Ako vyzerajú dnes? St. Louis Blues

Je leto, máme po drafte i po otvorení hráčskeho trhu. Niektorí hráči stále čakajú na zmluvy, ale najväčší ruch už máme za sebou. Preto sa pomaly môžeme pozrieť na to, ako vyzerajú jednotlivé tímy po doterajších transakciách. Na rade je majstrovské St. Louis.

logo St. Louis Blues

St. Louis má za sebou najlepšiu sezónu v klubovej histórii. Hoci v januári bolo posledným tímom NHL, základnú časť končilo s bilanciou 45-28-9 na 3. mieste Centrálnej divízie a 5. mieste Západnej konferencie. V play-off nakoniec docválalo až k zisku prvého Stanleyho pohára v klubovej histórii. Vo finále zdolalo v siedmich dueloch Boston.

Posledným Slovákom v tíme, za ktorý hral veľký počet hráčov spod Tatier, je Jaroslav Halák, ktorý odišiel v roku 2014. V systéme nikto z jeho krajanov nerastie. Klub má momentálne využitých 45 miest z 50 na zmluvy, pričom v základe je písaných 22 hráčov.

St. Louis sa v budúcej sezóne pokúsi obhájiť titul s takmer identickou zostavou, akú malo v minulej sezóne. Tím veľa zmien neurobil, ale udržal si niekoľkých kľúčových obmedzených voľných hráčov a predĺžil zmluvu s trénerom Craigom Berubem. Kľúčovým odchodom bude zrejme len útočník Pat Maroon, ktorý je momentálne stále neobmedzeným voľným hráčom.

Voľby na drafte

Draftovou jednotkou Blues sa stal ruský útočník Nikita Alexandrov, ktorý bol draftovaný v druhom kole z celkového 62. miesta. Ďalšími voľbami boli kanadský brankár Colten Ellis (93.), kanadský útočník Keenan Washkurak (155.), ruský brankár Vadim Žerenko (208.) a kanadský útočník Jeremy Michel (217.).

Hráčske príchody

Všetky nové tváre z trhu s voľnými hráčmi prišli do St. Louis hneď v prvý júlový deň – obrancovia Jake Dotchin a Derrick Pouliot, útočníci Nathan Walker, Mike Vecchione, Nick Lappin a Evan Polei. Cez výmeny zase prišli center Dakota Joshua a obranca Andreas Borgman (obaja z Toronta).

Hráčske odchody

Úradujúci šampión sa ešte v júni rozlúčil s útočníkom Nikitom Sošnikovom a obrancom Jakubom Jeřábkom, ktorí sa vrátil do Európy. Kariéru ukončil obranca Chris Butler a nové pôsobiská si našli aj obrancovia Tyler Wotherspoon, Jani Hakanpaa a Michael Del Zotto, ako aj brankár Jared Coreau. Cez výmenu klub opustil obranca Jordan Schmaltz.

Aktuálna zostava a platový rozpočet

V súčasnosti má tím z Missouri k dispozícii zhruba 5,07 milióna amerických dolárov, pričom na novú zmluvu čakajú útočník Ivan Barbašov a obranca Joel Edmundson, ktorý je prihlásený aj na arbitráž. V budúcom roku by sa neobmedzenými voľnými hráčmi mohli stať útočník Brayden Schenn a obrancovia Jay Bouwmeester s Alexom Pietrangelom. V systéme podobný osud čaká obrancu Joeyho LaLeggiu a útočníkov Michaela Vecchioneho, Jordana Nolana a Nicka Lappina.

Využitie platového rozpočtu (81,5 mil. USD):
Ú O B
 

Aktuálnu zostavu Blues tvorí 13 útočníkov, ktorí si vyžiadajú dokopy 47,87 milióna amerických dolárov. Najlepšie plateným útočníkom tímu sú Vladimir Tarasenko a Ryan O’Reilly, ktorí sú s „cap-hitom“ 7,5 milióna amerických dolárov aj najlepšie platenými hráčmi tímu. Do predpokladaných útokov nezaradil David Satriano Mackenzieho MacEacherna a Robbyho Fabbriho:

Jaden Schwartz - Brayden Schenn - Vladimir Tarasenko
Zach Sanford - Ryan O'Reilly - David Perron
Sammy Blais - Tyler Bozak - Robert Thomas
Ivan Barbašov - Oskar Sundqvist - Alexander Steen

V obrane je momentálne vedených sedem hráčov zaťažujúcich rozpočet sumou 19,797 milióna amerických dolárov. Najviac z čiastky ukrojí kapitán Alex Pietrangelo, ktorý má „cap-hit“ 6,5 milióna amerických dolárov. Takto by mohli vyzerať predpokladané páry, v ktorých nefigurujú Robert Bortuzzo a Derrick Pouliot:

Carl Gunnarsson - Alex Pietrangelo
Jay Bouwmeester - Colton Parayko
Vince Dunn - Joel Edmundson

St. Louis má pod jednocestnou zmluvou dvoch brankárov, ktorí spolu zaťažujú rozpočet sumou 8,75 milióna amerických dolárov. Jake Allen a hrdina minulej sezóny Jordan Binnington majú porovnateľné „cap-hity“ – 4,35 milióna dolárov vs. 4,4 milióna dolárov.

Silnejšie alebo slabšie? Ako vyzerá tento tím dnes?
Svoj názor môžete vyjadriť v komentároch.



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 02. 08. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL