Pospíšil sa naučil krotiť emócie. Na prechod medzi profíkov je pripravený

Slovenského talentovaného útočníka Martina Pospíšila čaká prechod z USHL do profesionálneho hokeja. Dôležitá pre neho bola pritom aj minulá sezóna, v ktorej sa snažil dozrieť a krotiť viac emócie a počet trestných minút, ktoré v ročníku predtým zbieral ako na bežiacom páse.

„Teraz, keď ma niekto na ľade trafí, necítim potrebu sa s ním biť... aspoň nie vždy. Možno iba niekedy. V prvom ročníku (v USHL) som bol agresívnejší. Ak niekto v mojom tíme potreboval pomoc alebo ho súper využíval, zastal som sa ho a pomohol mu vždy, keď to bolo možné. A ak sa ma niekto dotkol, reagoval som prehnane. Bol som pripravený na bitku. Ale to má aj svoju cenu,“ povedal Pospíšil pre klubový web.

„Hra do tela je určite súčasťou môjho prejavu na ľade a vždy bude, ale ak ste tak často na trestnej lavici, nehráte tak často, ako by ste mohli alebo mali, aby ste rozvíjali svoje schopnosti. To bol pre mňa veľký rozdiel v minulej sezóne – hral som omnoho viac. Bol som sa sústreďovať na tom čo potrebujem urobiť, aby som sa urobil ďalší krok.“

Devätnásťročný rodák zo Zvolena svoje prednosti ukazoval aj na nedávnom rozvojom kempe Flames, na ktorom urobil dobrý dojem na riaditeľa hráčskeho rozvoja Raya Edwardsa. Za jednu sezónu urobil veľké pokroky.

„Keď sa pozriete, aký pokrok urobil v priebehu takého krátkeho času, je to vcelku úctyhodné,“ povedal Edwards. „V desiatich prípadoch z desiatich budeme radšej pracovať s hráčom, ktorý má v sebe zápal pre hru a intenzitu, ako s hráčom, z ktorého to musíte dolovať. Je to všetko len o tom, ako to dokážeme využiť. To z polovice závisí od nás, z polovice od neho a od našej vzájomnej spolupráce. Ak však máte schopnosti, aké má on, ste v celkom dobrej pozícii. Je tu s čím pracovať, má veľký potenciál.“

V minulej sezóne Pospíšil strelil 16 gólov a nazbieral 63 bodov v 44 zápasoch USHL, v ktorej skončil v kanadskom bodovaní na deviatom mieste. Na jar podpísal s Flames nováčikovskú zmluvu a na jeseň ho čaká debut medzi profíkmi, pravdepodobne v Stocktone z AHL. Tohto prechodu sa nebojí.

„Som pripravený. Je to veľký krok prechádzať z tej ligy (USHL) do, dúfajme, AHL, ale kroky, ktoré som urobil a tréneri, ktorých som mal, má za ostatné dva roky v tejto organizácii na to pripravili dobre. Myslím si, že som stavaný pre profesionálny hokej. Kľúčom k úspechu je nič nemeniť. Musím využívať moju rýchlosť, moju postavu a moju strelu, na ktorej som veľmi pracoval. Využívam to všetko. Musím byť len sám sebou a robiť to, čo robím – v každom striedaní, v každom zápase,“ povedal Pospíšil.

A presne to je všetko, čo od neho Flames chcú. Chcú, aby vsádzal na svoje prednosti, a bol pracovitý. Každý deň. Potenciál v sebe má totiž veľký. Bude to len o tom, aby ho aj naplnil.

„Vieme, že ho teraz čaká prechod. Takto je to u každého mladého hráča a Martin nie je výnimkou. Vieme však, že je dostatočne rozumný, je motivovaný a má v sebe súťaživosť, ktorá by mu mohla tento prechod uľahčiť. Keď sa mu to podarí, pozorne ho sledujte. Je zábavné ho sledovať,“ skonštatoval Edwards.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 07. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL