Najhoršie výmeny minulej sezóny? Je tam aj Tomáš Tatar

Už čoskoro sa nám otvorí základná časť sezóny 2019/20, ktorá okrem zápasovej akcie prinesie aj viacero podpisov zmlúv a výmen. A práve na ne sa ešte pri spätnom pohľade zameral Ryan Szporer, ktorý vybral 5 najhorších výmen ročníka 2018/19.

Od Karlssona, cez Skinnera k Niederreiterovi a Raskovi

Prehľad, v ktorom figuruje aj slovenské meno, začal výmenou Erika Karlssona do San Jose, pri ktorej toho Ottawa získala za hviezdneho obrancu a Francisa Perrona na pohľad veľa – Chrisa Tierneyho, Dylana DeMela, Rudolfsa Balcersa, Josha Norrisa a štyri draftové voľby. „Často musí robiť rozdiel kvalita, nie kvantita,“ tvrdí Szpozer, podľa ktorého mohli za Karlssona získať Senators kvalitnejší balík. Teraz bude kanadský tím hlavne dúfať, že z niektorej draftovej voľby vyrastie kvalitný hráč pre budúcnosť.

Na štvrtom mieste skončila výmena Jeffa Skinnera do Buffalo, pri ktorej putovali do Caroliny Cliff Pu, voľba v 2. kole draftu 2019 a voľby v 3. a 6. kole draftu 2020. Skinner má stále len 27 rokov, pričom sa už etabloval ako 30-gólový strelec. Výmena dávala zmysel len vtedy, ak by bolo zrejmé, že po vypršaní zmluvy novú s Hurricanes nepodpíše.

Tretie miesto? Nino Niederreiter z Minnesoty do Caroliny za Victora Raska. Táto výmena nepomohla Paulovi Fentonovi udržať si miesto generálneho manažéra Wild. Rask sa trápil už v Raleigh a nedokázal to zvrátiť ani v St. Paul. Niederreiter tiež nehral v optimálnej forme, ale aspoň bol ako-tak produktívny. Po výmene trápenie prelomil a ročník ukončil s 53 bodmi. Rask ich mal 9.

Na rád prichádza Slovák

Na druhom mieste prehľadu figuruje výmena Tomáša Tatara z Vegas do Montrealu za Maxa Paciorettyho, ku ktorej boli k slovenskému útočníkovi pribalení aj Nick Suzuki a voľba v 2. kole draftu 2019.

„Každý vyhral pri výmene Maxa Paciorettyho. Niektorí ľudia však toho vyhrali oveľa viac, ako iní, menovite generálny manažér Canadiens Marc Bergevin,“ poznamenal Szporer.

Z pohľadu Vegas bola tá výmena zlá, pretože za Tatara toho obetovali veľa, keď ho získavali z Detroitu (1., 2. a 3. kolo draftu). Do výmeny Paciorettyho ho pribalili len ako doplnok k vysoko cenenej nádeji v podobe Suzukiho a pomerne vysokej draftovej voľby.

Tatar mal nakoniec lepšiu sezónu ako Pacioretty, hoci aj tomu sa podarilo zvýšiť svoju produktivitu na 22 gólov a 40 bodov. Slovák si, medzitým, vytvoril osobné maximum s 58 bodmi a strelil 25 gólov. Američan bude v nasledujúcich štyroch ročníkoch zaťažovať platový rozpočet 7 miliónmi dolárov, Tatarov „cap-hit“ je 5,3 milióna dolárov. Vegas si pritom z neho udržalo 500 000 dolárov.

Najhoršia výmena minulej sezóny?

A ktorá výmena dokázala prekonať tú Tatarovi v negatívnom smere? Výmena Ryana O’Reillyho z Buffalo do St. Louis. Sabres za neho získali Patrika Berglunda, Vladimira Sobotku, Tagea Thompsna a tri draftové voľby.

O čo prišli, videli všetci už v play-off, v ktorom bol O’Reilly jedným z ťahúňov Blues v ceste za Stanleyho pohárom. Aj bez toho by však platilo niečo podobné, ako u Karlssona – Sabres získali kvantitu, ale nie kvalitu. Na rozdiel od Karlssona ich pritom netlačila ani končiaca zmluva. O’Reilly má v kontrakte stále platné štyri roky za pomerne výhodného 7,5 milióna dolárov ročne.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 21. 09. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL