilanciu 5-1-0-0 s 92,2% úspešnosťou zákrokov. Vo švédskej juniorskej lige chytával za HV 71, pričom v 24 zápasoch mal 90,5% úspešnosť zákrokov a priemer 2,59 inkasovaného gólu na zápas. Jeho čísla nie sú ohurujúce, ale ide o pohyblivého a schopného brankára, ktorý má schopnosť „postaviť sa na hlavu“ v dôležitých zápasoch alebo okamihoch zápasov. Má výbornú lapačku, hokejové myslenie, ale ešte musí doladiť detaily vo svojej technike.

K dispozícii budú tímom aj ďalší brankári, ktorí stoja za zmienku. Ide aj o nášho Hlavaja, ktorý bol piaty v konečnom rebríčku severoamerických gólmanov podľa agentúry CSS. Iní slovenskí brankári v ňom nefigurovali. Ďalej ide napríklad o Čecha Lukáša Paříka, Američana Dustina Wolfa, Rusa Iľju Konovalova, Kanaďana Trenta Minera, Američana Camerona Rowea či Kanaďana Taylora Gauthiera.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 17. 06. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL