Slováci, ktorým v júli vypršia zmluvy s tímami NHL

Prvý júlový deň sa aj tento rok dotkne niekoľkých Slovákov. Zaujímavé bude sledovať nie len osud šampióna AHL Tomáša Jurča, ale aj piatich jeho krajanov, ktorým vypršia zmluvy s tímami NHL. Ide o jedného brankára, jedného obrancu a troch útočníkov.

Richard Pánik, útočník

Status: neobmedzený voľný hráč
Vek: 28
Cap-hit 2018/19: 2 800 000 USD
Posledný tím: Arizona

Dvadsaťosemročný martinský rodák má za sebou prvú plnú sezónu v Arizone a pravdepodobne bude aj posledná. V 75 zápasoch si pripísal 33 bodov za 14 gólov a 19 asistencií. Pre viacero tímov by mohlo ísť o atraktívny cieľ medzi hráčmi, ktorí sú v tieni hviezdnejších mien. Jeho meno sa z tých slovenských aj najčastejšie spája s rôznymi klubmi. Padli už úvahy napríklad o Ottawe, New Jersey, Edmontone či Buffale. Bude zaujímavé sledovať, kde nakoniec zakotví.

Martin Marinčin, obranca

Status: neobmedzený voľný hráč
Vek: 27
Cap-hit 2018/19: 800 000 USD
Posledný tím: Toronto

Už dvadsaťsedemročný košický rodák vstupoval ako jeden z najlepších hráčov Marlies na ceste za titulom do poslednej sezóny s väčšími nádejami. V NHL v nej odohral viac zápasov ako v ročníku 2017/18, ale stále to bolo len 24 duelov so ziskom gólu a štyroch asistencií. V AHL absolvoval osem duelov za gól a tri asistencie. Či zotrvá v Toronte, je otázne, ale v inom tíme by mohol dostať o trochu viac priestoru. Síce niekedy na ľade pôsobí neohrabane, ale je to schopný obranca, o čom presvedčil aj na majstrovstvách sveta, na ktorých si vyhliadky mohol zlepšiť.

Marko Daňo, útočník

Status: neobmedzený voľný hráč
Vek: 24
Cap-hit 2018/19: 800 000 USD
Posledný tím: Winnipeg

Trenčiansky odchovanec sa mohol stať iba obmedzeným voľným hráčom, ale Winnipeg sa mu rozhodol kvalifikačnú ponuku neponúknuť, a tak sa 1. júla stane neobmedzeným voľným hráčom. Na trhu by o jeho služby záujem byť mohol, ale je len málo pravdepodobné, že mu niekto bude dôverovať natoľko, že sa s ním dohodne na jednocestnej zmluve. Až na svoju nováčikovskú sezónu v drese Blue Jackets toho veľa v NHL neukázal. V uplynulom ročníku to s ním skúsilo Colorado, ale po ôsmich bezbodových dueloch ho zaradilo tam, odkiaľ ho získalo – na waiver listinu. Za Jets nehral a na ich „farme“ si pripísal 30 bodov (12+18) v 51 stretnutiach.

Peter Cehlárik, útočník

Status: obmedzený voľný hráč
Vek: 23
Cap-hit 2018/19: 742 500 USD
Posledný tím: Boston

Dvadsaťtriročný žilinský rodák, naopak, kvalifikačnú ponuku dostal, čím si na neho udržal šance Boston. V poslednom roku svojej nováčikovskej zmluvy odohral najviac zápasov NHL, pričom si v 20 stretnutiach pripísal štyri góly a dve asistencie. V 53 dueloch v drese Providence v nižšej AHL zase zaregistroval 12 gólov a 26 asistencií. Zatiaľ sa nedokázal presadiť natrvalo v prvom tíme, ale Bruins zrejme stále nestrácajú nádej a ďalšia príde už v novej sezóne. Aj keď opäť bude o trošku väčšia konkurencia.

Patrik Rybár, brankár

Status: obmedzený voľný hráč
Vek: 25
Cap-hit 2018/19: 925 000 USD
Posledný tím: Detroit

Dvadsaťpäťročný skalický rodák má za sebou prvú sezónu v zámorí. Jej koniec nebol ideálny, ale z celkového pohľadu išlo o solídny ročník. V 37 zápasoch v drese Grand Rapids mal bilanciu 16-21-4 s 90,8% úspešnosťou zákrokov a priemerom 2,49 inkasovaného gólu na zápas. Detroit s ním bol spokojný natoľko, že mu predložil kvalifikačnú ponuku. Otázkou je, či bude v novej sezóne pripravený byť plnohodnotnou jednotkou Griffins. Mohla by prísť aj šanca nakuknúť do NHL? Nebude to také ľahké, keďže mu bude konkurenciou nádejný Filip Larsson.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 06. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL