Pre Pánika prínos aj stres: Trh ovplyvnilo extra dlhé obdobie rozhovorov

Aj tento rok mal trh s voľnými hráčmi v NHL svoje prekvapenia. Ovplyvnila ho však aj jedna významná vec, ktorá si veľkú pozornosť nevyslúžila. Okno pre rozhovory medzi tímami a hráčmi pred otvorením trhu bolo rekordne dlhé, keď sa otvorilo už 23. júna.

Toto okno existuje od roku 2014 a hoci ho niektorí manažéri neznášajú, poskytuje väčšiu príležitosť na lákanie hráčov. Tento rok zohralo veľký význam pri viacerých dohodách, vrátane príchodu Coreyho Perryho a Joea Pavelskiho do Dallasu, či odchodu Robina Lehnera z Long Islandu.

„Bol to dlhý týždeň,“ povedal Perry pre agentúru AP. „Prebehlo počas neho veľa telefonátov a chceli sme zistiť, na čom tímy sú a aké by mohli byť ich plány pre budúcu sezónu. Ja som sa musel pýtať otázky a oni mi hovorili, čo si myslia. Otvorilo mi to oči, pretože som si tým ešte nikdy neprechádzal. Bol to však zábavný proces.“

Generálny manažér Floridy Dale Tallon priznal, že si čas medzi draftom a otvorením trhu s voľnými hráčmi až tak veľmi neužil – „Aby som povedal pravdu, neznášam tento týždeň,“ priznal. Napriek tomu mu to však nevyšlo zle – Panthers si upísali Sergeja Bobrovského, Bretta Connollyho a Antona Stralmana.

Čas od poludnia 1. júla sa roky niesol v znamení intenzívnych a hektických bojov o služby neobmedzených voľných hráčov a možno aj preto sa podpísalo mnoho zlých kontraktov. Čím viac času je na rozhovory, tým viac času je aj na premyslenie a tým viac kontraktov je dohodnutých ešte pred samotným otvorením trhu. Má to svoje plusy aj pre samotných hráčov.

„Keď strávite trochu času neformálnymi rozhovormi, spoznáte, ako sa veci vyvinú organicky. Bolo fajn pobaviť sa takto a venovať tomu trochu času. Myslím si, že u hráča sú určite veľkou súčasťou náboru aj spoluhráči. Ide o to, či vám sadnú, či sa okolo týchto iných osobností budete cítiť dobre,“ skonštatoval Pavelski.

Najväčšou rybou na trhu bol tento rok Artemij Panarin, ktorý si vybral Rangers. Poznal síce prezidenta tímu Johna Davidsona, ale nakoniec ho presvedčila až návšteva New Yorku. Stretol sa aj s Markom Messierom, videl jeho 11-ku pod stropom Madison Square Garden i baner pripomínajúci Stanleyho pohár z roku 1994. Aj preto nakoniec odmietol lukratívnejšie ponuky od Islanders, Blue Jackets či Panthers.

„Mohli ste vycítiť jeho nadšenie pre Rangers, pre toto veľké mesto, pre toto veľké javisko. Jeho vedomosti o hre, jeho vedomosti o našom tíme, všetko to cez ten proces zažiarilo. Rýchlo bolo pre každého v miestnosti vzrušujúce počuť niektoré veci, ktoré mal na jazyku,“ povedal generálny manažér Rangers Jeff Gorton.

Obdobie rozhovorov je prospešné pre tímy, aj pre hráčov. Príkladom je aj slovenský útočník Richard Pánik, ktorý podpísal zmluvu s Washingtonom aj vďaka tomu, že sa mu Capitals ozvali ako prví. Potom mal možnosť čakať na ďalšie ponuky z iných tímov, ale nakoniec aj tak vyhrala ta prvá, ktorá bola najdlhšia.

„Pre mňa to bolo skutočne stresujúce,“ priznal martinský rodák. „Bola to najlepšia ponuka, ktorú som mal v podstate už od začiatku. Ponúkli mi štyri roky. Nikto iný mi to neponúkol. To bol hlavný dôvod, prečo som si vybral Washington. Chcel som dlhší kontrakt a oni boli hneď ochotní mi ho dať.“

Niekedy dlhšie okno pre rozhovory nevedie len k zblíženiu. O tom, že môže viesť aj k rozchodu, sa presvedčil brankár Robin Lehner, ktorý chcel zostať na Long Islande. A ak by nebolo času navyše, možno by aj zostal. Namiesto toho však Islanders podpísali zmluvu so Semionom Varlamovom a on putoval do Chicaga.

„Viac-menej bolo predo mňa položené ultimátum a ja som si zobral pár dní na to, aby som si to premyslel. Keď som sa ozval naspäť a chcel som sa na niečom dohodnúť, oni už mali dohodnutého iného brankára. Taká je pravda,“ poznamenal Lehner.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 17. 07. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL