Lucic opúšťa Edmonton: Odobril vzácnu výmenu s Calgary

Bolo všeobecne známe, že by sa tím Edmonton Oilers najradšej zbavil Milana Lucica. Nebolo to nič voči hráčovi samotnému, ale jeho zmluva bola príliš drahá. A nakoniec sa Kenovi Hollandovi jeho odchod podarilo zrealizovať.

Vzácna výmena medzi rivalmi z Alberty
Edmonton a Cagary sú si provinčnými rivalmi, a tak ich nevidno často robiť medzi sebou výmeny. Od príchodu Edmontonu do NHL, v sezóne 1979/80, je toto medzi nimi len tretia výmena. Úplne prvá nastala 3. marca 2010, keď Flames získali obrancu Stevea Staiosa za obrancu Aarona Johnsona voľbu v treťom kole draftu. Druhá nastala 8. novembra 2013, keď Oilers získali brankára Laurenta Broissoita a útočníka Romana Horáka za brankára Oliviera Roya a obrancu Ladislava Šmída.
Nový generálny manažér Edmontonu vymenil skúseného útočníka do tímu Calgary Flames, pričom samotný hráč musel výmenu odobriť. Spolu s ním putuje južne aj podmienečná voľba v drafte 2020. Opačným smerom putuje ďalší skúsený útočník s vysokým platom, James Neal.

„S generálnym manažérom Calgary Bradom Trelivingom sme sa o tomto rozprávali ešte pred draftom, niekedy v júni. Všetky výmeny sú zložité. Niekedy sa len rozprávate a rozprávate a nakoniec sa dostanete k riešeniu. Určite je dôvodom, prečo majú títo hráči také kontrakty, to, že boli skutočne dobrými hráčmi. Potom sa dostali do týchto tímov, kde sa im nedarilo tak, ako predtým,“ prezradil Holland.

„Nám táto výmena dávala zmysel, pretože sme získali odlišného hráča do našej zostavy. Dúfate, že to vyjde pre každého. Myslím si, že obaja boli v situácii, v ktorej by im zmena scenérie mohla pomôcť. V Milanovom prípade mu to nevychádzalo perfektne pravdepodobne pár posledných rokov. Mal som šancu sa s ním rozprávať za posledných 24 či 48 hodín a zistil som, že je to motivovaný človek. Myslím si, že mu pomôžu zmena scenérie, nová energia a nové prostredie,“ skonštatoval Brad Treliving.

Tridsaťjedenročný Lucic zaznamenal v 79 zápasoch minulej sezóny 20 bodov za šesť gólov a 14 asistencií. Vo svojej sedemročnej zmluve s „cap-hitom“ 6 miliónov amerických dolárov má platné ešte štyri roky. Oilers si udržia 12,5 % jej ročnej hodnoty.

Rovnako starý Neal vo svojom prvom roku z päťročnej zmluvy s ročnou hodnotou 5,75 milióna dolárov zaznamenal 19 bodov za sedem gólov a 12 asistencií v 63 stretnutiach. V štyroch dueloch play-off nebodoval a v piatom bol zdravým náhradníkom.

Lucic prikývol po rozhovore s Iginlom

Edmonton a Calgary by nemohli zrealizovať výmenu, ak by s ňou nesúhlasil Lucic. Ten sa pri pomyslení na túto myšlienku mohol obrátiť na svojho niekdajšieho spoluhráča z Bostonu, Jaromeho Iginlu, ktorý odohral za Flames 16 sezón. Ten mu rozhodnutie uľahčil.

„Mal som s ním dobrý rozhovor. Povedal mi, aké skvelé hokejové mesto je Calgary, ako veľmi ľudia stoja za Flames. Sú tam fanúšikovia, ktorí oceňujú snahu. Chcú víťazstvá, ale bez ohľadu na ne milujú hráčov, ktorí hrajú srdcom a dušou, hráčov, ktorí do toho dávajú všetko, ktorí nerobia kompromisy, čo si myslím, že platí aj o mne,“ povedal Lucic

„Jarome a ja sme sa za ten rok, čo sme spolu hrali v Bostone, spoznali veľmi dobre. Hrali sme v jednom útoku, zdieľali sme veľa príbehov, chodili sme často spolu na večeru. Rád si myslím, že má pozná dosť dobre a to je dôvod, prečo si zobral čas, aby mi zavolal a pomohol mi s mojím rozhodnutím. A on mi aj pomohol urobiť rozhodnutie. Som vďačný, že som priateľom s jedným z hráčov, ktorých som najviac obdivoval a teraz budem môcť hrať za tím, v ktorého drese sa preslávil najviac.“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 20. 07. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL