Ružička má v sebe všetko, čo od hráča chcete, tvrdia Flames

Útočník Adam Ružička patrí medzi najväčšie nádeje slovenského hokeja. A aj tímu Calgary Flames, ktorého predstavitelia sú z vyhliadok mladého Slováka nadšení. Vidia v ňom budúceho kľúčového hráča prvého tímu.

„Je celkom jasné, že Adam má v sebe všetky ingrediencie, ktoré od hráča chcete. Je to mohutný chlap. Silný. Dokáže korčuľovať. Má zručnosti,“ povedal pre klubový web generálny manažér Flames Brad Treliving.

„Máva večery, keď je najlepším hráčom v aréne. My sa snažíme zobrať všetky vrcholy a dná a trochu ten rozdiel zmenšiť, trochu to vyrovnať. Má v sebe dobrý balík. Myslím si, že sa skutočne prejavil až po vlaňajšej výmene do Sudbury.“

Ružička bol vymenený zo Sarnie do Sudbury 9. januára. V novom pôsobisku sa jeho trénerom stal niekdajší hráč NHL i Flames, Cory Stillman. Aj on mal na adresu bratislavského rodáka len slová chvály.

„Skutočne verím, že tento chlapec má potenciál byť centrom prvej formácie v NHL,“ predpovedá dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára. „Vždy počúvate o hráčoch, ktorí sú schopní hrať naplno každý deň. On to po príchode do Sudbury dokázal. Každý deň bol najlepším hráčom na ľade. Adam robil každého okolo seba lepším hráčom. Do akéhokoľvek útoku sme ho dali, pozdvihol jeho hru. To je potenciál, ktorý má. Hrali sme proti nemu len dvakrát, takže som bol skutočne prekvapený, keď som videl, aký dobrý v skutočnosti je.“

Ružička po príchode do Sudbury nazbieral 41 bodov, vrátane 24 gólov, v 30 zápasoch. V ôsmich dueloch play-off pridal ďalších 10 bodov.

„Prišiel a hneď zapasoval do nášho tímu. Sadol si s hráčmi v šatni. Pre mňa je dôležité porozprávať sa aj s náhradnými rodinami. A jeho náhradná rodina ho zbožňovala. Tvrdila, že bol dospelým chlapcom, na juniora. Bol ochotný učiť sa. A na štadióne mal mentalitu profesionála. Mohli ste hneď vidieť, že bol o krok vpred v tom, že vedel, kde chce ísť a kde chce byť,“ povedal Stillman.

Ružička chce byť hráčom NHL. V apríli podpísal s Flames trojročnú nováčikovskú zmluvu a v novej sezóne už bude profesionálom. V nasledujúcom období tak na neho bude dohliadať pravdepodobne Cail MacLean, tréner Stocktonu Heat z AHL. Aj on pred sebou vidí veľkú nádej.

„Má v sebe všetky fyzické predpoklady, aby sa oddelil od množstva nádejí. Je veľký, ale dobre korčuľuje. Bude to situácia, v ktorej sa bude prispôsobovať profesionálnemu hokeju a tomu, že sa neustále hrá v takom vysokom tempe. V každom striedaní. Viem, že som ako pokazená platňa. Hovorí to každý tréner, ale je to pravda,“ skonštatoval MacLean.

„Odteraz to bude o tom, že najdôležitejšia bude jeho bojovnosť, nie jeho produktivita. Nebude v pozícii, v ktorej by mohol využívať svoje ofenzívne zručnosti, ak neukáže trénerom na úrovni NHL, že mu môžu dôverovať. Ak si cení viac produktivitu ako to, že bude spoľahlivý, bude to strmý výstup. To je prípad väčšiny mladíkov. Hovoria: ‘Ujasníme si to. To, čo som vedel celý život, to teraz nie je to najdôležitejšie?’ A my im hovoríme, že im tú ofenzívnu produktivitu neberieme, ale očakávame, že k tomu niečo pridajú.“

Calgary draftovalo Ružičku v roku 2017 až z celkového 109. miesta. Teraz to vyzerá byť ako veľmi dobrý krok vedenia tímu. Po troch sezónach v OHL by nemusel byť tak ďaleko od hrania v NHL.

„Či naskočí rovno do NHL alebo bude potrebovať ešte rok v Americkej hokejovej lige, aby porozumel drine proti väčším, silnejším hráčom a tomu, že každý bojuje o miesto každý deň, to uvidíme. Ak pôjde do kempu a hneď ukáže, že rozumie požiadavkám, jeho zručnosti ho na úrovni NHL udržia. Ak sa rozhodne a odhodlá sa k tomu, že bude excelovať každý deň, tak tu máme skvelú voľbu zo štvrtého kola draftu,“ poznamenal Stillman.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 07. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL