Ako vyzerajú dnes? Calgary Flames

Je leto, máme po drafte i po otvorení hráčskeho trhu. Niektorí hráči stále čakajú na zmluvy, ale najväčší ruch už máme za sebou. Preto sa pomaly môžeme pozrieť na to, ako vyzerajú jednotlivé tímy po doterajších transakciách. Na rade je Calgary.

logo Calgary Fames

Calgary má za sebou vydarenú sezónu, v ktorej získalo svoj prvý divízny titul od roku 2006. Pacifickú divíziu i Západnú konferenciu viedlo s bilanciou 50-25-7. Lepšiu mal len majstrovský tím z roku 1989. V play-off však vypadlo už v prvom kole, keď v piatich zápasoch nestačilo na Colorado.

V organizácii Flames vyrastá hneď niekoľko slovenských útočníkov, ale Slovák za prvý tím nenastupoval pravidelne od roku 2002 (Ronald Petrovický) a nebude tomu tak pravdepodobne ani v budúcej sezóne. Momentálne má tím využitých 38 miest z 50 na zmluvy, pričom v základe je písaných 21 hráčov.

Kanadský tím neurobil v lete nič prevratné a jeho prioritou bolo predĺženie zmlúv s Davidom Rittichom, Samom Bennettom a najmä Mattom Tkachukom, čo si stále nemôže odškrtnúť zo zoznamu. Po odchode brankára Mikea Smitha však Brad Treliving získal do bránkoviska Cama Talbota. Je možné, že sa ešte pokúsi vytvoriť viac miesta pod platovým stropom. Ako častá alternatíva sa spomína odchod Michaela Frolíka či TJ Brodieho.

Voľby na drafte

Flames draftovali len piatich hráčov. Draftovou jednotkou kanadského tímu sa stal kanadský krídelník Jakob Pelletier vybraný z celkového 26. miesta. Ďalšími voľbami boli ruský center Iľja Nikolajev (88.), švédsky krídelník Lucas Feuk (116.), americký center Joshua Nodler (150.) a americký brankár Dustin Wolf (214.).

Hráčske príchody

Calgary neurobilo v lete žiadnu výmenu a nové tváre prichádzali z trhu s voľnými hráčmi. Významný bol najmä príchod brankára Cama Talbota. Ďalej prišli obranca Brandon Davidson a útočníci Justin Kirkland a Byron Froese. Ešte v máji zmluvu podpísali „zadáci“ Carl-Johan Lerby a Alex Jelesin.

Hráčske odchody

Už v máji ohlásil návrat do Európy obranca Marcus Hogstrom. Ako voľní hráči odišli aj brankár Mike Smith, obrancovia Oscar Fantenberg a Dalton Prout, ako aj útočníci Custis Lazar, Tyler Graovac a Garnet Hathaway.

Aktuálna zostava a platový rozpočet

V súčasnosti má tím z Alberty k dispozícii takmer 9,5 milióna amerických dolárov, pričom 1,5 milióna z rozpočtu putuje vykúpenému Troyovi Brouwerovi. Obmedzenými voľnými hráčmi sú stále brankár David Rittich a útočníci Andrew Mangiapane, Matt Tkachuk a Sam Bennett. V systéme sú bez zmluvy aj útočník Ryan Komberg a obranca Rinat Valiev. Rittich, Bennett, Lomberg a Valiev sú prihlásení na arbitráž. V budúcom roku by sa neobmedzenými voľnými hráčmi mohli stať Michael Frolík, Austin Czarnik, Alan Quine, TJ Brodie, Travis Hamonic, Michael Stone, Cam Talbot z prvého tímu, ako aj Buddy Robinson, Byron Froese a Brandon Davidson zo systému.

Využitie platového rozpočtu (80 mil. USD*):
Ú O B
* - odpočítané vykúpenie Brouwera zo zmluvy (1,5 mil. USD)

Aktuálnu zostavu Flames tvorí 11 útočníkov, ktorí si vyžiadajú dokopy takmer 41 miliónov amerických dolárov. Najlepšie plateným útočníkom (zdieľane aj hráčom) je Johnny Gaudreau s „cap-hitom“ 6,75 milióna amerických dolárov. Na zmluvu čakajú stále Mangiapane, Bennett a Tkachuk, s ktorými možno počítať do predpokladaných útokov, čím ponechajú čierneho Petra v rukách Czarnikovi a Quineovi:

Johnny Gaudreau - Sean Monahan - Elias Lindholm
Matthew Tkachuk - Mikael Backlund - Michael Frolík
Sam Bennett - Mark Jankowski - James Neal
Andrew Mangiapane - Derek Ryan - Dillon Dube

V obrane je momentálne vedených osem hráčov zaťažujúcich rozpočet sumou 26,1 milióna amerických dolárov. Najviac z čiastky ukrojí kapitán Mark Giordano, ktorý sa s „cap-hitom“ 6,75 milióna amerických dolárov delí o pozíciu najlepšie zarábajúceho hráča mužstva. V predpokladaných pároch nefiguruje Michael Stone, ktorého by sa tím potreboval zbaviť. Momentálne je navyše aj Oliver Kylington, ktorý môže ísť na „farmu“ aj bez waiver listiny:

Mark Giordano - TJ Brodie
Noah Hanifin - Travis Hamonic
Juuso Valimaki - Rasmus Andersson

Calgary má pod zmluvou dvoch brankárov, ale ani jeden z nich vlani nechytával v jeho drese pravidelne – kým David Rittich na zmluvu stále čaká, jednocestnú majú podpísanú Cam Talbot a Jon Gillies, ktorý je predurčený na pobyt na farme. Talbot, ktorý prišiel doplniť Ritticha, zaťažuje strop sumou 2,75 milióna dolárov a bránkovisko dokopy zatiaľ sumou 3,5 milióna dolárov.

Silnejšie alebo slabšie? Ako vyzerá tento tím dnes?
Svoj názor môžete vyjadriť v komentároch.



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 07. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL