Ako vyzerajú dnes? Columbus Blue Jackets

Je leto, máme po drafte i po otvorení hráčskeho trhu. Niektorí hráči stále čakajú na zmluvy, ale najväčší ruch už máme za sebou. Preto sa pomaly môžeme pozrieť na to, ako vyzerajú jednotlivé tímy po doterajších transakciách. Na rade je Columbus.

logo Columbus Blue Jackets

Columbus v minulej sezóne dal všetko do toho, aby uspel v bojoch o Stanleyho pohár. Obetoval aj veľa z budúcnosti, keď sa rozhodol nevymeniť hráčov, ktorých odchod z tímu bol vysoko pravdepodobný. Napokon do play-off postúpil ako piaty tím Metropolitnej divízie, keď mal bilanciu 47-31-4. Vo vyraďovacích bojoch senzačne vyradil Tampu v štyroch dueloch, ale potom prišiel koniec v šesťzápasovej sérii s Bostonom.

Od odchodu Marka Daňa za tím nehral žiaden Slovák a momentálne žiaden nepôsobí ani v systéme. Tím má momentálne využitých 46 miest z 50 na zmluvy, pričom v základe je písaných 21 hráčov.

Columbus je tím, ktorý odchody voľných hráčov poznačili najviac – preč je Sergej Bobrovskij, preč sú aj Artemij Panarin s Mattom Ducheneom. Okrem iných... Do tímu prišiel v podstate len Gustav Nyquist a tím by stále potreboval zlepšiť hĺbku na pozícii centra, ale inak by na tom nemusel byť až tak katastrofálne ako by sa dalo po tých odchodoch čakať. Viac priestoru dostanú mladíci a vedenie verí, že je na tom dobre aj v bránkovisku, ktoré si podelia doterajší náhradník a nováčik z Európy. Tím má aj dobrú flexibilitu v platovom rozpočte pre prípadné posily.

Voľby na drafte

Blue Jackets mali mimoriadne skromný draft a prvýkrát vyberali až vo štvrtom kole. Ich draftovou jednotkou sa stal švédsky obranca Eric Hjorth vybraný z celkového 104. miesta. Ďalšími voľbami boli ruský útočník Dmitrj Voronkov (114.) a kanadský útočník Tyler Angle (212.).

Hráčske príchody

Na rozdiel od masívnych odchodov budú novými tvárami v organizácii Blue Jackets len krídelníci Jakob Lilja a Gustav Nyquist, ktorí podpísali zmluvy ako voľní hráči. Za príchod možno považovať aj brankára Elvisa Merzlikinša, hoci on už organizácii patril pred podpisom zmluvy.

Hráčske odchody

Odchody cez trh s voľnými hráčmi boli výrazné. Brankári Keith Kinkaid, Jean-Francois Berube a najmä hviezdny Sergej Bobrovskij sú preč. Preč je aj hviezdny Artemij Panarin, ktorého z útočníkov na odchode doplnili Matt Duchene, Mark Letestu a Ryan Dzingel. Z obrancov odišli Adam McQuaid, ktorý však nový domov stále hľadá a Tommy Cross, ktorý hrával na „farme“.

Aktuálna zostava a platový rozpočet

V súčasnosti má tím z Ohia k dispozícii zhruba 15,8 milióna amerických dolárov. Obmedzenými voľnými hráčmi sú pritom útočník Lukáš Sedlák, ktorý sa však rozhodol pre odchod do KHL a obranca Zach Werenski, ktorého podpis je pre tím prioritou. V budúcom roku by sa neobmedzenými voľnými hráčmi mohli stať len útočník Markus Hännikäinen, ako aj Nathan Gerbe a Dillon Simpson zo systému.

Využitie platového rozpočtu (78,792 mil. USD*):
Ú O B
* - odpočítané vykúpenie Ťjutina a Hartnella zo zmluvy (2,708 mil. USD)

Aktuálnu zostavu Blue Jackets tvorí 12 útočníkov, ktorí si vyžiadajú dokopy takmer 41 miliónov amerických dolárov. Najlepšie plateným útočníkom i hráčom tímu je Cam Atkinson s „cap-hitom“ 5,875 milióna amerických dolárov. Eric Robinson a Alex Texier by v kempe mali zohrať boj o miesto na ľavom krídle, no nateraz by predpokladané útoky mohli vyzerať takto:

Gustav Nyquist - Pierre-Luc Dubois - Cam Atkinson
Alexandre Texier - Alexander Wennberg - Oliver Bjorkstrand
Nick Foligno - Boone Jenner - Josh Anderson
Brandon Dubinsky - Riley Nash - Markus Hännikäinen

V obrane je momentálne vedených sedem hráčov zaťažujúcich rozpočet sumou 20 miliónov amerických dolárov. Najviac z čiastky ukrojí Seth Jones, ktorý má „cap-hit“ 5,4 milióna amerických dolárov. Do predpokladaných párov sa nezmestia Dean Kukan a možno ani Scott Harrington:

Zach Werenski - Seth Jones
Ryan Murray - David Savard
Markus Nutivaara - Vladislav Gavrikov

Po odchode Bobrovského by mal viac priestoru v bráne dostať Joonas Korpisalo, ktorému tím pritiahol z Európy pre pozíciu náhradníka už spomínaného Elvisa Merzlikinša. „Cap-hit“ tohto páru len jemne prekračuje hranicu skromných dvoch miliónov amerických dolárov.

Silnejšie alebo slabšie? Ako vyzerá tento tím dnes?
Svoj názor môžete vyjadriť v komentároch.



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 17. 07. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL